maandag 12 april 2010

Big brother

Een vriend van me liet mij zondag een brief lezen van Spitsscoren. Hij kan geld verdienen door de spits te mijden. Ik had daar wel eens van gehoord, maar het was niet zo tot mij doorgedrongen.

Zelf heb ik in 1972 op mijn 17e besloten om "selectief gebruik te maken van de vervoermiddelen", zoals ik dat toen formuleerde. Het is een gemakkelijk te handhaven principe. Ik ben lid van Wheels4All en heb altijd een buurtauto tot mijn beschikking. In mijn woonplaats staan zo'n 15 auto's voor me klaar. De dichtstbijzijnde staat op 5 minuten lopen van mijn huis, even verder staat ook een combi-busje en vlakbij zelfs een rolstoelbus. Maar ook elders in het land staat op veel plekken 'mijn' auto. Allemaal met een eigen vrije parkeerplaats. Vorige week nog reed ik met een auto uit de binnenstad van Harderwijk met mijn moeder uit Zeewolde heen en weer naar Friesland.

In de praktijk heb ik zelden een auto nodig. Eigenlijk alleen voor het vervoer van enkele familieleden die slecht ter been zijn. Ik reis vooral met de fiets en het openbaar vervoer. Dat is als je in het midden van het land woont en zelfstandige bent geen enkel probleem. Dit blog schrijf ik in de trein van Utrecht naar Nijmegen. Ik ben altijd online.

Maar goed, daar wilde ik het helemaal niet over hebben. De brief van Spitsscoren aan mijn vriend. Mijn mond viel open toen ik dit las: "Op basis van gegevens die wij van Rijkswaterstaat ontvingen, concluderen wij dat u regelmatig in de ochtendspits op de A15 rijdt."
Ik was echt geschokt. Waar is er onze privacy gebleven? Hier is nota bene een overheidsinstantie die het verkeer op de snelweg filmt, de kentekens vastlegt, een periode bewaart en analyseert. Kortom, een overheid die nagaat waar op welke tijdstippen wij ons bevinden en ons reispatroon analyseert, zonder dat er sprake is van een verdenking. Volautomatisch en onpersoonlijk natuurlijk en omgeven met allerlei wat men noemt 'privacywaarborgen'. Maar ver, vèr over de grens van hoe een overheid zich tegenover haar burgers zou behoren te gedragen. Nu oogt het nog onschuldig, maar hier kent 'het systeem' zijn plaats niet meer. Big brother is watching you.

In één seconde veranderde ik gisteren van een gematigd voorstander in een fel tegenstander van het rekeningrijden. Nee, ik wil geen kentekencontrole en geen kastjes in de auto die registreren waar ik rijd. Ook niet met protocollen omgeven. De overheid is niet blind te vertrouwen en moet haar grenzen kennen.


Zie: Spitsscoren.nl en Wheels4All.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.