woensdag 12 mei 2021

Vaccinatiepaspoort GGD

Minister De Jonge vindt niet dat GGD's de coronavaccinatie zouden moeten noteren in het gele vaccinatieboekje (en sommige GGD's deden dat al niet). Wat bizar! De GGD noteert elke vaccinatie in het internationaal erkende vaccinatiespoort, maar zou bij wijze van uitzondering de vaccinatie tegen COVID19 niet moeten of zelfs niet mogen noteren. De laatste keer dat ik buiten Europa een land binnenkwam, werd onmiddellijk naar mijn vaccinatiepaspoort gevraagd. Zonder inentingsbewijs tegen Gele Koorts zou ik het land niet binnengekomen zijn. Nou is dat volgens de internationale regels - tot nu toe - de enige ziekte waarvoor je zonder vaccinatiepaspoort geweigerd kunt worden. Maar ook al mijn andere inentingen van de GGD, zoals tegen cholera, polio en hepatitis A, staan volgens de internationale regels in mijn vaccinatiepaspoort vermeld. Dat is handig voor mijzelf, maar ook voor een arts of ziekenhuis, als het ooit nuttig of nodig is om te weten welke vaccinaties ik heb gehad. Bij een virus dat heeft geleid tot een wereldwijde pandemie zou dit ook wel eens nuttig of nodig kunnen zijn. Zeker als je bedenkt dat dit het enige wereldwijd volgens de International Health Regulations (2005) erkende inentingsbewijs is. Ik heb er dus ook geen seconde over nagedacht en het leek mij volstrekt logisch om het paspoort mee te nemen toen ik op 1 mei mijn eerste coronaprik kreeg. Ik had het in mijn hand toen ik mij op de priklocatie van de GGD meldde, het werd direct herkend en erkend door alle medewerkers waar ik langs moest en na mijn prik werd de vaccinatie zonder aarzeling volgens de internationale regels in het paspoort genoteerd. Uiteraard neem ik het vaccinatiepaspoort ook weer mee naar de tweede vaccinatie, op 5 juni. Ik kan mij niet voorstellen dat de tweede aantekening dan op bevel van de minister van volksgezondheid alsnog geweigerd zou worden. Ik weet niet of de deze week veelbesproken "toegang tot het recht" (één van de radicale ideeën van Rutte dat burgers recht hebben op recht) tegen die tijd geregeld is, maar mocht de aantekening definitief geweigerd worden, dan kan de overheid er op rekenen dat ik die toegang tot het recht ga uitproberen. (Bedankt voor de prik, see you in court.)


2 opmerkingen:

 1. Standpunt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO:

  "Regardless of any technology implemented in future, the COVID-19 vaccination status of international travellers should be recorded through the International Certificate for Vaccination and Prophylaxis based on the model presented in Annex 6 of the IHR."

  Bron:
  https://www.who.int/news-room/articles-detail/interim-position-paper-considerations-regarding-proof-of-covid-19-vaccination-for-international-travellers

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er loop inmiddels een petitie om het gele vaccinatiepaspoort wél te laten invullen:

  https://petities.nl/petitions/vaccinaties-in-het-gele-vaccinatieboekje?locale=nl

  BeantwoordenVerwijderen