zondag 12 september 2004

Hekel aan afronden

Als echte Hollander heb ik een hekel aan afronden. Ik was juist zo blij na de invoering van de euro van het afronden af te zijn. Soms wordt er afgerond op 5 eurocent. Dat is méér dan het ouderwetse dubbeltje. De gedachte is dat het gemiddeld niets uitmaakt en dat is ook wel zo, behalve als ik altijd precies hetzelfde koop of als ik nooit meer in de winkel terug kom. Dat kan toch?Het vervelendste is nog dat ze bij de kassa een ander bedrag tegen je roepen dan het feitelijke totaalbedrag van je boodschappen. Zeg dat het totaal 29,95 is, dan roepen ze ineens "dertig". Het is maar vijf cent meer, maar ik moet toch even goed nadenken of het klopt. Ze roepen immers een 'fout' bedrag. Voor 'het zelfde geld' roepen ze "veertig" of was het 19,95 in plaats van 29,95. Ik moet toch even opletten. Hetzelfde probleem heb ik in een restaurant als ik ineens een fooi moet bedenken. Moet ik 14,95 betalen, zeg ik genereus "maak er maar 15 van" en denk dan dat ik een vette fooi heb gegeven. Pas als het te laat is, zie ik dat ik in feite niks gegeven heb. Wat me bij het afronden in de winkel ook dwars zit is dit. De reden dat een winkelier een product prijst op 9,95 is dat hij er van uitgaat dat ik zo dom ben te denken dat dit veel goedkoper is dan 10 euro. Er is geen andere reden. Hij gaat er van uit dat ik er bij 9,95 wel en bij 10 niet 'intrap'. Vervolgens maakt hij er bij de kassa alsnog 10 van en verwacht van mij dat ik er dan opnieuw intrap. De winkelier had de prijzen ook meteen in het schap kunnen afronden in plaats van aan de kassa. Maar dat doet hij niet. Hoewel ik heel goed besef dat ik er financieel niet echt bij inschiet, voel ik me toch dubbel 'bedrogen'. Gelukkig doet het probleem zich niet zo vaak voor en zit ik ook niet met een beurs vol munten, want overal waar ik kan betaal ik met pin- of chippas. Ook dan irriteert het me als ze "dertig" roepen in plaats van 29,95, ik betaal immers altijd precies gepast. Bij de zelfscankassa van 'mijn' C1000 wordt er gelukkig helemaal niks geroepen, want ik scan de boodschappen zelf en reken direct af met mijn pinpas. Maar laatst was er één product dat de zelfscankassa niet herkende, ik moest dit daarom wel apart afrekenen: 2,99. "Dat is dan 3,00 euro". Ik stond - bij wijze van uitzondering - al met contactgeld klaar en was helemaal verrast door de afronding. Ik voelde me toch bekocht, al ging het maar om een cent.

Lees reacties in het forum bij: Duitsers willen Beatrix importeren


Geen opmerkingen:

Een reactie posten