woensdag 5 december 2012

Boekhoven burgemeester

Door Ytzen Lont, Ervaren waarnemer; Boekhoven tot juli 2013 burgemeester
in: Trefpunt Houten 05.12.12 p1 en 5


PvdA-er Rudi Boekhoven (72) wordt op 10 december beëdigd als waarnemend burgemeester van Houten. Boekhoven, die daarmee de oudste burgemeester wordt, begon in 1970 op zijn dertigste als jongste burgemeester van Nederland in de Groningse gemeente Termunten. Daarna was hij burgemeester van Veendam en Zeist. Na zijn pensionering was hij waarnemend burgemeester van de fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug (2006) en van Loenen (2006-2011). Houten krijgt een waarnemer omdat het langer dan drie maanden duurt voordat de benoemingsprocedure voor een vaste burgemeester is afgerond. Naar verwachting wordt de definitieve opvolger van Cor Lamers geïnstalleerd op 2 juli 2013.

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester begint officieel op 16 januari 2013. Dan stelt de gemeenteraad een profielschets vast. Hierin staat het gewenste toekomstbeeld van de gemeente en wat voor type burgemeester Houten zoekt. De vertrouwenscommissie neemt wensen en ideeën van inwoners graag mee bij het opstellen van de profielschets.Reageren kan tot en met 14 december 2012 via de website van de gemeente.

Burgemeester Cor Lamers nam op 29 november afscheid van de gemeente in een bijzondere raadsvergadering met daarna een receptie voor alle bewoners. Namens de gemeenteraad sprak plaatsvervangend voorzitter Gerard Zandbergen (ITH) de burgemeester toe: “Cor, toen je kwam, waren het bestuurlijk roerige tijden. Je wist in korte tijd stabiliteit en rust te brengen”. Loco-commissaris Remco van Lunteren van de Provincie Utrecht noemde Lamers “een duizendpoot met een groot bestuurlijk netwerk” en “een vasthoudend bestuurder die weet wat hij wil en ook krijgt wat hij wil”. Wethouder Geerdes bood de vertrekkend burgemeester een schilderij aan met de titel ‘Hart voor Houten’, dat de gemeente in 2003 heeft aangekocht in het kader van ‘Kunst om de hoek’, het Houtense kunstenaarsplatform. 

In zijn toespraak toonde burgemeester Cor Lamers zich ontroerd door het afscheid: “Hier staat een dankbaar man”. Hij sprak over het succes van Houten. “Nieuwe bewoners kiezen bewust voor Houten vanwege het aantrekkelijke woonmilieu. De omgeving is bepalend.” Hij waarschuwde de raad om niet door al te rigoureuze bezuinigingen af te breken wat in dertig jaar tijd is opgebouwd. “De woonlasten in Houten zijn in vergelijking met andere gemeenten niet erg hoog. Misschien zijn de bewoners wel bereid iets meer te betalen om het aantrekkelijke woonmilieu en de voorzieningen te behouden. De gemeenteraad moet daarbij goed naar de wensen van de bewoners luisteren.”


(383 woorden)

Ytzen Lont (Stylo) is politiek correspondent van weekkrant het Trefpunt Houten.
Tips voor politiek nieuws zijn welkom op trefpunt@stylo.nl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten