zondag 19 augustus 2018

Ooit

Een paar stoelen voor mij in de trein vraagt een meisje van een jaar of zeven: "Mama, heb jij ooit...?". Zodra ik een klein kind de codewoorden "ooit" of "vroeger" hoor gebruiken, laat ik alle fatsoensnormen vallen en spits ik mijn oren om mee te luisteren. "Mama, heb jij ooit zelf krentenbollen gebakken?" Als mama haar hoofd schut, noemt het meisje verschillende winkels waar je de ingrediënten kunt kopen en vertelt ze hoe het moet. Of mijn vooroordeel versterkt werd door hun Aziatisch uiterlijk weet ik niet, maar ik denk dat we over een paar decennia een goed restaurant, bakkerij of café tegemoet kunnen zien. Terwijl ik dit opschrijf, moet ik ineens terug denken aan mijn toen zevenjarige neefje Rens. Hij wilde graag pannenkoeken bakken en ik had geen idee hoe dat moest. Rens mocht van zijn voorzichtige oom niet aan het vuur maar hij stond naast me terwijl hij stap voor stap uitgelegde wat ik moest doen. Hij heeft daarna nog vaak in de horeca gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten