Erik-Jan Visser van het CDA begon met te zeggen dat zijn partij de grootste is geworden door gewoon zichzelf te blijven, een brede volkspartij. "Houten wil niet anders". Hij vroeg aandacht voor ergernis nummer 1, de brommeroverlast in Houten.
Perjan Moors van de VVD pleitte voor een sterke, efficiënte, compacte overheid, die zich niet te veel met de burgers bemoeit. De lastendruk mag niet omhoog en de rekening van de bezuinigingen moet niet worden doorgeschoven naar de burgers.
Peter de Laat van D66 voerde daar tegenover aan dat de burger best bereid is iets meer te betalen voor het behoud van de voorzieningen. "Staat u lastenverhoging voor?", vroeg Anneke Dubbink van de PvdA. "Nee", antwoordde Peter de Laat, "maar voor D66 rust daar ook geen taboe op".
Gijs van Leeuwen van de SGP pleitte voor meer bezuinigingen om het dreigende tekort voor de volgende periode weg te werken. Ook de rekening van het verlaagde onderhoudsniveau van de openbare ruimte komt een keer. Dat is de les van de jaren '80. Bij de bezuinigingen moet de gemeente niet de kaasschaaf hanteren, maar duidelijke keuzes maken.
Aad Verkade van Houten Anders gaf aan dat de gemeenteraad maar op een deel van de begroting invloed heeft. Hij wil dat in de volgende raadsperiode de draaiknoppen voor de gemeenteraad duidelijker zichtbaar zijn. Ook kondigde hij aan dat voor de nieuwe partij 'verdraagzaamheid' een belangrijk thema wordt.
Alle partijen hadden complimenten voor de ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders voor de kwaliteit van de opgestelde begroting.
Zie ook: Raadsstukken Begroting Houten 2014
Geen opmerkingen:
Een reactie posten