donderdag 18 januari 2018

Vrouwelijke huisarts

In 1979 vestigde Selma Mogendorff zich als eerste vrouwelijke huisarts in Houten. Een tijd waarin het nog ongebruikelijk was dat vrouwen huisarts waren. Ze schreef een boek. De titel: 'Waar blijft die dokter nou?' is gebaseerd op een verhaal uit het boek. Het gaat om een ongeval in Houten, waar zij als jonge vrouw en huisarts in haar bloemetjesjurk bij het slachtoffer knielde en een omstander hoorde roepen: "Waar blijft die dokter nou?" In die tijd, we spreken dan over eind zeventiger jaren, verwachtte men een mannelijke arts."

Zelf heb ik dat beeld in mijn jeugd niet zo meegekregen. De eerste huisarts die ik mij kan herinneren en die indertijd nog bij elke kinderziekte op huisbezoek kwam, was onze dokter Helder, een vrouwelijke arts. Ik spreek dan over de eerste helft van de jaren '60 in het 'zware' Barneveld. Voor ons was dat heel normaal. Later heb ik wel begrepen dat zij de praktijk oorspronkelijk voerde samen met haar man, die in 1963 overleed, waarna zij de praktijk nog enkele jaren alleen voortzette. Ik herinner mij haar als een lieve oude dame. In 1965 (ik was 10) nam ze afscheid en in 1972 is mevrouw dokter Helder overleden.


1 opmerking:

  1. In de 70er jaren was omze familie bevriend met een vrouwelijke huisarts in Nieuwegein. Haar man kreeg in die dagen van piepers de telefoontjes thuis, en moest dan besluiten of hij wel of niet met spoed het geval doorgaf aan zijn vrouw. Hij moest keer op keer uitleggen dat hij niet de dokter was, maar zijn vrouw.....

    BeantwoordenVerwijderen