woensdag 13 mei 2015

Coalitie Houten verliest zetel

Peter de Laat, voormalig lid van de D66-fractie nu een eenmansfractie in de gemeenteraad van Houten
Peter de Laat
Het Houtense raadslid Peter de Laat verlaat de D66-fractie en gaat alleen verder. Daarmee verliest de Houtense coalitie van D66, VVD, CDA en PvdA één zetel. De coalitie behoudt met 16 van de 29 zetels wel de meerderheid.

In een evaluatie blikte de fractie terug op het eerste jaar na de voor D66 zo succesvol verlopen verkiezingen van 2014. Fractielid Peter de Laat nam in de gemeenteraad het afgelopen jaar verschillende keren een van de fractie afwijkend standpunt in. Dit gebeurde onder andere in de discussie over het handhaven van een spuitvrije zone tussen woningen en boomgaarden, een langslepende kwestie in de Houtense gemeenteraad.

Fractievoorzitter Eric van Vliet: “Tijdens de evaluatie hebben we gesproken over de grenzen aan de ruimte van een individueel raadslid bij het bepalen van een fractiestandpunt. In het afgelopen jaar liepen we regelmatig tegen deze grenzen aan. Verschillen van inzicht hierover hebben een wissel getrokken op ons functioneren.”

Peter de Laat ziet in de uitkomsten van de evaluatie een reden om de fractie te verlaten. De fractie en het regiobestuur van D66 hebben vervolgens een dringend beroep op hem gedaan om zijn zetel op te geven. Peter de Laat heeft echter besloten als eenmansfractie door te willen gaan.

Met ingang van de raadsvergadering van 19 mei, waarin gesproken zal worden over ambtelijke samenwerking met de buurgemeente Wijk bij Duurstede, bestaat de fractie van D66 Houten niet meer uit zes maar uit vijf leden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.