woensdag 27 september 2023

Controle na wietgeur

Dossier Meld Misdaad Anoniem: go.stylo.nl/meld

Op de website van de gemeente Houten las ik een bericht over een controle bij een bezorg- en afhaalrestaurant in het Oude Dorp van Houten na een melding over wietlucht. De controle werd gedaan in het kader van de aanpak van ondermijning. Uiteindelijk werden een leeg wietzakje en sigarettenpeuken aangetroffen. Voor ondermijning geen aanwijzingen. Er staat niet bij hoe de melding binnenkwam. 

In dit weblog heb ik veel kritische aandacht geschonken aan oproepen van de burgemeester om anonieme meldingen te (blijven) doen via Meld Misdaad Anoniem. Op pleinen werd campagne gevoerd om wietlucht te herkennen. Om twee redenen ben ik kritisch: ik wil niet dat er een anonieme klikcultuur ontstaat en wietgeur is niet gelijk aan ondermijning. Ondermijning, waarbij bedrijven en organisaties (van voetbalclubs tot overheid) in de 'bovenwereld' worden geïnfiltreerd en misbruikt door de 'onderwereld' , is een groot gevaar. Vaak is het drugsgerelateerd, maar niet per definitie, en drugs kunnen ook zonder ondermijning al een probleem zijn. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen criminaliteit en gezondheidsproblemen. (Denk ook aan gokverslaving, waarvoor de overheid de sluizen recent juist wijd open heeft gezet.) Bij de aanpak moet oog zijn voor de 'bijwerkingen': hoe harder we ingrijpen, hoe hoger de prijs en hoe sterker de criminaliteit. Dat leerden we al op de middelbare school bij de geschiedenisles over de Drooglegging, waardoor de maffia voet aan de grond kreeg in Amerika. Dat is een dilemma en het vraagt een gebalanceerde aanpak. 

Dit bericht van de gemeente is een voorbeeld van wat ik bedoel. Goed dat de warenautoriteit restaurants controleert en misstanden signaleert en aanpakt. De inspectiediensten moeten daar ook voldoende capaciteit voor krijgen. Maar als het criterium voor controle een tip over wietgeur is, dan gaat er iets mis. En als het vaak misgaat (ondermijning = wietgeur), dan ontstaat er een misstand. Oppassen dus. 

----------
Bericht Gemeente Houten
https://www.houten.nl/nieuws/controle

Controle bij bezorg- en afhaalrestaurant na melding over wietlucht
Woensdag 27 september 2023

Medewerkers van gemeente Houten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben afgelopen vrijdag een bezorg- en afhaalbedrijf in het Oude Dorp gecontroleerd.

Aanleiding voor het bezoek was een melding van een inwoner over het roken van wiet in het gebouw. De controle werd gedaan in het kader van de aanpak van ondermijning. Van ondermijning is sprake wanneer criminelen – de onderwereld ­– de bovenwereld gebruiken voor hun criminele activiteiten zoals de productie van drugs of witwassen. De politie was uit voorzorg bij de controle aanwezig met het oog op de veiligheid van de controleurs.

De toezichthouders hebben in het pand geen drugs gevonden. Wel roken ze een sterke geur van sigarettenrook in een opslagruimte. Daar troffen ze op de grond, in de prullenbak en in lege bierblikjes sigarettenpeuken aan. Ook vonden ze een leeg wietzakje en de tip van een joint. Roken in een bedrijfsruimte is niet toegestaan. De NVWA kan de eigenaren op grond van de Tabaks- en rookwarenwet een boete opleggen.

Voor ondermijning zijn geen bewijzen of aanknopingspunten gevonden. Wel bleek dat het bedrijf niet over de verplichte exploitatievergunning beschikt. De eigenaren zijn gesommeerd de vergunning alsnog aan te vragen.

Signaleert u verdachte activiteiten in uw wijk? Heeft u een vermoeden van ondermijning? Neem contact op met de politie (0900-8844), gemeente (030-6392611) of Meld Misdaad Anoniem (meldmisdaadanoniem.nl; tel. 0800-7000). In noodsituaties belt u 112.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten