dinsdag 30 augustus 2005

Duitse stemwijzer

In de aanloop naar de Duitse verkiezingen op 18 september is veel informatie over de Duitse verkiezingsstrijd te vinden op de website Duitslandweb.

Duitslandweb is een initiatief van het Duitsland Instituut Amsterdam en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs. De website is een absolute aanrader voor iedereen die de Duitse politiek en maatschappij wil volgen.

Op het Duitslandweb is nu ook een Nederlandse versie van de Duitse Wahl-o-Mat geplaatst, de Duitse Stemwijzer.
Op een andere webpagina wordt ingegaan op de geschiedenis van de door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) ontwikkelde Stemwijzer en de mede daarop gebaseerde Duitse Wahl-o-Mat.

Tot mijn verrassing zou ik volgens de Stemwijzer in Duitsland op de Groenen stemmen, gevolgd door de nieuwe Linkspartij. Naar mijn idee waren er vrij weinig directe vragen over de hervormingspolitiek van bondskanselier Schröder, zoals 'Agenda 2010' en 'Hartz IV'. Duitsland kampt met een grote werkloosheid. Ik denk dat als ik in Duitsland mocht stemmen ik met enige aarzeling SPD zou stemmen, omdat ik vind dat Duitsland een stevige maar sociale hervorming nodig heeft, zoals Schröder die in gang heeft gezet en de CDU onder Kohl verzuimd heeft. Ik ben een gematigd voorstander van de rood-groene coalitie, maar begin sinds bondskanselier Schröder de nieuwe verkiezingen aangekondigd heeft ook voorzichtig te denken aan een Grote Coalitie van SPD en CDU/CSU. Het voordeel is dat de beide grote partijen samen de hervorming zouden kunnen doorzetten. Het nadeel is dat een stevige oppositie dan ontbreekt, wat de radicalere partijen in de kaart zou spelen.

In het echt heb ik één keer aan verkiezingen in Duitsland meegedaan. Dat was in 1994 voor de Ausländerbeirat in Bonn, een gemeentelijke adviesraad van buitenlanders. Het stembureau was in de Anne-Frankschool vlakbij waar ik woonde. Ik heb blanco gestemd.

Bekijk het Duitslandweb
Doe de Duitse Stemwijzer in het Nederlands
Lees de geschiedenis van de Stemwijzer
Lees alles over de Wahl-o-Mat

Of test de Wahl-o-Mat zelf in het Duits:Wahl-o-Mat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.