woensdag 22 november 2023

Anne Frank

Het is vandaag mogelijk om te stemmen in het Anne Frankhuis in Amsterdam.

Dat herinnert mij eraan dat ik in 1994 ging stemmen in de Anne Frankschool in Bonn, voor de Ausländerbeirat.

Het maakte indruk op mij om in het geboorteland van Anne Frank te kunnen stemmen in een naar haar genoemde school.

Zij werd geboren in een democratie, die vier jaar later koos voor fascisme, dat alle democratieën om zich heen verslond. Laten we gaan stemmen en wel op partijen die mensen niet willen uitsluiten om hun afkomst.

Ook los van oorlog en politiek maakte Anne Frank indruk op mij, toen ik als ontwakende puber haar dagboek las. Eindelijk iemand die mij begrijpt, schreef ik in mijn dagboek.

(Weet je wat, ik zoek dat dagboekfragment uit 1971 er even bij.)

Scan van handgeschreven dagboek Ytzen Lont in 1971 over Anne Frank

Tekst: "Lees eens het dagboek van Anne Frank. (Ik heb het op mijn zestiende verjaardag, 19 augustus 1971, gekregen). Het boek heeft me geweldig getroffen. Anne is eigenlijk de enige die ooit iets van mijn begrepen heeft. na het lezen van haar dagboek ben ik mezelf ook beter gaan begrijpen. Eindelijk kon ik mezelf van een afstandje bekijken, min of meer objectief tegenover mezelf staan. Het is heerljk om nadat je deze conclusie hebt getrokken vijf bladzijden verder in andere bewoordingen hetzelfde te horen van Anne. We begrijpen elkaar een beetje, ik begrijp mezelf een beetje. Het is allemaal te bevatten, heeft allemaal z'n weg. Je leert een beetje te relativeren. - Ytzen"Geen opmerkingen:

Een reactie posten