maandag 10 februari 2014

Eenzame uitvaarten

De gemeenschappelijke sociale dienst van de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vianen heet Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). Naast het bemiddelen naar werk, het ondersteunen bij schulden en het beoordelen van aanvragen van uitkeringen en minimaregelingen moet WIL van tijd tot tijd ook begrafenissen regelen. De wet bepaalt dat wanneer iemand komt te overlijden de nabestaanden voor de uitvaart moeten zorgen. Maar als de overledene en nabestaanden daarvoor geen middelen hebben, dan moet de burgemeester dit doen. WIL heeft deze verplichting overgenomen voor de vijf gemeenten.

Per jaar zijn er binnen het Lekstroomgebied rond de twintig ‘eenzame uitvaarten’. Dit getal wordt sterk beïnvloed door het politiemortuarium in Nieuwegein. Daar worden de overledenen waar de politie meer onderzoek naar doet, naar toe gebracht. Deze komen dus ook vaak van buiten de gemeenten waar WIL voor werkt. Maar wettelijk is het zo geregeld dat wanneer blijkt dat de overledene geen nabestaanden heeft, de gemeente waar de overledenen zich bevindt, de uitvaart regelt.

Voor deze zogenoemde ‘eenzame uitvaarten’ heeft WIL een contract voor twee jaar afgesloten met Uitvaartverzorging Midland uit Benschop. WIL heeft bewust gekozen voor een lokale ondernemer binnen de Lekstroomregio.

WIL is bevoegd om de kosten van de uitvaart te verhalen, eerst op de nalatenschap van de overledene en vervolgens op de nabestaanden. Dit betekent dus dat WIL niet altijd de kosten voor de uitvaart op zich neemt. Wanneer achteraf blijkt dat er middelen zijn, dan worden de kosten van de uitvaart door WIL hierop verhaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten