woensdag 12 september 2007

Mijn kamp

Minister Ronald Plasterk vindt dat ’Mein Kampf’ van Adolf Hitler vrij verkrijgbaar moet zijn. Dat zegt hij in een interview met het blad Hollands Diep, aldus Trouw van woensdag.

'Mijn Kamp' heb ik gelezen toen ik een jaar of twintig was. Ik heb er altijd van gezegd dat het misschien wel terecht verboden is, maar ook verplicht zou moeten worden gesteld. Het argument voor het verbod is niet de inhoud op zichzelf - men moet slechte boeken niet willen verbieden - maar de gruwelijke rol die de auteur heeft gespeeld in onze recente geschiedenis. Toen ik het een tijdje geleden opnieuw wilde lenen, mocht het niet eens de bibliotheek uit. Ik heb het vervolgens gedownload van een rechts-extremistische site, geprint en het staat nu als een volle ordner in mijn boekenkast.

Ik ben er in principe wel voor dat het boek toegelaten wordt, maar het is ook wel een beetje eng om dat juist nu te doen, nu rechts-extremisme in opkomst is. Aan de andere kant is het boek zo gedateerd, dat het weinig aantrekkingskracht meer zal hebben.

Wat ik bijvoorbeeld leerzaam vond aan het boek, toen ik het jaren geleden las, was Hitlers strijd tegen de syfilis en zijn idealisering en tegelijk beperken van de rol van de vrouw. In een discussie heb ik wel eens gezegd dat de moderne Hitler zich sterk zou maken voor de "homo- en aidsbestrijding". Hij zou het aids-onderzoek zodanig steunen dat maar weinig wetenschappers er nee tegen kunnen zeggen, maar de schuld van aids leggen bij gedegenereerde mannen, homo's, Afrikanen en apen. De wetenschappers hoeven zich niet uit te spreken, maar zijn al gevangen in de kwade leer. Zijn steun zou heel aannemelijk klinken en het geld wordt toch goed besteed, zou men zeggen. Anders gezegd, niet de kwaadaardige uitspraken zijn het gevaar, maar de aanlokkelijke en redelijke.

Trouw, 12.09.07: Plasterk voor vrije verkoop Mein Kampf
Hollands Diep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten