woensdag 28 november 2012

Amerika moet resolutie steunen


De Foundation for Middle East Peace (FMEP) rept in haar nieuwsbrief van 28 november 2012 over geheime onderhandelingen tussen de Obama-regering en een Israëlisch gezant. De uitkomst hiervan zou het mogelijk moeten maken, dat de Verenigde Staten vóór een Palestijnse resolutie stemmen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De stemming is gepland op 29 november. De resolutie voorziet in opwaardering van de Palestijnse status bij de VN.

De FMEP vindt dat Amerika vóór de resolutie zou moeten stemmen. Volgens FMEP betekent de resolutie geen ondermijning van directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen over een tweestatenoplossing en geeft de resolutie de Palestijnen ook nog geen toegang tot het Internationaal Strafhof, zoals Amerika vreest. Obama is door zijn herverkiezing nu in de positie om te voorkomen dat het Amerikaanse Congres of Israël strafmaatregelen tegen de Palestijnse Autoriteit uitvaardigen. Amerikaanse steun aan de resolutie zou de positie van president Abbas van de Palestijnse Autoriteit versterken. 


Update:  De resolutie is aangenomen met 138 stemmen voor, 9 tegen en 41 onthoudingen. Amerika en Israël hebben tegengestemd. Israël heeft in een boze reactie nieuwe nederzettingen op de Westoever aangekondigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten