vrijdag 25 maart 2016

Christianity in Eurafrica

Onlangs publiceerde het Christian Literature Fund (CLF) in Zuid-Afrika het boek Christianity in Eurafrica van de Nederlandse theoloog Steven Paas. Het is een handboek over de kerkgeschiedenis in Afrika en Europa en is geschikt voor de theologische opleidingen op beide continenten. Het boek is in het bijzonder gericht op studenten die zich voorbereiden op het predikantschap en het christelijk onderwijs, maar is ook van waarde voor anderen die de geschiedenis van het christendom bestuderen.

Steven Paas (1942) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en de Theologische Universiteit van Apeldoorn. Na een onderwijscarrière in Nederland gaf hij in Malawi les aan toekomstige predikanten en werd hij predikant van de Church of Central Africa Presbyterian (CCAP).

Behalve publicaties over het Westerse en Afrikaanse Christendom publiceerde hij een aantal studies over het christenzionisme en ook een lexicon van de Chichewa-taal.

Het Reformatorisch Dagblad (22.3.16 p12-13) sprak met Steven Paas: "Het boek is ontstaan vanuit het onderwijs dat ik in Nederland en Malawi gaf, zij het zwaar bewerkt en voorzien van een slothoofdstuk over de betekenis van het christendom in Afrika voor de kerk van het Westen." Vanaf het eerste begin van het christendom wordt de geschiedenis per eeuw of tijdvak beschreven. Het Afrikaanse overzicht behandelt alle relevante landen. Het christendom heeft al in de oudheid voet aan de grond gekregen in Afrika. Steven Paas: „In Noord-Afrika bloeide de kerk. Augustinus was Afrikaan maar eigenlijk ook een westerse kerkvader, georiënteerd als hij was op het Latijnse Westen. Daar is de islam overheen gekomen, die het christendom in Noord-Afrika wegvaagde. Nu is er alleen in Egypte nog iets substantieels overgebleven, hoewel de kerk in Libië momenteel sterk groeit.” Intussen kreeg in de loop der eeuwen het christendom steeds meer voet aan de grond in Afrika, met name in het gedeelte onder de Sahara. "De West-Afrikaanse landen, zoals Nigeria, hebben een sterk missionair bewustzijn en sturen zendelingen uit over de gehele wereld." Ook naar Europa. 

Christianity in Eurafrica. A History of the Church in Europe and Africa, dr. Steven Paas; uitg. Christian Literature Fund, Wellington, Zuid-Afrika, 2016; ISBN 978 18 6804 350 7; 554 blz.; 300 Rand (€ 17,50) bij uitgeverij CLF.

Zie: Inhoudsopgave en eerste 50 pagina's van het boek (PDF 50p)Geen opmerkingen:

Een reactie posten