woensdag 1 juni 2005

Crisis

De exitpolls bij het referendum wijzen op een opkomst van 62%, waarvan 63% tegen en 37% voor de Europese grondwet heeft gestemd.

Hoewel ik de Europese grondwet rationeel, kritisch en zakelijk op inhoudelijke punten heb proberen te beoordelen, overheerst op dit moment bij mij allereerst een gevoel van diepe teleurstelling. Het ideaal van een Europese vreedzame samenwerking ordentelijk geregeld in een Europese grondwet koester ik al meer dan dertig jaar en was nu binnen handbereik. Er is jarenlang aan gewerkt en het is niet eenvoudig om nu eventjes een alternatief uit de hoed te toveren. Voor de duidelijkheid: een document waarin grondrechten en supranationale overheidsbevoegdheden worden geregeld, noem ik onomwonden een 'grondwet'. Natuurlijk hebben we de bestaande verdragen nog, maar de nee-stemmers hebben die denk ik òòk afgewezen. Nederland heeft wel degelijk invloed: ik denk dat we een grote kans hebben gekeerd tot een grote crisis, die als een olievlek zal verspreiden.

Bovendien heeft de Tweede Kamer, die in overgrote meerderheid vòòr de grondwet is maar nu tègen gaat pleiten, alle gezag verloren. Voor één keer ben ik het eens met Geert Wilders: natuurlijk moet het voltallige kabinet aftreden en moeten er kamerverkiezingen volgen. De kiezer moet nu eerst zorgen voor een volksvertegenwoordiging met nieuw gezag.

Zie ook Crisis (2), Crisis (3) (2005-06-03)
Commentaar in forum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten