maandag 30 september 2019

Ben Pon

Ben Pon is vandaag op 82-jarige leeftijd overleden. Ben Pon - ook wel Mr. Porsche genoemd - werd in 1936 geboren in Leiden, als zoon van Ben Pon sr., de oprichter van familiebedrijf Pon Holdings.

Ben Pon was van 1965 tot en met 1988 directeur bij Pon Porsche Import. Hij zette zich onder andere actief in voor de verzelfstandiging en professionalisering van de Nederlandse Porsche-activiteiten en de uitbreiding van het dealernetwerk. Met name bij de Porsche-activiteiten van dealerbedrijf Autopon in Amsterdam was hij destijds nauw betrokken. Zo’n twintig jaar lang zette hij zich vol overgave in voor de opbouw van de Porsche-organisatie in Nederland.

Tot zover het persbericht van Pon Holdings, dat ik vanmiddag ontving. 

Pon herinner ik me uit mijn jeugd vooral van de lange autotreinen op het emplacement van station Amersfoort vol met Volkswagen Kevers. Pon (Amersfoort, later Leusden) was importeur van Volkswagen. Ben Pon senior, de vader van de nu overleden Ben Pon, was de eerste die een contract sloot om Volkswagens buiten Duitsland te verkopen. Hij was de bedenker van het Volkswagen-busje of VW Transporter. Zijn agenda waarin hij zijn idee schetste heb ik gezien in het museum van Volkswagen in Wolfsburg. 

Zoon Ben Pon was vooral de man van de snelle auto's en importeerde de Porsche in Nederland. De laatste jaren was hij wijnproducent in Californië. Met zijn fortuin was hij sponsor van de Formule 1 races volgend jaar in Zandvoort. De hoofdtribune zou naar hem genoemd worden. Dat kan hij nu niet meer zelf meemaken. 

Pon Holdings was ook niet onbelangrijk voor mijn huisgenoot. Die werkte - toevallig tot vandaag, morgen begint hij aan een nieuwe baan - bij voorheen Imtech Marine, later RH Marine. Toen Imtech failliet ging werd de succesvolle dochter RH Marine overgenomen door Pon Holdings.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten