zondag 5 juni 2005

Klucht rond De Gucht

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken wil maandag de Belgische ambassadeur bij zich op het matje roepen. Hij is boos over uitspraken van zijn Belgische ambtsgenoot Karel De Gucht in Het Laatste Nieuws. "De Belgische minister van Buitenlandse Zaken is bot", dat is bekend, en hij ligt ook in zijn eigen partij VLD en in het parlement onder vuur. Vreemdgenoeg is de tekst van het interview op de website van Het Laatste Nieuws niet te vinden, wel een verontschuldiging van de redactie, naast politieke reacties.

Mijn eerste neiging zou zijn de critici gelijk te geven. Het geeft geen pas als minister van Buitenlandse Zaken zò over de premier van een bevriend buurland te spreken. Ook zouden we volgens mij eens moeten ophouden die flauwe ‘Harry Potter’-karikatuur steeds te herhalen. Dat is een onderschatting van de statuur van onze premier.

Het Journaal liet een fragment uit de bandopname van het interview horen, waarin de termen “stijfburgerlijk” en “Harry Potter-figuur” weerklonken en die volgens het Journaal aan duidelijkheid niets te wensen over lieten: de dader heeft het gedaan. Toch vind ik dat de bandopname De Gucht juist vrijpleit. Hij spreekt over de wispelturigheid van de Nederlandse kiezer, die op het ene moment een flamboyante figuur als Pim Fortuyn kiest en op het andere moment een “stijfburgerlijke” figuur als Jan Peter Balkenende. Hij kiest zijn woorden wat kras, maar hij mag een analyse maken van de recente politieke instabiliteit in Nederland en hij heeft de termen niet zelf verzonnen. Hij vergeet daarbij trouwens (althans dat is niet te horen), dat een groot deel van de kiezers in 2002 juist tijdens en vanwege de opkomst en de dood van Fortuyn steun zocht bij het vertrouwde 'burgerlijke’ CDA.

Het op het matje roepen van de Belgische ambassadeur, een zwaar diplomatiek middel, is een volkomen overtrokken reactie op deze analyse van de Belgische minister. Het toont aan hoezeer minister Bot en de Nederlandse regering in verwarring zijn. De handtekeningen van Bot en De Gucht staan beide onder het grondwettelijk verdrag. Bot is degene die wat uit te leggen heeft.


Aanvulling 2005-06-06 14.30 uur: Balkenende en Verhofstadt hebben elkaar even gebeld. Ze hebben afgesproken een punt te zetten achter de kwestie-De Gucht. Zò los je dat als goede vrienden op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.