maandag 31 oktober 2005

Crisis bij Duitse SPD

In de Duitse coalitie-onderhandelingen is vandaag plotseling een crisis opgetreden. In de SPD is tegen de zin van partijvoorzitter Müntefering een kandidaat uit de linker vleugel naar voren geschoven als secretaris-generaal van de partij. Daarop heeft Müntefering zijn aftreden als partijvoorzitter aangekondigd. Hij blijft wel de coalitie-onderhandelingen leiden, maar het is onzeker of hij zoals afgesproken nog minister wil worden. Bij de andere partij twijfelt CSU-voorzitter Stoiber, die in het komende kabinet een centrale rol zou moeten spelen als minister van Economische Zaken, of hij het ministerschap wel wil aanvaarden. Stoiber is de populaire en succesvolle minister-president van Beieren en hij maakt de overstap naar Berlijn alleen als hij zeker is van zijn zaak en voldoende macht krijgt. Al jaren strijdt hij om de eerste plaats met CDU-voorzitter en beoogd bondskanselier Angela Merkel.

Commentaar in forum

Update 3.11.05:
Franz Müntefering treedt af als partijvoorzitter, maar blijft beschikbaar voor het ministerschap. De minister-president van Brandenburg Matthias Platzeck volgt hem later deze maand op als partijvoorzitter.
De kandidaat secretaris-generaal, Andrea Nahles, trekt haar kandidatuur in en wordt waarschijnlijk vice-voorzitter van de SPD. In het bestuur van de SPD vindt een verjonging plaats.

Edmund Stoiber (CSU) heeft zich teruggetrokken als ministerskandidaat en blijft minister-president van Beieren. Mogelijk is zijn positie in Beieren verzwakt, nu de kandidaten voor zijn opvolging niet aan de bak komen.

Door de stoelendans van de afgelopen week was een grote coalitie van CDU/CSU en SPD onzeker geworden en werd al gespeculeerd over nieuwe verkiezingen. Maar de onderhandelaars zijn in stilte doorgegaan en de verwachting is nu dat er over een week of twee een coalitie-akkoord kan zijn.

Commentaar in forum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.