donderdag 23 juni 2005

Verkiezingen ja of nee

Zestig procent van de Nederlanders wil snel nieuwe verkiezingen. Zij zijn uitgekeken op het kabinet en premier Balkenende. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, zo meldt de Telegraaf vandaag. Tweeënvijftig procent wil een referendum over het al dan niet houden van Tweede Kamerverkiezingen.

Het moet niet gekker worden: een referendum over het houden van verkiezingen. Houden we daarna een referendum over de goedkeuring van de uitslag van de verkiezingen?

Zelf vind ik ook dat het kabinet moet aftreden en de Tweede Kamer ontbonden. Omdat de bevolking in een referendum in grote meerderheid de politiek van het kabinet en vrijwel de hele Tweede Kamer heeft afgewezen. De volksvertegenwoordiging kan daardoor het volk niet meer vertegenwoordigen en het kabinet zijn buitenlands beleid niet meer uitvoeren. Nieuwe verkiezingen dus.

Maar nieuwe verkiezingen omdat wij zijn "uitgekeken" op het kabinet en premier Balkenende? Ik was tegen de vorming van dit kabinet en ben ook nu niet tevreden. Maar zolang het kabinet het vertrouwen heeft van de volksvertegenwoordiging hoeft de kiezer zich hierover niet uit te spreken. Daar is de volksvertegenwoordiging voor. Zo bezien vind ik dat het kabinet Balkenende zijn karwei mag afmaken, tot 2007, en dan zien we wel weer verder.

Ook op 1 juni had niet de mening van de kiezer hoeven te worden gevraagd. Maar de kiezer heeft gesproken. Er is een diepe crisis blootgelegd en daar kunnen we nu niet om heen.

De partijen moeten nu de tijd tot de verkiezingen benutten om de thema's 'Europa' en 'directe democratie' in hun partijprogramma's opnieuw te formuleren en uit te leggen hoe het nu verder moet.

Zie ook mijn weblogs 'Crisis' van 2005-06-01 en 2005-06-03.
Ze zijn ook geplaatst in het
forum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.