[Bij het opruimen van mijn archief vind ik soms losse aantekeningen, zoals deze, gedateerd 26/8/1981 onder de titel "De weekbladen". Helaas geen nauwkeurige bronvermelding.]
---
In alle commentaren op de benoeming van De Gaay sr als informateur en het daarop gevolgde aftreden van Van Agt ontbreekt één aardig detail:
de enige die politiek verantwoordelijk is voor het benoemen van de informateur is de zittende minister-president: de heer Van Agt.
De enige manier om zich aan die verantwoordelijkheid te onttrekken is: aftreden als premier.
---
[Toelichting. Na de verkiezingen in 1981 vonden formatieonderhandelingen plaats tussen CDA, PvdA en D66. CDA-lijsttrekker Dries van Agt was in deze onderhandelingsfase zowel fractievoorzitter van het CDA als demissionair minister-president van het aftredende kabinet Van Agt-Wiegel. Joop den Uyl leidde de PvdA en Jan Terlouw D66. Toen de onderhandelingen vastliepen, benoemde koningin Beatrix de meer 'linkse' CDA-er W.F. De Gaay als informateur. Dat was tegen het advies en de zin van Van Agt, die daarop de onderhandelingen voor het CDA overliet aan Ruud Lubbers. Als zittend minister-president was Van Agt echter zelf politiek verantwoordelijk voor het handelen van de Koningin.
Zie ook Wikipedia: Kabinetsformatie Nederland 1981.]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten