Vaak denken we dat Zwitserland niets met de Europese Unie te maken heeft. Maar aanstaande zondag wordt daar een referendum gehouden over ‘Schengen’ en ‘Dublin’. Het naar de Luxemburgse stad genoemde Schengen-verdrag bepaalt het wegvallen van de grenscontrole en geeft toegang tot een database van gezochte en ongewenste personen. Het Dublin-verdrag bepaalt dat iemand alleen in het eerste land van aankomst asiel mag aanvragen en dat de uitspraak daarover ook voor de andere aangesloten landen geldt.
De laatste paar weken volg ik de discussie hierover in de internationale editie van de Neue Zürcher Zeitung (NZZ), die overigens ook uitstekend bericht over de referenda in Frankrijk en Nederland en de aangekondigde verkiezingen in Duitsland. Het heeft mij verbaasd dat ik over het Zwitserse referendum niets heb aangetroffen in de Nederlandse kranten. Maar misschien heb ik dat over het hoofd gezien doordat het lezen van de NZZ een volle week per dag kost.
Ik was verrast dat ‘Schengen’ en ‘Dublin’ los verkrijgbaar zijn, terwijl ik dacht dat het een deelpakket van de EU was. Niet eens alle EU-landen doen er aan mee. Veel Zwitsers hopen of vrezen dan ook dat toetreding tot Schengen en Dublin het begin is van een Zwitserse toetreding tot de EU. Sommigen vinden Schengen noodzakelijk voor de Zwitserse veiligheid, met name door de samenwerking op het gebied van criminaliteit, anderen zien er een bedreiging in door het wegvallen van de grenscontrole. Veel Zwitsers vrezen verlies van hun soevereiniteit. Anderen vinden dat Zwitserland nu al zo afhankelijk is van het omringende Europa, dat ze maar beter mee kunnen praten in plaats van er alleen maar achteraan te lopen.
Aanvulling: De Zwitsers hebben in meerderheid Ja gestemd.
De Zwitsers zullen dus toetreden tot 'Schengen' en 'Dublin'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten