zondag 2 oktober 2005

Koning Abdullah en de rabbi’s

Op de website van het Pew Forum on Religion and Public Life zag ik een artikel uit de Weekly Standard (Washington) van 24 september. Het artikel beschrijft het bezoek van de 43-jarige koning Abdullah van Jordanië aan Washington. In het Ritz-hotel sprak de Jordaanse koning, zelf een soennitische moslim, tot een groep Amerikaanse rabbi’s. Na afloop kreeg hij een staande ovatie.
“Moslims van elke tak van de Islam”, zei de koning, “kunnen nu zonder twijfel of aarzeling stellen dat een fatwa die oproept tot het doden van onschuldige burgers – van welke nationaliteit of religie dan ook, Moslim of Jood, Arabier of Israeli – een schending is van de meest fundamentele principes van de Islam”. Abdullah veroordeelde de Irakese opstandeling Abu Musab al Zarqawi en Osama bin Laden bij name.

De auteur van het artikel wijst er op dat voor de inval in Irak voorspeld werd, dat een Irak-oorlog de Arabische straat in vlam zou zetten, de buurlanden zou stabiliseren en dat de Amerika-vriendelijke Arabische regeringen zich van de VS zouden distantiëren. Die voorspelling is niet uitgekomen.

Bronnen: Pew Forum, 27.09.05; Weekly Standard Vol. 011, Issue 03, 24.09.05: King Abdullah and the Rabbis, Bringing the "Amman Message" to Washington, by Stephen F. Hayes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten