zondag 12 februari 2017

Steinmeier president

Spanning en sensatie.

Zondag vanaf 11:35 live op ARD de Duitse presidentsverkiezingen, die ik zoals altijd weer ga volgen (tenzij Telfort de zender er weer voor uitgooit, zoals tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht in november).

De Duitse verkiezingen zijn iets minder spannend dan de Amerikaanse en dit keer nog minder dan toen de huidige president Joachim Gauck gekozen werd. Toen waren er meerdere stemrondes nodig.

Hoewel de stemmingen ook dit keer wel wat tijd in beslag kunnen nemen en er een paar onbekende kandidaten zijn, is de winnaar al bekend.

De winnaar heet Frank-Walter Steinmeier.

Bij de Amerikaanse verkiezingen is het wachten op het telefoontje van de verliezer, waarin die zijn verlies toegeeft, concedes. Bij de Duitse verkiezingen is het wachten tot de kandidaat voldoende stemmen van de Bundesversammlung heeft verzameld en daarna verrassend antwoordt op de vraag van de voorzitter: "Ich nehme die Wahl an!"

Lees hier hoe het gaat en kies je favoriete kandidaat:
https://www.bundestag.de/bundesversammlung
Mijn 'live commentaar'

12.21 u - Mooie toespraak van de altijd humorvolle voorzitter Norbert Lammert. Minutenlange staande ovatie voor vertrekkend president Joachim Gauck.

Lammert waarschuwt voor de gevolgen van 'eigen volk eerst', minutenlang staand applaus. Hij wijst ook op het belang van de scheiding der machten en internationale samenwerking.  * 


12.33 u - Voorzitter Norbert Lammert geeft aansluitend aan zijn openingstoespraak nu formele en technische aanwijzingen. Ergerlijk dat zowel de ARD als ZDF besluiten dat kijkers eigenlijk niet aan hun live uitzending geïnteresseerd zijn en de uitzending onderbreken voor hun eigen leuteraars.

13.44 u - ARD interviewt een kleurrijk lid van de Bundesversammlung die de Duitse president kiest: Oliver Knöbel alias Olivia Jones, een bekende in media en politiek actieve travestiet.

Foto's links: door mijzelf genomen van de TV. 
De foto rechts is een persfoto. 
Ook een leuke foto. 
Angela Merkel met Olivia Jones in haar nek

13.45 u - De eerste stemronde is gesloten, de uitslag wordt nu binnen een half uur (niet lang na twee uur) verwacht.


14.26 u - De uitslag is bekend. 

Bundesversammlung 1260 leden
(631 stemmen nodig om president te worden)
14 ongeldige stemmen
103 onthoudingen
Butterwegge 128 stemmen
Glaser 42
Hold 25
Sonnenborn 10
Steinmeier 931

Steinmeier: Ich nehme die Wahl an.

Daarmee is Frank-Walter Steinmeier gekozen tot president van Duitsland.
De ambtstermijn gaat 18 maart 2017 in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten