maandag 17 september 2007

Ernest Koroma president

Vanavond kreeg ik een telefoontje uit Freetown van Abraham Akibo-Betts. Hij vertelde me dat de nationale kiescommissie vanmiddag de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend heeft gemaakt. Oppositieleider Ernest Bai Koroma van het African People’s Congress (APC) wordt de nieuwe president van Sierra Leone. Abraham toonde zich enthousiast, omdat hij uit een APC-nest komt. Zijn vorig jaar in Londen overleden vader Alfred Akibo-Betts was burgemeester van Freetown en eerder minister in een APC-regering.

Er waren twee rondes nodig: op 11 augustus en 8 september. De verkiezingen zijn op enkele schermutselingen na vreedzaam verlopen. De kiescommissie heeft enkele gevallen van fraude ontmaskerd, maar deze hadden geen invloed op het resultaat. Regeringskandidaat Berewa van de SLPP moest het uiteindelijk met 789.651 stemmen afleggen tegen winnnaar Koroma met 950.407 stemmen. De opkomst was 68%.

Na de gruwelijke burgeroorlog is Sierra Leone, het op één na armste land van de wereld, op weg een volwassen democratie te worden.

In een interview met Reuters op 13 september 2007, geciteerd in Wikipedia, vertelt Koroma dat hij de corruptie wil bestrijden en naast de diamantwinning meer aandacht wil geven aan landbouw en toerisme.

Zie ook Standard Times Press
Ernest Koroma in Wikipedia, Google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten