woensdag 13 mei 2015

Joodse leider: Erken Palestina

Progressieve Joden in de Verenigde Staten hebben enthousiast gereageerd op het bericht dat het Vaticaan de Palestijnse staat gaat erkennen. Dat schrijft rabbi Michael Lerner, leider van de progressieve Joods-Amerikaanse beweging Tikkun. Hij stuurde vandaag een persverklaring, die ik hieronder (enigszins samengevat) heb vertaald. 

Veel progressieve Joden feliciteren het Vaticaan met de belangrijke stap naar vrede door aan te kondigen dat het de staat Palestina zal erkennen. Paus Franciscus betreedt hiermee een omstreden arena met de moed die hij ook bij andere onderwerpen heeft getoond.

Israël heeft onlangs de meest reactionaire regering aller tijden gevormd,  gebaseerd op een verkiezingsoverwinning van premier Netanjahu die beloofde dat er nooit een Palestijnse staat zou komen zolang hij minister-president is. Daarmee is duidelijk geworden dat de ‘twee-staten-oplossing’ in gevaar is.  De stap van de Paus toont een geweldloze weg om de mogelijkheid van een Palestijnse staat nieuw leven in te blazen.

Wij van Tikkun willen een sterk en veilig Israël en weten dat het bereiken van een duurzame vrede met de Palestijnen de beste manier is om dat te bereiken. We hopen dat de stap van het Vaticaan andere landen er toe zal aansporen om vergelijkbare stappen te nemen, door de Palestijnse staat te erkennen en deze te voorzien van de geldbronnen die het land nodig heeft om zijn interne samenleving op te bouwen.

We erkennen echter dat de rechtse Israëlische regering alleen door druk van buitenaf te bewegen is om serieuze stappen te nemen die nodig zijn om van richting te veranderen en de Palestijnen de rechten te geven waarvoor de Joden terecht hebben gestreden bij de stichting van de staat Israël. De kans dat de druk toeneemt, is gegroeid nu de Paus het morele leiderschap heeft getoond om Palestina te erkennen.

We begrijpen dat president Obama op dit moment geen stappen in die richting zal ondernemen, omdat het Congres dan zijn pogingen om met Iran tot een verdrag te komen om geen kernwapens te produceren, verder zal ondermijnen. We dringen er bij president Obama op aan om bij het bezoek van paus Franciscus aan de VS in het najaar van 2015 aan te kondigen dat hij de weg van het Vaticaan zal volgen en Palestina zal erkennen. De Amerikaanse president moet ook een volledig VN-lidmaatschap van Palestina ondersteunen met alle rechten die horen bij een soevereine staat.

Bron: Persverklaring Michael Lerner, Tikkun, 13.05.2015
www.tikkun.org / magazine@tikkun.org 
Adres: 2342 Shattuck Avenue, #1200, Berkeley, CA 94704. USA. Tel. +1-510-644-1200

Geen opmerkingen:

Een reactie posten