maandag 30 juli 2012

Burgers in uniform


De Duitse regering heeft een wetsvoorstel ingediend om een speciale aanklager aan te stellen voor militairen die misdaden begaan tijdens uitzending in het buitenland. Rechtszaken tegen militairen zouden voortaan altijd moeten plaatsvinden bij burgerlijke rechtbanken in de regio Kempten in Beieren, ongeacht de feitelijke woon- of legerplaats van de verdachte militair. In september houdt de justitiecommissie van de Duitse Bondsdag een hoorzitting met deskundigen over het wetsontwerp.

De Lutherse kerk spreekt zich in een verklaring tegen het wetsvoorstel uit. Duitse soldaten zijn 'burgers in uniform' en moeten in de rechtspraak als gewone burgers behandeld worden. Door het nazi-verleden is er in Duitsland een sterke vrees voor een staat binnen de staat. Hoewel het wetsontwerp geen militaire rechtspraak voorstelt, is het toch een stap in de richting van een bijzondere behandeling van militairen.

Bron: "EKD-Friedensbeauftragter und Evangelischer Militärbischof warnen vor neuem Gesetz: Zivile Rechtsprechung tut der Bundeswehr gut", reformiert-info.de, 10.07.2012. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten