Ik hoor het mijn toen 11-jarige Duitse stiefdochter nóg zeggen, toen we tijdens een herfstwandeling in het bos een verborgen monument tegenkwamen voor de Eerste Wereldoorlog: "Mama, haben wir diesen Krieg auch begonnen?" Haar vraag kwam er met een zucht van vanzelfsprekendheid uit en het drong ineens tot mij door welk een zware last jonge Duitse kinderen op hun schouders meetorsen, als zij de geschiedenisles op school serieus nemen. Ik herinner mij één van mijn eerste eigen geschiedenislessen op de School met de Bijbel in Barneveld: Bonifatius in 754 na Christus bij Dokkum door de Friezen vermoord. Ik kreeg een vuurrode kop, schaamde mij diep en dacht dat de hele klas naar mij keek. Dat hadden wij Friezen gedaan.
De publieke opinie in Duitsland en daarbuiten is het er gemeenlijk wel over eens als het over de wereldoorlogen gaat: de Duitsers hebben het gedaan. Voor de Tweede Wereldoorlog valt aan die conclusie niet te ontkomen, maar wat de Eerste Wereldoorlog betreft, is dat nog maar de vraag. In een artikel in Die Welt wordt nu gesteld, op basis van een boek van de Australische historicus Christopher Clark, dat Engeland geen gerechtvaardigde gronden had om zich in de Great War te mengen. Pas door het meedoen van Engeland werd het een wereldoorlog. Het was geen 'just war' en het beeld van Groot-Brittanië als overwinnaar is ook onjuist of tenminste onvolledig. De wapenstilstand van 1918 was het resultaat van een impasse en lostte het conflict niet op.
Die Welt wijst er op dat Britse publicisten en historici pleiten voor zelfkritiek en een evenwichtige visie in aanloop naar de herdenkingen van honderd jaar '14-'18.
Lees het hele artikel hier:
Die Welt: Die Deutschen wollen so gern alleine schuld sein
Geen opmerkingen:
Een reactie posten