maandag 16 maart 2015

Asielzaak Charles Taylor

De Raad van State houdt maandagmorgen 16 maart om 10.00 uur een zitting over het asielverzoek van Charles Taylor, voormalig president van Liberia. Taylor zit momenteel gevangen in Groot-Brittanië. Hij zal dan ook niet bij de zitting aanwezig zijn. Het Speciaal Hof voor Sierra Leone heeft Taylor in 2012 en vervolgens in hoger beroep in 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar. Tijdens zijn overdracht aan de Britse autoriteiten op de luchthaven van Rotterdam heeft Taylor aan één van de aanwezige Nederlandse ambtenaren internationale bescherming gevraagd. Toch is hij direct met het vliegtuig naar Engeland gebracht. Hij is het er niet mee eens dat zijn asielverzoek door Nederland niet in behandeling is genomen. Taylor kwam hiertegen in beroep en de rechtbank in Den Haag oordeelde in november 2014 dat Nederland Taylor niet zonder onderzoek had mogen overdragen aan de Britse autoriteiten. Omdat hij naar het oordeel van de rechtbank echter geen reëel risico loopt op een onmenselijke behandeling, hoeft hij niet te worden teruggehaald naar Nederland.

Zowel de staatssecretaris van Justitie als Charles Taylor zijn tegen deze uitspraak in beroep gekomen bij de Raad van State. Taylor vindt dat hij wel een risico loopt op een onmenselijke behandeling. De staatssecretaris vindt dat de rechtbank het verzoek van Taylor om internationale bescherming niet als een asielverzoek had hoeven te beoordelen, omdat Taylor onder de rechtsmacht valt van het Speciaal Hof voor Sierra Leone.

Bron: Persagenda Raad van State voor 16 maart 2015

Rechtszaak tegen Charles Taylor
De jarenlange rechtszaak tegen Charles Taylor heb ik enigszins gevolgd en ik ben bij enkele zittingen, waaronder het uitspreken van het vonnis, aanwezig geweest. Voordat de zaak begon, heb ik enkele keren telefonisch en e-mailcontact gehad met de voorbereidende juridische staf. Het Speciale Hof voor Sierra Leone was gevestigd in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, maar om veiligheidsredenen werd de zaak tegen Charles Taylor in Nederland gehouden. De rechters en openbare aanklager reisden van tijd tot tijd tussen Freetown en Den Haag heen en weer. Na afronding van het tribunaal is ook het archief van deze rechtbank naar Nederland verhuisd. Nederland wilde wel deze rechtszaak tijdelijk huisvesten, maar liet de uitvoering van de straf liever aan een ander land over. Al voor het uitspreken van het vonnis werd overeengekomen dat een eventuele gevangenisstraf door Groot-Brittanië zou worden uitgevoerd. In zijn hoger beroep bij het tribunaal voerde Charles Taylor (67) aan dat 50 jaar in feite levenslang is en dat gevangenschap zo ver van huis en familie onmenselijk is.

Johnny Paul Koroma
Eén van de eerste beschuldigingen van het tribunaal tegen Charles Taylor was dat hij een schuilplaats zou bieden aan de rebellenleider en oud-president van Sierra Leone Johnny Paul Koroma, die was gevlucht naar buurland Liberia. Juist in die tijd, meer dan tien jaar geleden, woonde diens 'zoon' bij mij in huis, waardoor mijn interesse in het tribunaal al snel werd gewekt. Mijn huis kreeg onverwachts de aandacht van zich voor Sierra Leoonse autoriteiten uitgevende maar zich nogal verdacht gedragende personen, waardoor een paar keer de politie in actie kwam in en rond mijn huis. Johnny Paul Koroma is al in 2003 doodverklaard. Volgens sommigen is hij geëxecuteerd in opdracht van Charles Taylor, volgens anderen is dit slechts een voorwendsel om hem verborgen te kunnen houden. Voor zover ik weet, zijn de aanklachten en het opsporingsbevel tegen Johnny Paul Koroma nooit formeel ingetrokken. Wat er werkelijk gebeurd is, is onduidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten