Houten wil z'n eigen vluchtelingen terug en het COA wil daar wel aan meewerken. Dat vertelde burgemeester Wouter de Jong van Houten vanmiddag op een ingelaste persconferentie.
In september vorig jaar heeft Houten een paar weken 170 vluchtelingen opgevangen in een sporthal. Een grote groep vrijwilligers ontfermde zich over hen. In een besloten Facebookgroep 'Welkom in Houten' werden regelmatig oproepen gedaan voor allerlei vormen van steun, waarop steeds vlot werd gereageerd. Omdat het om tijdelijke noodopvang ging, moesten de vluchtelingen weer verder trekken en de meesten zijn via Groningen uiteindelijk in het grote tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen terecht gekomen. Maar veel Houtense vrijwilligers zijn steeds contact blijven houden. Zij gaan regelmatig naar Nijmegen of halen mensen voor een weekendje of langer naar Houten. De oproepen op Facebook gaan nog steeds door en als er iets nodig is, spullen of een ritje Nijmegen, dan komt het er. Ook enkele vluchtelingen zelf laten hun ervaringen of vragen in de Faceboekgroep of langs andere weg weten.
Op verzoek van deze actieve inwoners hebben burgemeester Wouter de Jong en wethouder Kees van Dalen zich ingespannen om de vluchtelingen zodra ze een status krijgen terug te halen naar Houten. Deze week is bekend geworden dat het COA hiermee akkoord gaat en daarom belegde de burgemeester een extra persconferentie. De vluchtelingen zijn inmiddels al vijf maanden weg uit Houten, maar de contacten zijn nog steeds hecht. Wethouder Kees van Dalen: "De integratie van deze mensen is eigenlijk al begonnen. Ze hebben wat dat betreft een voorsprong en het zou zonde zijn om dat weg te gooien door ze elders te huisvesten".
Elke gemeente moet een aantal 'statushouders', vluchtelingen met een verblijfsvergunning, huisvesten. Het COA heeft op dit moment ruim 16.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning in de opvang. Hoe sneller deze mensen huisvesting krijgen, hoe minder opvangcapaciteit er nodig is in Nederland en hoe sneller de integratie kan starten. De gemeente Houten bereidt zich voor om in 2016 200 statushouders te huisvesten, waaronder een groep van zo'n 100 volwassenen en 24 kinderen die eerder in Houten verbleven. Op het moment dat iemand van deze groep een status heeft, zal hij of zij worden gekoppeld aan Houten.
De gemeente Houten heeft een actieplan opgesteld met plannen voor de opvang en integratie, waaronder taalonderwijs en huisvesting. In het actieplan staat dat ook de huidige Houtense inwoners profijt moeten hebben van de creatieve oplossingen, zoals de bouw van tijdelijke woonruimte. De gemeente kijkt samen met woningbouwcorporatie Viveste hoe extra woonruimte gecreëerd kan worden. Ook kan worden gedacht aan tijdelijke huisvesting bij particulieren thuis.
Zelf heb ik in september een aantal Syrische vluchtelingen ontmoet en gesproken en hen uitgezwaaid toen ze weer moesten vertrekken. Ik heb daarna geen contact met hen onderhouden. Een paar weken geleden heb ik een brief aan de gemeente geschreven om ook de mogelijkheden van particuliere kamerhuur te overwegen (zie mijn blog 19.1.16: Statushouders huisvesten).
Bron: Persbericht gemeente Houten 4.3.2016
Geen opmerkingen:
Een reactie posten