woensdag 23 juli 2008

Karadzic' graven

De ein-de-lijk gevangen genomen Karadzic heeft gewoon een website. Voor zolang als het duurt. Daarin is zelfs te lezen waar hij woont. Volgens de website heeft hij na zijn studie in Moskou tot halverwege de jaren negentig in China geleefd. Een slimme manier om de onvermijdelijke vraag "wat deed u in de oorlog" te voorkomen.

Daar in China (terwijl hij in werkelijkheid zijn terreurbewind in Bosnië uitoefende) heeft hij heel wat Chinese wijsheden opgedaan. Hij citeert zijn tien favoriete spreuken, eindigend met "The one who gives up his own, shall dig two graves". Eerst las ik hierin: "Hij die zichzelf aangeeft, graaft zijn eigen graf". Maar de spreuk zou terug gaan op Confucius en komt in allerlei varianten voor, zoals: "He who seeks revenge should remember to dig two graves", hij die wraak zoekt, moet twee graven delven. Of: "Those who are at war with others are not at peace with themselves. The person who pursues revenge should dig two graves", wie in oorlog is met anderen, heeft geen vrede met zichzelf.

Enkele sites waar de Chinese spreuk besproken wordt (zoek 'graves'):
http://bivom.com/gawker/
http://www.geocities.com/jehu2_//jezebel_therapy.html
http://www.khmerkromrecipes.com/pages/quotes.html
http://woodstock.georgetown.edu/programs/forgive_bolenyc.htm
http://guan04.blogspot.com/2008_04_01_archive.html

Overigens lees ik op het weblog van een zekere Gawker dat de website pas gisteren zou zijn geregistreerd. Dat geeft twijfels over de authenticiteit, maar de pagina zelf schijnt wel echt te zijn. Door het opvragen van de WhoIs-informatie zie ik dat de domeinnaam dragandabic.com op 22 juli 2008 is geregistreerd door Whois Privacy Protection Service, Inc. in Bellevue, Washington (state), USA. Dit agentschap kan zijn ingeschakeld door een anonieme vertegenwoordiger van Karadzic, maar ook door autoriteiten die de website na zijn arrestatie hebben geconfisceerd. De status is 'locked' (normaal: 'active'). De WhoIs-informatie heb ik geplaatst op het Stylo Forum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten