donderdag 9 juli 2020

Levensverwachting

Vanavond had ik - zoals vaak - contact met een jonge vriend in Sierra Leone. Hij heeft geen werk en inkomen en probeert van alles om een baan te vinden of met handel wat geld te verdienen. Het komt voor dat hij geen geld heeft om te eten, laat staan om te investeren. Het komend weekend kon hij een leuke klus krijgen als DJ, wat hij graag doet, maar dan zou hij zijn gezondheid en problemen met de politie riskeren, want vanwege corona geldt er een noodverordening en een avondklok van 23:00 tot 07:00 uur. Overdag mogen restaurants en bars wel open, maar een groot clubfeest zoals dit is verboden. Jammer dat hij deze leuke schnabbel aan zich voorbij moest laten gaan.

Ze zijn daar de afgelopen jaren al door meerdere gezondheidcrises gegaan en de klap komt elke keer hard aan. Ook elke keer weer (burgeroorlog, ebola, corona) komt het onderwijs stil te liggen. De verspreiding van het coronavirus is in dit West-Afrikaanse land tot nu toe beperkt, zeker in vergelijking met de ebolacrisis, maar kan elk moment alsnog harder toeslaan. Tot nu toe zijn er zo'n 1600 coronagevallen geregistreerd en 63 doden. Door de harde les van de ebola zijn de autoriteiten en de bevolking wel goed voorbereid op een epidemie, in feite beter dan Nederland. Maar meer dan de helft van de bevolking leeft in grote armoede, het gemiddelde inkomen per inwoner ligt volgens verschillende bronnen zo tussen de 1100 en 1500 euro per jaar, de gemiddelde levensverwachting is 52,2 jaar.

Mijn jonge vriend (25) heeft het afgelopen jaar verschillende computercursussen gevolgd en probeert van alles om aan het werk te komen en vraagt mij regelmatig om advies. Via de band van Nederland probeer ik de bal ook door te kaatsen naar mijn andere contacten in Sierra Leone en de Sierra Leoonse gemeenschap. Je weet nooit hoe het balletje rolt. 

On request of my above mentioned friend I translated this blog in English.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten