vrijdag 22 november 2019

Lindenhorst naar Grosso Moda

Latere aanvulling: Het Nederlands Dagblad meldt 9 december 2019 (p7 Youth for Christ uit iconisch pand: "Er was een deal met een koper - de overdracht zou half december plaatsvinden. Maar de belangstellende partij maakte gebruik van de ontbindende voorwaarden, waardoor de verkoop van de baan is." Eigen waarneming: op 27-12-19 was de registratie in het kadaster nog ongewijzigd (koopovereenkomst met Grosso Moda loopt tot 04-03-20). 

---

Stichting Huisvesting Youth for Christ Nederland heeft het hoofdkantoor De Lindenhorst in Driebergen verkocht aan Grosso Moda Beheer BV. Dit bedrijf heeft een kantoor aan de Driebergsestraatweg 9 in Doorn en is statutair gevestigd in Maassluis. Grosso Moda levert modeconcepten en ondersteuning aan andere bedrijven, modemerken en winkelketens, inclusief productie en levering. 

Vanaf 1 december is het PKN-dienstencentrum in Utrecht het nieuwe onderkomen voor de christelijke jeugdbeweging Youth for Christ. In 1973 kwam De Lindenhorst via een schenking in het bezit van Youth for Christ. In de ruim veertig jaren die volgden hebben er veel jongeren gewoond en gewerkt. De eerste jaren werd het met behulp van vrijwilligers grondig verbouwd. Een vriend en oud-huisgenoot van mij was er indertijd enkele jaren 'bouwmeester'. Van augustus tot december 1976 had ik hier mijn eerste - tijdelijke - baan. Ik heb nog veel vrienden uit die tijd. Eerder was er een "verpleeginrichting" gevestigd, wat na veertig jaar nog steeds te lezen is aan de achterkant van het naambord dat voor het gebouw staat, waarvan de bovenste plank eenvoudigweg is omgedraaid. De eerste keer dat ik langs De Lindenhorst kwam was in 1974, toen het er nog leeg en vervallen uitzag. 

Op 8 september werd met een dankdienst en een borrel afscheid genomen van De Lindenhorst, waar veel oud-medewerkers en belangstellenden op afkwamen. Directeur Bram Rebergen vertelde toen al wel dat Youth for Christ ging verhuizen naar het dienstencentrum in Utrecht, maar wilde nog niets zeggen over de nieuwe eigenaar, omdat het op dat moment nog ging om een voorlopig koopcontract. De koopovereenkomst is blijkens het Kadaster op 4 september 2019 ingeschreven en loopt een half jaar later (4-3-20) formeel af. 

In een bericht van 19 november op de eigen website bevestigt Youth for Christ de overdracht van De Lindenhorst in de maand december. Op 1 december is de verhuizing naar Utrecht een feit. Directeur Bram Rebergen benadrukte tijdens de dankdienst in september dat de verhuizing naar het dienstencentrum van de Protestantse Kerk niet betekent dat Youth for Christ zich aan één kerk wil binden. Eerder wil de beweging juist een brug slaan tussen verschillende kerken en groepen. In het bericht op de website is te lezen: "De oriëntatie vanuit de PKN om te komen tot een kenniscampus waar verschillende christelijke organisaties hun expertise en netwerk delen heeft bij Youth for Christ uiteindelijk tot de besluitvorming geleid om het centrale kantoor van Youth for Christ te huisvesten binnen het landelijk dienstencentrum van de PKN. Meer dan 30 andere christelijke organisaties zijn daar inmiddels gehuisvest."

Aan Grosso Moda heb ik gevraagd wat de plannen zijn met De Lindenhorst en ik wacht het antwoord af. Gaat het hoofdkantoor verhuizen van Doorn naar Driebergen? Dat ligt voor de hand. Ongetwijfeld zal het pand daarvoor moeten worden opgeknapt en aangepast. Het landhuis zelf is een gemeentelijk monument. Wat gaat er met de rest van het terrein gebeuren? Komen er ook andere functies en nieuwbouw bij? Komt het bedrijf binnenkort met een persbericht? Ik ben benieuwd en blijf het volgen. Dat ik nog eens interesse zou krijgen in een modebedrijf...

Bronnen: 
* Eigendomsinformatie Kadaster (PDF 2p) (ongewijzigd 27-12-19)

Styloblog: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten