dinsdag 8 september 2015

Opmerkelijk

Het NOS Journaal (gezien 8/9 om 12 en 13 uur) zegt dat de Duitse vice-kanselier Gabriel een "opmerkelijke uitspraak" heeft gedaan. Gabriel zegt dat Duitsland per jaar een half miljoen asielzoekers aankan. "Alleen dit jaar al verwacht Duitsland 800.000 asielzoekers", voegt de nieuwslezer er aan toe.

Dan blijf ik zitten met de vraag wat het Journaal bedoelt met "opmerkelijk". De eerste indruk is dat Duitsland opmerkelijk véél vluchtelingen opneemt: wel een half miljoen! Maar dan dringt door dat Duitsland 800.000 asielzoekers verwacht en er kennelijk dus maar 500.000 aankan. Maar ook dat is weer vreemd, omdat de SPD van Gabriel meestal geneigd is méér vluchtelingen op te nemen dan de CDU van Merkel en zeker de conservatieve Zuid-Duitse zusterpartij CSU bereid zijn om op te nemen.

Kortom, juist nadat ik deze tekst nu een paar keer heb gehoord, heb ik geen idee wat de NOS met dit nieuws bedoelt.Aanvulling 18.10 uur:

In het Zes Uur Journaal is de tekst aangepast en geeft de NOS duidelijkheid. De uitspraak is inderdaad "opmerkelijk" omdat Duitsland volgens Gabriel 300.000 asielzoeker minder "aankan" dan er worden verwacht.Aanvulling 20.30 uur:

In het Acht Uur Journaal blijkt dat ook bij de journaalredactie zelf men geen idee heeft wat de redacteur die 's morgens het woordje "opmerkelijk" typte en het bericht in de computer stopte, daarmee heeft bedoeld. Gabriel heeft, zo is het bericht nu, gezegd dat hij verwacht dat er de komende jaren elk jaar wel een half miljoen vluchtelingen naar Duitsland komen, misschien wel meer. Volgens Gabriel kunnen al die mensen door Duitsland worden opgenomen, aldus de NOS nu.

Zie bericht op NOS.nl 19.54 uur


Geen opmerkingen:

Een reactie posten