zondag 26 november 2023

Iedereen moet binnenblijven in Sierra Leone

Vanmorgen om kwart voor acht kreeg ik via WhatsApp twee video's toegestuurd uit de Sierra Leoneoonse hoofdstad Freetown met schietpartijen in het donker. Het bericht:
 
"This morning this is what is going on today. I don't really know what happen yet."

Later vandaag las ik dat in alle vroegte rebellerende militairen een aanval hebben uitgevoerd op een kazerne in Wilberforce, een wijk van Freetown, dat de situatie inmiddels onder controle is en dat de president een uitgaansverbod voor het hele land heeft ingesteld. Mijn jonge vriend (ik ben zijn Uncle) woont zelf op een kazerneterrein (barracks) niet ver daarvandaan, ik ben daar ook geweest, en ik probeer nog te achterhalen of dat terrein ook betrokken was. De context is mij onduidelijk, het valt mij wel op dat het uitgaansverbod voor het hele land geldt (nationwide curfew), dus de regering houdt er rekening mee dat dit groter is dan een plaatselijk incident of wil het zo doen voorkomen. Er wordt nu jacht gemaakt op de opstandelingen.

President Bio:

Fellow Sierra Leoneans, I bring you greetings from the Presidential Lodge in Freetown. In the early hours of this morning, there was a breach of security at the Military Barracks at Wilberforce in  Freetown, as some unidentified individuals attacked the military armoury. However, they were repelled by our gallant Security Forces and calm has been restored. As the combined team of our Security Forces continue to root out the remnant of the fleeing renegades, a nationwide curfew has been declared and citizens are encouraged to stay indoors.The PEACE of our beloved NATION is PRICELESS and we shall continue to protect the peace and security of Sierra Leone against the forces that wish to truncate our much-cherished stability.We remain resolute in our determination to protect democracy in Sierra Leone and I urge all Sierra Leoneans to unite towards this collective responsibility.
Long Live The Republic of Sierra Leone.

Zie ook: 
  • AlJazeeraSierra Leone imposes nationwide curfew after military barracks attacked
  • NOS: Avondklok in Sierra Leone na aanval op kazerne door gewapende groep
Aanvulling 26-11-23 20:15 uur
Vrienden laten weten het geweervuur gehoord te hebben, al vroeg in de nacht, maar iedereen van de familie is veilig. Ze maken zich wel zorgen over de komende nacht en hoe het verder gaat in het land. Het uitgaansverbod geldt nog, dus iedereen moet binnenblijven. De Nederlandse manager van het Hope Center, waar patiënten verblijven voor en na hun operatie op het in de haven aangemeerde hospitaalschip van Mercy Ships vertelt dat de situatie intens is en dat ze nu niet de weg op kunnen. Afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt, op het moment is het rustig in de stad. 

Aanvullingen:
  • NOS: President Sierra Leone: meeste leiders van groep die kazerne aanviel opgepakt
  • AlJazeera: Sierra Leone president says ‘most leaders’ of unrest arrested
  • NOS: Bij rebellie in Sierra Leone bijna 200 gedetineerden ontsnapt
  • Reuters: Twenty killed in Sierra Leone attack and nearly 2,000 prisoners escape
  • SaharaTV via YouTube: Moment inmates were set free (video)
  • Baikamz via YouTube: Gunmen attack Pademba Road prison, release inmates (video)
  • Volkskrant 01-12-23: Couppoging in Siera Leone toont zwakte democratie
Eerder schreef ik over de Pademba Road prison, zie mijn blog 03-05-20
Geen opmerkingen:

Een reactie posten