vrijdag 31 december 1999

1968

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1968: 

Eerste radioreclame - Martin Luther King vermoord - Extreme weersschommelingen in april - Margriet eerste kind - zomers weer - Robert Kennedy vermoord - Apollo 8

14 jan. Zondag. De school is vorige week weer begonnen, de oliebollen zijn op, de feestmaand is voorbij. Maar Koning Winter heerst ong. Er is van de week flink geschaatst. Vannacht heeft het geregend en daarna gevroren. De wegen zijn spiegelglad. Maar vandaag dooit het flink. 
Tide en Nynke van der Wey (mijn nicht met haar man) zijn bij ons. We zijn naar de kerk geweest. Hij was ontzettend leeg. Dat kwam natuurlijk door het weer. Tijdens de preek valt ineens de stroom uit, het is erg donker. Direkt na het amen brengen de koster en de organist een traporgeltje, want het orgel doet het natuurlijk ook niet. Thuis is de stroom ook weggevallen, daarom is de kachel uit. Heit doet om de warme de oven aan, waar Teddy direkt behaaglijk bij gaat liggen. Maar het stinkt nogal wat. Voor de koffie moet eerst de oude handmolen van zolder gehaald worden om koffie te malen; de elektrische doet het niet. Gelukkig is er al gauw weer stroom. Om 11.10 u gaat de kachel weer aan, het licht, de T.V. ,de radio, de koffiemolen, ze doen het weer. De stroom is precies één uur weggeweest, zie ik op de torenklok, die net weer is gaan lopen. 

27 jan. Eén dezer dagen, om precies te zijn 23 januari, kregen onze buren, de familie Roos, een zoon, de vierde: Arnold. Op school zijn deze tijd de balspelen geliefd. De laatste dagen: vergooien. (Eh... ik bedoel: men gooit ver). Men doet dit met een klein balletje, dat telkens afgepakt wordt door jongens uit hogere klassen, zodoende zo nu en dan hevige conflicten, wat ook wel weer leuk is (vind ik). Een stuk of honderd jongens (niet overdreven) rennen al vechtend om de bal de school rond. Vorige week vrijdag was de bal nog niet teruggegeven toen de bel al gegaan was. Een jongen wou met de bal zijn lokaal in rennen en een hele groep jongens holde er achteraan, hoewel de les al egon. De jongen holde een lokaal in, wat het verkeerde bleek te zijn. Hij werd flink uitgescholden door de leraar en uitgelachen door zijn achtervolgers, die nu de bal terugkregen. 

[Film "Jongensstad"]
19 januari organiseerde de leerlingenvereniging "Onesiforus"een filmavond voor de eerste drie klassen. De film werd vertoond in "de Open Haard", het verenigingsgebouw van de gereformeerde kerk te Ede. Ik en nog meer jongens hadden de film, die "Jongensstad" heette, al eens gezien voor de T.V. Het was overigens wel de moeite waard om hem twee keer te zien. Meneer De Boer, vader van Jildert, bracht ons. Om ietsjes over half acht begon de film, om half negen was er pauze. Ik kocht een flesje Cola en dat was nodig ook. Om ongeveer negen uur begon de film weer na eest nog even een lachtertje. Er werd gezegd dat er een portemonnee gevonden was met een inhoud van jawel ƒ 300,--. Een "Tsjee" door de zaal en daarna: "Ikke, ikke, ja, geef mij maar", maar hij was natuurlijk niet van iedereen. Toen ging de man verder: "Inderdaad ƒ 300, maar dan geld van het monopolyspel. Een gelach in de zaal en Eduard Zuurdeeg: "Verdraaid, van mij!" De film liep af om kwart voor tien, om tien over tien vertrok de trein en om kwart voor elf was ik thuis. Onesiforus had meer pijlen op zijn boog... de hoogste klassen kregen ook een film te zien, maar op 1 februari was het de beurt aan de toneelgroep...

1 febr. Peter Petersen, ex-buurjongen, Feikjes vriendje, is jarig. Feikje heeft griep. Vanavond "Juniorenavond" met toneel! Andere jaren voerde iedere klas een schetsje van + 10 minuten op en dit zou nu weer gebeuren, maar het ging niet door (waarom niet?). De toneelgroep voerde het stuk "Zwaai maar dag met je handje" op. Een geweldig stuk over een archeoloog, zijn assistent, zijn dienstmeisje, een interpol-agente, met haar verloofde de inspecteur en vele anderen. 
15 febr. We wonen één jaar in ons nieuwe huis. Onesiforus organiseerde alweer een filmavond, nu voor alle klassen. Het moest een lachfilm zijn, maar ik kon het er niet aan merken. We konden hem niet uitzien, want hij duurde te lang. 

29 febr. Schrikkeldag. Ook op de T.V. is dit niet vergeten en er is vanavond een leuk "schrikkelprogramma". Mijn nicht Annie en haar man Evert uit Ede hebben een zoon gekregen. Stel je eens even voor... ik ben nu twaalf jaar ouder dan hem, maar in 2002 ben ik al 40 jaar ouder, hij wordt dan 7 jaar (o ja???). (*) Ik heb vandaag vrij. 
[* Later nog eens nagerekend: in het jaar 2000 ben ik 45 en hij "8", dus een verschil van 37 jaar - YL]

1 mrt. 1e dag van de radioreklame. 
2 mrt. Rapportenuitreiking. Ik ben twee punten vooruitgegaan. 
3 mrt. Bezoek uit Bergum. Oom Kees, tante Jellie en de jongens (Jaap, Fedde en René) komen een dag bij ons. Na kerktijd gaan Dirk, Jaap, Fedde en ik naar het Schaffelaarsebos. 's Middags gaan ze weer, uitgezonderd ikke, omdat Jaap Hazeleger er is. 
6 mrt. Ik voel me 's morgens al niet zo goed en op school helemaal niet, ik ril vreselijk. Na schooltijd even temperaturen (39.7) en dan op bed. 
7 mrt. Donderdag. Ik blijf met 38° op bed liggen, maar 's avonds mag ik even T.V. kijken. Mijn temperatuur is dan 37.5 (voor mij normaal). 
8 mrt. Vrijdags weer eventjes van bed af. Net dan komt Jildert me opzoeken. Ik krijg een blik abrikozen en een appel van hem en bovendien wat boeken om te lezen. Dan gaat hij weg en ik weer op bed. 
9 mrt. Zaterdag mag ik er bijna de hele dag af en moet ik ook huiswerk maken. 
10 mrt. Zondag mag ik nog niet naar buiten en schrijf daarom even in het dagboek. Tussen twee haakjes... prins Claus en Beatrix zijn vandaag twee jaar getrouwd. Ze zijn nu op vakantie met Beatrix' ouders en kind. 
11 mrt. Maandag begeef ik me weer naar school. 
13 mrt. Woensdag begeef ik me naar de tandarts (2 vullingen). 
20 mrt. begeef ik me wederom naar de tandarts (1 vulling, brrr... ontzettend!!!). Vanmiddag om 14.22 u is de lente begonnen. Otto van Veen zei het me op dat moment. Van het idee kregen we het warm, maar het begon prompt iets te regenen. - De sneltrein naar Arnhem had 20 minuten vertraging. Vandaag wordt Teddy 7 jaar. Hiep Hiep...
24 mrt. Omdat we Teddy's verjaardag het eerste moment waren vergeten, krijgt Teddy vandaag van ons allemaal een stukje worst. Johan, die vanmorgen naar de Vivo is geweest, heeft verkeerde hondebrood meegenomen, nl. Bonzo din[er in plaats van gewoon Bonzo. Teddy vindt dit veel lekkerder. Donderdag 21 maart zou ik met de fiets naar school, maar er is weer niets van gekomen. Het woei (waaide) nog veel te hard. Vrijdag 22 maart moest het er toch van komen, maar zaterdag versliep Mem zich en bovendien regende het: dus weer met de trein. 
25 mrt. Vrij! Het is deze week Creatieve Week bij ons op school, maar wij eerste klassers mogen niet meedoen. Vandaag hebben wij vrij, maar we moeten twee repetities leren (Frans en meetkunde), want morgen (dinsdag) hebben we een repetitiedag. 
26 mrt. Het is een mooie boel op school. I.v.m. de Creatieve Week liggen alle lesroosters door elkaar en het klopt niet altijd, zodat je zo nu en dan maar moet zoeken waar je nu weer les hebt, omdat het betreffende lokaal bezet is. Het weer is fantastisch. 
27 mrt. Idem. 

[Extreme weersschommelingen in april]
28 maart. Het weer slaat vandaag wel alles: 24 graden! Het is te heet voor de tijd van het jaar. Zo warm is het nog nooit geweest in maart, zolang de weersvoorspelling bestaat en dat is 120 jaar geleden.
29 mrt. Idem. 
30 mrt. Zaterdag. De lucht koelt af. 's Avonds regent het. 
31 mrt. Zondag. Het weer is niet slecht. We zijn net bij de fam. Bouw op de koffie geweest. Tussen twee haakjes: het is morgen 396 jaar geleden dat de watergeuzen Den Briel innamen (1 april). Dus vast een grapje bedenken. 

[Schoolconcert Harry Sevenstern - hevige sneeuw] 
1 apr. Bij de weekopening wordt gezegd dat er vanmiddag weer een schoolconcert is en dat is (gelukkig) echt waar. Het gaat zo ongeveer over de geschiedenis van de trompet. Harry Sevenstern vertelt over de verzameling trompetten die hij bij zich heeft en hij bespeelt ze natuurlijk ook. Jildert de Boer had onderweg naar school een lekke band, wat eerst natuurlijk niet geloofd werd door de anderen, maar wat waar was. 
2 apr. Het weer is bedenkelijk, het regent ook wat. 
3 april. Laatste schooldag voor de paasvakantie. We zijn met z'n allen met de trein, geen wonder: het sneeuwt ontzettend. Op school natuurlijk geen les, maar spelletjes en muziek. Om half twaalf de paaswijding en dan paasvakantie!

[Martin Luther King vermoord]
5 april. Ik hoor het verschrikkelijke nieuws: vannacht is de bekende Amerikaanse negerpredikant ds. Martin Luther King vermoord bij zijn hotel te Memphis.
President Johnson stelt zijn bezoek aan Honoloeloe uit, want een (jammergenoeg) logisch gevolg is: rassenonlusten in heel de VS, de grote steden lijken wel slagvelden. Juist na de grote toespraak van president Johnson, waarin hij de bombardementsstop op Vietnam afkondigt en vredesbesprekingen wil.
6 april. Zaterdag. Harry van der Ploeg 13 jaar. Ik heb oude kranten weggebracht samen met Jaap. Niet dat ik Jaap heb weggebracht, hoor. Opbrengst f 5,10. Om 7 uur ga ik naar het feest van Harry. We doen onder andere belletje lellen. Eenmaal worden we gesnapt. Een man komt ons achterop. Hij grijpt mij in de kraag en sleurt me over de grond, waarbij mijn broek scheurt. Dan grijpt hij Tom Bijkerk en vraagt: Wie was daar zo lollig om aan te bellen? . Hij geeft Tom een fikse klap in het gezicht en zegt: Tot de volgende keer . Nou, dat zeg ik dan ook maar…
7 april. Zondag. In de kerken wordt gebeden voor ds. King, familie en voor de negers.
9 april. Vandaag wordt King begraven. Hij wordt op een boerenkar naar het graf gereden.
10 apr. Woensdag. Ik heb vandaag gevoetbald. Heit en Mem zijn vanmiddag plotseling naar Friesland gegaan, waar Beppe Afike herstellend van een zware operatie ligt. 
11 apr. Johan krijgt waterpokken. 
12 apr. Goede Vrijdag. 's Avonds vlak voor het eten komen de logés: de familie J.L. Lont uit Bergum. Ik leer al gauw de tweeling Loekie en Feikje uit elkaar te houden en dat blijkt niet zo moeilijk te zijn. 
13 apr. Stille Zaterdag. 
14 apr. Eerste Paasdag - naar de kerk. 
15 apr. Tweede Paasdag - idem. Oom Jo, vrouw en kinderen, Heit, vrouw en kinderen, gaan naar het Kootwijkse zand. Johan gaat niet mee, omdat hij nog de waterpokken heeft. Ik blijf daarom ook thuis. Jildert de Boer komt ook. We schaken (natuurlijk). 
16 apr. De familie J.L. Lont vertrekt. 

[Margriet eerste kind - Zomers weer]
17 
apr. 1968. 's Avonds houdt er weer een mooie film van de N.C.R.V. op en komt er weer een Extra Journaal (dat doet denken aan 27 april 1967)... en ja hoor: ER IS EEN PRINSJE GEBOREN... Hoera! Hoera! Hoera!  
Prinses Margriet, die kort tevoren naar het ziekenhuis was gegaan, heeft haar eerste kind.
18 apr. De vakantie is voorbij, dus weer naar school… nee nee, wacht eens even: een prinsje, dus vrij! Ik ga naar Jaap Hazeleger en feliciteer daar zijn broertje Marti, die 3 jaar is geworden vandaag. Ben Hortensius wordt vandaag 13 jaar. Johan is beter en we gaan daarom nog eens naar het Kootwijkerzand. Johan en ik gaan nu ook mee. 
19 apr. Vrijdag. Nu toch wel naar school. Fantastisch weer!
20 apr. Weer weer wat fantastisch is! Het KNMI zegt: morgen WARMER: 30 graden. De vijver is schoongemaakt en er
21 apr. (zondag) komt weer water in. Ik schrijf nog even in het dagboek, maar Feikje zegt dat de vijver vol is en ze vraagt: "Waarom ga je niet zwemme?". Het blijkt dat alleen nog maar de bodem met water bedekt is. Feikje denkt schijnbaar dat ik zo goed kan zwemmen dat ik het zelfs in een laagje van 10 cm kan. 

23 apr. Onweer. Vreselijk veel bliksem en weinig donderd heeft vannacht (23-24 april) waarschijnljk veel kinderen bang gemaakt. 
24 apr. Op school 1e uur: S.O. Nederlands, 2e uur: Rep. Frans (Van Beveren), 3e uur: Muziek (even rust), 4e uur: S.O. Engels (cijfer 8), 5e uur: Frans (van Posthouwer, dat is nog erger dan S.O. of Rep.), 6e uur: S.O. Menskunde. Zoals je ziet: een makkelijk dagje vandaag. 
27 apr. Zaterdag. Pr. Willem-Alexander 1 jaar. 
28 apr. Zondag. 
29 apr. Maandag. Vrij van school. 
30 apr. KONINGINNEFEEST. Optcht en defilé Soestdijk. Wij rijden dit jaar ook mee met de Oranjerit (puzzelrit per auto). Geen prijs. 

1 mei. Rooie dag. 
4 mei. Dodenherdenking. 
5 mei. Zondag. Bevrijdingsdag (23e). 
10 mei. Vrijdag. Ik moet vandaag naar de dokter. I heb een ietsje bloedarmoede. 
12 mei. Zondag. Moederdag. Dirk jarig... en bovendien dag van de verpleging. Mem krijgt een mixer, Dirk een tent. 
15 mei. Zwembad even open, maar gelijk weer dicht, het is nog te koud. Het weer: regen, bewolking, tamelijk koud, maar tussendoor toch zon. 
16 mei. DAGBOEK TWEE JAAR. Hoera... hoera... hoera!!! Pret op school: Otto van Veen heeft een rookbom meegenmen, die aangestoken wordt bij juffrouw De Groot (geschiedenis). Een pieplein sliertje rook komt tussen de banken vandaan. Als de lerares weg is, wordt het ding nog eens aangestoken, nu doet hij het wel beter. 

[Bommetjes in de klas]
17 mei. Heit en Mem 19 jaar getrouwd. Geen pret op school: Jildert en ik waren toen we klaar waren bij Handenarbeid maar vast begonnen met eten, juffrouw Schuit gaf ons na een mooie preek tot ons en de klas strafwerk op (2 lessen Frans), wat ik morgen in moet leveren bij de rektor.  
Toch pret op school: Dat geval met dat bommetje vonden ze wel leuk en vandaag was er weer één die er één meebracht, maar een traangasbommetje. Weer bij juffr. De Groot proberen, het bommetje wordt in de bak gegooid. Juffr. De Groot heeft het door; de ramen moeten open. Maar het bommetje lag nog in de bak. Bij meneer Van Beveren nog maar eens proberen (met hetzelfde of met een ander bommetje?). De leraar heeft het echter al voor de les door: hij zit Tom er mee lopen. Tom wordt opgesloten in de leraren-W.C. met het bommetje (bommetjes?) erbij. Gelukkig kan hij het nog net doortrekken. 
18 mei. Zaterdag. Het moest en zou een keer lukken met dat bommetje. Vandaag alweer een traangasbommetje. Het ligt vlak achter mijn stoel bij tekenen. Ontzettend wat heb ik gehuild. Tom Bijkerk en Jaap van Heerd werden de klas uitgestuurd voor straf. Ze moeste naar buiten gaan wandelen, want zulke jongens kan meneer Buys niet gebruiken. Niet erg slim natuurlijk, want Tom en Jaap hebben nergens last van en meneer Buys moet zo nu en dan een traan wegpinken en hij, maar hij niet alleen, zit in de kou, want alle ramen moeten open. Twee kleine meisjes beschouwen dit als een uitnodiging en proberen telkens naar binnen te klimmen. Buys heeft flinks last. Dit keer dus: Gelukt!
23 mei. Hemelvaartsdag. Grote Olympiade (Jeugddag) van de G.J.V. op de "Koewei". Barneveld komt als winnaar uit de bus. Ik koop een boekje van een Engelsman, het heet "Een brief voor jou". 
... Ik slag weer een heel stuk over, maar kom terug...

[Logeren bij Pake en Beppe in Leeuwarden]
26 juli. Vrijdag. Vandaag ga ik logeren bij Pake en Beppe. De fam. J.L. Lont is bij ons. Ik neem afscheid en dan brengt Heit, Mem, Jikke, Dirk, Johan en Feikje me naar Oom Job en Tante Sijtje [in Bennekom], waar Pake en Beppe gelogeerd hebben. Onder het eten slikte Pake één van zijn kiezen door. Om één uur komen Oom Nico en Tante Jannie. Zij zullen ons naar Leeuwarden brengen. In Staphorst stappen we even uit, vandaar zeker de naam Staphorst. Om ongeveer 5 uur komen we aan. Ik ga even naar de slager. Daarna installeer ik me. 's Avonds (natuurlijk) SCRABLEN. Ik doe het voor het eerst. 
27 jul. Zaterdag. Om ongeveer half tien kom ik uit bed. Na het eten moet ik even voor Beppe naar de drogisterij. Vlak voor het koffie drinken ga ik me verkleden en erna ga ik naar de pleats van omke Meile. De eerste die ik daar zie is Arnold, die bij de loods speelt. Na Arnold heb ik muoike Baukje begroet. Dan Durkje - en Jikke van Osnabrugge, die er logeert. Ik bekijk de verbouwde boerderij en zie daar René. Dan ga ik naar het land, waar Rienk bezig is. Als ik weer terugkom, zie ik Epi en even later Gabe. Ik speelt nog even met Jikke, Durkje, Gabe en Epi en ga dan naar huis (bij Pake en Beppe). Na het eten ga ik naar het V.V.V.-kantoor om inlichtingen en een kaartje van Leeuwarden. Ik verken de stad. Ik ga ook nog even naar de markt, dan ga ik thuis schrijven. 's Avonds natuurlijk weer SCRABLEN. 
28 jul. Zaterdag. Ik word gewekt door Beppe. We gaan naar de kerk (we = Pake en ik, Beppe blijft thuis). Thuisgekomen drinken we koffie, daarna ga ik lezen in een mooie oorlogspocket. Na het eten lees ik verder. Om ongeveer half vijf komen eindelijk Oom Arie (hij wordt in november mijn oom) en Tante Hiltje. Een poosje later gaan we met de Vauxhal van Oom Arie naar de kerk. (Beppe blijft weer thuis.) Na het eten kijk ik even naar de T.V. en dan ga ik scrablen met mezelf. Om negen uur vertrekken oom en muoike, waarna ik weer even naar de T.V. kijk. Daarna eet ik een sinaasappel, schrijf nog even en ga naar bed. 
29 jul. Maandag. Gewekt door Pake. Na het eten ga ik zwemmen in het overdekte zwembad. Ik loop de verkeerde straat in en moet flink zoeken. Teruggekomen spoel ik mijn zwemspullen uit en centrifugeer het en hang het boven op het balkon te drogen. Als ik de kas bijhoud, kom ik 25 ct te kort. 's Middags ga ik naar Bergum op Pakes fiets. Oom Kees + familie en Oom Jo + familie zijn met vakantie, du ga ik naar Pake en Beppe. Met Pake ben ik naar de aap Appoeti van Oom Kees geweest. Tijdens de vakantie zorgt Pake ervoor. Vlak voor het eten ben ik met Beppe naar het nieuwe huis (ze komen in een bejaardenwoning te wonen) gewandeld. 's Avonds om kwart over acht ben ik weer thuis in Leeuwarden. Daar zitten Jikke van Osnabrugge, Epi en Durkje Tamminga T.V. te kijken. Pake en Beppe scrablen met mevr. Trijntje Stelpstra en Geesje, terwijl ik met Jikke, Eep en Durkje domino. 
30 juli: zie 3 aug. 
31 jul. Woensdag. Vanmiddag en vanavond ben ik naar de verjaardag van Simon Tamminga geweest. 's Middags hebben we gezwommen (in Nylân), 's avonds o.a. gekaart. 
1 aug. Donderdag. 's Morgens gezwommen in Nylân met Marja en Trudy Konijnendijk (van Oom Cor) en Afke Tamminga (van oom Karst [moet zijn: Gabe], zij logeert bij oom Cor). Vanmiddag ben ik met Simon naar het Frysk Museum geweest. 's Avonds was muoike Durkje bij Pake en Beppe. Heit en Mem bellen op. Ze halen me zaterdag op. 
2 aug. Vrijdag. 's Morgens heb ik o.a. afgewassen voor Beppe. Ik schrijf ook weer even. 's Middags heb ik ƒ 1,25 verdiend + een reep, omdat ik voor de buurvrouw het onkruid wied. De volgende dag krijg ik ƒ 2,= als ik voor Beppe hetzelfde doe. 
3 aug. (Zaterdag) 's Middags ga ik naar huis. De hele familie annex Ytzen van Osnabrugge komt me ophalen. Thuis schrijf ik een poos later alles in het dagboek en vergeet daarbij 30 juli, dinsdag. Die dag heb ik voor Beppe het balkon schoongemaakt en aangeharkt en 's middags heb ik dia's (van P. en B.'s bezoek aan Zd.-Afrika) bekeken, gelezen en geschreven. 
19 aug. Ytzen Lont (ik? ja, ik!) 13 jaar. 
21 aug. Eddy Borren (heel oud-klasgenoot) 13 jaar. 
27 aug. Jaap Hazeleger (héél héél erg, om niet te zeggen stokoud-klasgenoot, nl. van de kleuterschool en bovendien een heel oude vriend, nl. sinds m'n 4e jaar) wordt vandaag 13 jaar (is dat zo oud?). 
30 aug. Johan Cornelis Lont 9 jaar. 
6 sept. pr. Claus jarig. Ik zit sinds 31 aug. in klas IIa. [volgt een volledige lijst klasgenoten met adressen en geboortedatums. 
17 sept. Derde Dinsdag van september: Prinsjesdag. 
18 sept. Het is bijna ene jaar geleden dat mijn judoleraar mij een gevonden horloge beloofde als hij het over één jaar nog had. Ik ben echter ziek. 
25 sept. Meneer Helsdingen heeft geen horloge, maar de volgende week heeft hij één bij zich. Het loopt prima. 

28 dec. Pake Ytzen is ziek. Heit en Mem gaan er heen. - 9 jan. Pake sterft. -->
31 dec. Oliebollen, feest, geknal, oudjaar. 

"Hoogtepunten 1968"
(geschreven op 4 februari 1969)

21 december 1968: launch Apollo 8
(Deze lancering geschiedde om 13.51 u.) De bemanning van de Apollo 8, die door een Saturnus 5 raket voortgestuwd werd, was: Borman, Lovell en Anders. het waren de eerste mensen die buiten de direkte invloed van Moeder Aarde kwamen. Na de lancering van Cape Kennedy (genoemd naar wijlen president Kennedy) vlogen ze eerst 2x om de aarde om vervolgens deze baan te verlaten en richting maan te vliegen. Daar aangekomen was de Trans Lunar Injektion, die hen in de baan om de maan bracht. Eerst maakten ze twee elipsvormige, daarna acht ronde banen om de maan. Erg spannend was het voor de terugkeer naar de aarde. De Trans Eartch Injektion moest nl. zonder radiocontact gebeuren. Dit contakt kwam te laat terug, maar alles was O.K.! Op 27 december 1969, om 17.51 u was de perfekte landing in de Stille Oceaan, dichtbij het bergingsschip "Yorktown". De tocht was voor meer dan 100% geslaagd! Hierdoor zullen de Amerikanen eerder op de maan zijn dan verwacht. Dat zal dit jaar (1969) al zijn. 
Iedere dag verzorgden de Apollo-bemanningsleden een T.V.-programma vanuit de ruimte. We zagen de aarde van ver weg en de maan van dichterbij dan ooit. En... alles was in kleur te ontvangen, ook in Nederland, dankzij de satelliet Early Bird en de Nederlandse Televisiestichting (N.T.S.). 
[Zelf hadden wij indertijd nog geen kleurentelevisie - YL]

In januari zonden de Russen twee onbemande ruimteschepen naar Mars. Ze zullen daar in mei aankomen en een zachte landing maken. De Russen stuurden ook twee ruimteschepen om de aarde. Een Rus stapte over van de Soyoez 4 in de Soyoez 5. 

Juni 1968: Robert Kennedy vermoord
Een poos geleden, maar nog in ieders geheugen, is het hoogtepunt - wat zeg ik? - het dieptepunt in de Amerikaanse geschiedenis. Twee maanden na de dood van ds. Martin Luther King (zie 5 april) werd tijdens zijn verkiezingscampagne voor de presidentsverkiezingen Robert F. Kennedy vermoord, door de Jordaniër Sirhan Sirhan. In Sirhan's agenda stond: "voor de 6e (de datum van het uitbreken van de juni-oorlog een jaar geleden in het Midden-Oosten) moet R.F.K. dood". Amerika was wanhopig. De ene moord volgde op de ander. In ieders herinnering was nog de moord op John F. Kennedy (Roberts broer) in 1963 tijdens de verkiezingscampagne voor een 2e presidentstermijn. In 1968 twee moorden vlak achter elkaar. King en Kennedy. 

In november zijn de presidentsverkiezingen geweest in Amerika. Op 20 januari 1969 is Richard Nixon benoemd tot president. 

Verder is het nieuws nog steeds hetzelfde: OORLOG, GEWELD. 

21 augustus 1968: Russen bezetten Tsjechoslowakije. Nu zitten ze er nog steeds. Uit protest verbrandde de Tsjech Jan Palach zichzelf. Anderen volgden zijn voorbeeld. 

In het Midden-Oosten is het nog steeds onrustig. De toestand is spannend. 

Eindelijk zit men aan tafel. In Parijs zijn de vredesbesprekingen tussen de U.S.A. en Zd.-Vietman aan de ene zijde en de Viet Cong en Noord-Vietnam aan de andere zijde. Komt het nu tot vrede? 

In Biafra is de honger ten top gestegen. 

Televisie
Een populair T.V.-programma voor de kinderen is de Fabeltjeskrant, iedere avond van 6.50 tot 6.55 u. Ook de groten kijken graag. Een ieder kent het liedje: "Hallo, meneer de uil, waar breng je ons naar toe, naar Fabeltjesland? Ja, ja, naar Fabeltjesland. En lees je ons dan voor uit de Fabeltjeskrant? Ja, ja, de Fabeltjeskrant" enz. 

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Logeren bij pake en beppe in Leeuwarden

Fragment uit: jeugddagboek 1968

26 juli. Vrijdag. Vandaag ga ik logeren bij Pake en Beppe. De fam. J.L. Lont is bij ons. Ik neem afscheid en dan brengt Heit, Mem, Jikke, Dirk, Johan en Feikje me naar Oom Job en Tante Sijtje [in Bennekom], waar Pake en Beppe gelogeerd hebben. Onder het eten slikte Pake één van zijn kiezen door. Om één uur komen Oom Nico en Tante Jannie. Zij zullen ons naar Leeuwarden brengen. In Staphorst stappen we even uit, vandaar zeker de naam Staphorst. Om ongeveer 5 uur komen we aan. Ik ga even naar de slager. Daarna installeer ik me. 's Avonds (natuurlijk) SCRABLEN. Ik doe het voor het eerst. 

27 jul. Zaterdag. Om ongeveer half tien kom ik uit bed. Na het eten moet ik even voor Beppe naar de drogisterij. Vlak voor het koffie drinken ga ik me verkleden en erna ga ik naar de pleats van omke Meile. De eerste die ik daar zie is Arnold, die bij de loods speelt. Na Arnold heb ik muoike Baukje begroet. Dan Durkje - en Jikke van Osnabrugge, die er logeert. Ik bekijk de verbouwde boerderij en zie daar René. Dan ga ik naar het land, waar Rienk bezig is. Als ik weer terugkom, zie ik Epi en even later Gabe. Ik speelt nog even met Jikke, Durkje, Gabe en Epi en ga dan naar huis (bij Pake en Beppe). Na het eten ga ik naar het V.V.V.-kantoor om inlichtingen en een kaartje van Leeuwarden. Ik verken de stad. Ik ga ook nog even naar de markt, dan ga ik thuis schrijven. 's Avonds natuurlijk weer SCRABLEN. 

28 jul. Zaterdag. Ik word gewekt door Beppe. We gaan naar de kerk (we = Pake en ik, Beppe blijft thuis). Thuisgekomen drinken we koffie, daarna ga ik lezen in een mooie oorlogspocket. Na het eten lees ik verder. Om ongeveer half vijf komen eindelijk Oom Arie (hij wordt in november mijn oom) en Tante Hiltje. Een poosje later gaan we met de Vauxhal van Oom Arie naar de kerk. (Beppe blijft weer thuis.) Na het eten kijk ik even naar de T.V. en dan ga ik scrablen met mezelf. Om negen uur vertrekken oom en muoike, waarna ik weer even naar de T.V. kijk. Daarna eet ik een sinaasappel, schrijf nog even en ga naar bed. 

29 jul. Maandag. Gewekt door Pake. Na het eten ga ik zwemmen in het overdekte zwembad. Ik loop de verkeerde straat in en moet flink zoeken. Teruggekomen spoel ik mijn zwemspullen uit en centrifugeer het en hang het boven op het balkon te drogen. Als ik de kas bijhoud, kom ik 25 ct te kort. 's Middags ga ik naar Bergum op Pakes fiets. Oom Kees + familie en Oom Jo + familie zijn met vakantie, du ga ik naar Pake en Beppe. Met Pake ben ik naar de aap Appoeti van Oom Kees geweest. Tijdens de vakantie zorgt Pake ervoor. Vlak voor het eten ben ik met Beppe naar het nieuwe huis (ze komen in een bejaardenwoning te wonen) gewandeld. 's Avonds om kwart over acht ben ik weer thuis in Leeuwarden. Daar zitten Jikke van Osnabrugge, Epi en Durkje Tamminga T.V. te kijken. Pake en Beppe scrablen met mevr. Trijntje Stelpstra en Geesje, terwijl ik met Jikke, Eep en Durkje domino. 

30 jul.: zie 3 aug. 

31 jul. Woensdag. Vanmiddag en vanavond ben ik naar de verjaardag van Simon Tamminga geweest. 's Middags hebben we gezwommen (in Nylân), 's avonds o.a. gekaart. 

1 aug. Donderdag. 's Morgens gezwommen in Nylân met Marja en Trudy Konijnendijk (van Oom Cor) en Afke Tamminga (van oom Karst [moet zijn: Gabe], zij logeert bij oom Cor). Vanmiddag ben ik met Simon naar het Frysk Museum geweest. 's Avonds was muoike Durkje bij Pake en Beppe. Heit en Mem bellen op. Ze halen me zaterdag op. 

2 aug. Vrijdag. 's Morgens heb ik o.a. afgewassen voor Beppe. Ik schrijf ook weer even. 's Middags heb ik ƒ 1,25 verdiend + een reep, omdat ik voor de buurvrouw het onkruid wied. De volgende dag krijg ik ƒ 2,= als ik voor Beppe hetzelfde doe. 

3 aug. (Zaterdag) 's Middags ga ik naar huis. De hele familie annex Ytzen van Osnabrugge komt me ophalen. Thuis schrijf ik een poos later alles in het dagboek en vergeet daarbij 30 juli, dinsdag. Die dag heb ik voor Beppe het balkon schoongemaakt en aangeharkt en 's middags heb ik dia's (van P. en B.'s bezoek aan Zd.-Afrika) bekeken, gelezen en geschreven. 

19 aug. Ytzen Lont (ik? ja, ik!) 13 jaar. 

1966

Uit mijn jeugddagboek 1966: 
(fragmenten)

Zonsverduistering - Beatles tekenfilm - Thunderbirds - Lassie havermoutdoos wordt gerage

Vooraf
(...) Ytzen kreeg met zijn achtste jaar (1963) een bril, hij begon op 16 mei 1966 dit dagboek. Het begint al een week voor de aanschaf van een als dagboek bestemd schrift. 

10 mei. Schoolreisje! We bezoeken ten eerste oorlogsmuseum Overloon. Hier zien we veel tanks, kanonnen enz. en een mijnenveld. Alles is openlucht behalve de documenten, foto's en de kleinere wapens. Er is ook een kapel. Ten tweede bezoeken we de Bedriegertjes te Roosendaal, waar we lekker nat gespoten worden. Ten derde gaan we naar de grote speeltuin Westerbouwing. We vertrokken uit Arnhem met een rondvaartboot over de Rijn. Na een hele klim kwamen we op plaats van bestemming, waar we ons uitbuiten in botsautotjes, op de glijbaan en de schommel enz. Jammergenoeg dacht ik dat de kabelbaan gesloten was, want je moet dan wel een geweldig uitzicht hebben. Natuurlijk en jammergenoeg komt aan alles een eind en gingen we hierna, na deze mooie dag naar huis. 

13 mei. Het zwembad gaat open. 

14 mei. Zaterdag. Meester F. van Oel is jarig. 
16 mei. Maandag. De meester viert zijn verjaardag. Des morgens begonnen we het feest natuurlijk met cadeautjes geven. Om even op te noemen: o.a. 6 pakjes sigaretten, veel chocola, een grammafoonplaat en nog meer. Dan moeten we het psalmversje opzeggen (Gez. 47:3). Zou het toeval zijn dat dat over gaven en zingen gaat? Gelukkig was hiermee het leerwerk afgedaan voor vandaag. Verschillende kinderen voerden toneelstukjes op, ondertussen kregen we snoep. Na het speelkwartier kregen we film. Twee films voor ons in petto: 1. Over de slag bij Arnhem: "Een camera die alles zag"; 2. over Prinsjesdag: "de 3e dinsdag van september". 's Middags gingen we naar het gymlokaal. Hier nog enkele toneelstukjes en spelletjes. Tot slot werd er voor ons voorgelezen. Zoals ik al zei (= schreef) een (geweldig) leuke en ook stralende dag (20°C!). En de weersvoorspelling zegt dat 17 mei de temperatuur 22° tot 26°C ! wordt. Jammer, maar we moeten na het feest toch naar Franse les toe. Maar acht, dat duurt ook maar tot vijf uur. 's Avonds moet ik naar zang. Dit is iedere maandag van 6.30 u - 7.30 u n.m.  Heit is de dirigent, mnr. Van Dusseldorp is de pianist. Als ik thuis kom, kijk ik eerst nog naar Fipper, de held van de zee. En het was DOL FIJN, maar we moeten nu naar bed. 

17 mei. Op de kalender staat: Heit en Mem 17 jaar getrouwd. Vandaag is het schoolreisje voorbij, het feest van meesters verjaardag voorbij, maar nu is het weer feest. Mem zal wel bloemen krijgen van Heit. De weersverwachting zegt dat het i.p.v. 22°-26°C 23°-27°C zal worden. Pff, pff. Ik zweet als ik thuis kom en onder het eten moet ik telkens even ophouden, omdat mijn bril beslaat. 

In het speelkwarteir speelden we (Wim de Boer, ik en anderen) "5,4,6,7,8" (zeg: five, for, six, seven eight). Een geheimagent spelletje. We sluipen hierbij vaak achter de meester aan naar het voorste plein. Ik ben agent 1,2,3,4,5. Het is dinsdag, dus de kwekelingmeester is er. Ook de leraar van de kweekschool is er. 

We zullen vanmiddag wel bananenpudding eten (daar houdt Heit zo van). We hebben vandaag oud papier naar school gebracht voor de Blinde Geleidehond actie. Morgen zal het worden afgehaald. Vandaag heeft Jaap Hazeleger, sinds ik hier woon mijn beste vriend, schoolreisje. Het doet me terugdenken aan vorige week. <<Toen reed onze bus nog een militaire auto in de greppel.>> 's Middags eten we aardappelen, wortelen, vlees en ja: bananenpudding. 

18 mei. Het feest is voorbij. Toch alweer feest: Pake Dirk en Beppe Feikje komen! Als ik tegen 12 uur uit school kom zijn ze, zijn ze... nee zijn ze er nog niet. Ze komen zeker met de trein van 12.10 u. Heit zijn auto is kapot, dus moet ik met de fiets naar het station om de koffer te tillen. Een poosje later kom ik thuis met Pake en Beppe. We krijgen allemaal een dikke reep. Mmm... heelrijk! 
Vanmiddag ga ik zwemmen. Het weer is koeler, maar het water is nog steeds 19°C. Aan de kant was het kouder dan in het water. Daarna moet ik naar Judo (k ben lid van de Amersfoortse Sportschool W. Boersma, afd. Barneveld). Als ik thuis kom en gegeten heb, moet ik naar bed. Dirk is naar een padvinderijkamp, dus die is er niet. Jikke slaapt op Dirk zijn bed met Feikje op de grond ervoor. Johan en ik slapen gewoon op het stapelbed en Pake en Beppe op het bed van Jikke en Feikje. Welterusten!

19 mei. HEMELVAARTSDAG. Ik zal vanmorgen oppassen; Heit, Mem, Pake en Beppe, Jikke en Dirk, die weer terug is, gaan naar de kerk. Het is niet zondag, al gaan we naar de kerk; vanmiddag mag ik zwemmen. Het eten is lekker. Ik ben niet naar de kerk geweest, maar toch ben ik de eerste die weet waar de dominee over gepreekt heeft en dus wat we moeten lezen. Ik zeg: "Handelingen 1:1-11". Klopt! De hemelvaartsgeschiedenis. 
Na het eten moet ik natuurlijk even voor Pake en Beppe zingen (zucht, neem me niet kwalijk). 
Heit wil even met me gaan oefenen in de kerk. Dat doen we dan ook. Daarna ga ik zwemmen. D.w.z. ik ga naar het zwembad, maar er is een waterpolowedstrijd, waarnaar ik een poosje gekeken heb. 
's Avonds geen G.J.O.-club. Dirk is terug, dus gebrek aan bedden. Ik slaap nu op zolder. Heerlijk! (met de pop bij me op bed). 

20 mei. 's Morgens speel ik 'boefje' met Marten Petersen, Kittie Peterkamp en Alie van der Heijden. De meisjes zijn politie.
Maar vooraf gaan we kijken naar de ZONSVERDUISTERING.
Ik ga nu Frans leren. Het weer is nog steeds erg mooi.


21 mei. Vandaag, zaterdag, nog steeds mooi weer. Ik ga op de fiets naar de muziekschool (Amersfoort, ik heb orgelles). 's Middags gaan we "ziekenhuisje" spelen. We zijn nog geen minuut aan de gang of ik moet van Mem een kar met tuinafval wegbrengen, een eindje verder bij de beek kieper ik het neer. Als de kar op z'n kop staat, komt Johan er aan, met de mededeling dat het "ziekenhuisje" voorbij is. Als ik thuiskom, zie ik het. Ik speel nog wat, maar over een poosje zetten we de T.V. aan. Er is: Foto Triptiek, the Beatles (tekenfilm), een griezelfilm 'de starstraler', waarin ik het griezelige niet kan ontdekken. (…) Na het eten komt Thunderbirds op de TV, wat altijd erg mooi is, een spannende poppenfilm en verder: Journaal en Wie van de drie? (kwis). Dan moet ik op bed.

25 mei. De temperatuur blijft dalen. Nog steeds mooi weer. Pake en Beppe zijn na op zondag 22 mei een rit door de omgeving gemaakt te hebben, maandag naar huis gegaan. 

26 mei. Donderdag. Vandaag voor het laatst naar club dit seizoen. We hebben een oriëntatietocht (te voet) ten afscheid. "De uitslag hoor je nog wel", zei mnr. Eimers. 
27 mei "Morgen, hè", zegt iedere G.J.O.-er die morgen met het Pinksterkamp gaat. Meester Van Oel vraagt wie er mee gaan. Vele vingers gaan omhoog. 
28 mei. Za. VANDAAG: OPENBARE G.J.O.-SLUITING d.m.v. het pinksterkamp. Het is zover. We kamperen in Beekbergen, + 42 km van Barneveld. De jongens en meisjes van de jongste clubs moeten met de auto, de ouderen kunnen kiezen tusssen auto of fiets. Ik ga met de fiets. Behalve ik gaan van onze club nog twee op de fiets: nl. Bouke van Ketel en Tom Bijkerk. Vorig jaar moeten wij met de auto. 
Om kwart voor negen vertrekken we, na de eerste lekke band. Groen van Prinstererlaan, Verlooplaan, spoor over daar gaan we. Later vertrekken de auto's. 
Na een poos komen we in Beekbergen op de "Wildwal" aan. Eerst eten we. Dan komt de tentverdeling en het corfee. Ik kom in tent 2 en heb gelukkig geen corfee. 
's Middags krijgen we "SPEL". De chefs fluiten, wij zoeken. Iedere chef heeft een kaartje met een bepaald nummer van 1 t/m 6, ze gaven deze aan ons, wanneer iemand van ons hen gevonden had én als ze eraan toe waren, want het moest op volgorde. Bij de jongeren stond er een rebus en bij de ouderen een geheimschrift op. Bij beide was de oplossing hetzelfde: "Maak een kamplied op een bekende wijs!". Onze groep maakte: "Wij van de club, wij gaan weer eens kamperen. Regen en wind, dat kan ons nu niet deren. Op de Wildwal daar maken wij veel gijn. 't Is fijn, 't is fijn om in ons kamp te zijn. La la la. " Op de wijze van: Hagel en sneeuw. 's Avonds gaan we na een avondwandeling onder 't stro. 

29 mei. Zondag. Pinksteren. 's Morgens kerkgang, 's middags: spel. 
30 mei. Maandag. Laatste dag. Vandaag gaf het de jongens en meisjes per fiets een oriënteringsrit en de jongens en meisjes die met de auto gekomen waren een wandeling met spel. Het eindpunt van beide was tegenover het zwembad. Na een broodmaaltijd gingen we zwemmen. Weer terug in het kamp was er na het avondeten: "Bonte Avond"met toneelspel (door iedere tent) en zang. Daarna: de kampsluiting. 
31 mei. De laatste nacht is voorbij. Inpakken en wegwezen! Gelukkig gaat de bagage weer per auto. Bij het naderen van het eindpunt van de reis (bij de kerk) beginnen we met z'n allen te bellen tot aan de kerk. De bagage pakken en naar huis. Dat is het einde!

Nu sla ik een heel stuk over met schrijven. De vakantie 1966 heb ik beschreven in een speciaal vakantieschrift. Nu met grote passen: 
19 augustus. Vrijdag. Verjaardag van… ja, van Ytzen Lont (wie is dat?). Jarig zijn. Was je dat maar iedere dag. Ik word vandaag 11 jaar. Het grootste cadeau dat ik kreeg was een zelfbestuurbare auto op batterijen. Van een kruideniersdoos maak ik een garage. Het woord LASSIE (havermoutmerk) hindert niet, want dat betekent nu: Lonts Automobielfabriek, Supersonische Smeer Industrie Europa.

30 aug. Johan 7 jaar. 
15 sept. Zwembad gaat dicht. 
18 sept. Derde dinsdag van september: PRINSJESDAG. 
4 okt. Werelddierendag. Marjo Petersen jarig. 
8 okt. Heit 42 jaar. 
Nov. Pluimveetentoonstelling: Gallinova. 
19 nov. Zaterdag. Sint Nicolaas doet intocht in Nederland (dit jaar in Harlingen). Dezelfde dag nog komt hij in Barneveld. 
3 dec. Mem wordt 41 jaar. 
5 dec. St. Nicolaas is jarig. Bescherung!
19 dec. Volkskerstzangdienst. Het zoontje van Lont (ik!) zingt solo. 
26 dec. Tweede Kerstdag (voor de minder snuggeren vermeld ik: gisteren 25 dec. 1e kerstdag). Vandaag een zangdienst voor en door de jeugd. 
28 dec. De oliebollen worden gebakken. 
31 dec. Oud jaar... kerkdienst... feest... herinnering... oliebollen... en een beetje geknal....
dat 1 januari 1967, zondag, een geweldig geknal wordt. Gelukkig nieuwjaar!

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970


1967

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1967:
Margriet trouwt Pieter - Eerste klaverblad Oude Rijn - Willem-Alexander geboren Naar het streeklyceum, typles en judo

Terugblik op het jaar 1967:
* Eerste harttransplantatie: Dr. Barnard opereert Louis Waskansky in Zuid-Afrika
* Meisje zingt eindeloos Poessie Mauw Bij Dorus op schoot
* Ramp met olietanker Torrey Canyon * Tankauto's rijdende napalmbommen


31 dec. Oud jaar... kerkdienst... feest... herinnering... oliebollen... en een beetje geknal....
dat 1 januari 1967, zondag, een geweldig geknal wordt. Gelukkig nieuwjaar!

2 jan. Voor de eerste keer Ster reklame op T.V.


[Margriet trouwt Pieter]
9 januari. Maandag. Ik schrijf in mijn dagboek, in afwachting van morgen.
10 januari. En vandaag is het morgen. Ik bedoel… vandaag. Dinsdag 10 jan. prinses Margriet treedt in het huwelijk (zo heet dat) met mr. Pieter van Vollenhove. Gevolgd via TV. Geweldig feest! Wisselend mooi en regenachtig, winderig weer. 


15 febr. Verhuizing. 's Morgens om 8 uur komt de verhuiswagen. Om 12 uur zitten we (half om half) in ons nieuwe huis. Ik richt mijn kamertje vast in. Ons adres is nu: Vliegersvelderlaan 10, Barneveld. Ons telefoonnummer blijft 03420-2572. 
16 febr. Rommelig en donker in huis. 
17 febr. Minder rommelig en lichter in huis. 
18 febr. Geen rommel en (wel) licht in huis. 
19 febr. Zondag. De eerste in ons nieuwe huis (dat Heit ontworpen en gebouwd heeft). We wonen nu dicht bij de kerk.
25 febr. Herdenking van de februaristaking (2e wereldoorlog) 25 jaar geleden. Er wordt een krans gelegd bij "de dokwerker". 

[Klaverblad Oude Rijn, het eerste klaverblad van Nederland]
28 mrt. 's Morgens voor het eten komt het bericht: ik mag en ga vanavond naar Henk van Osnabrugge [neef in Leiderdorp]. 's Middags ga ik onder de douche en doe de nieuwe zondagse broek aan. Heit brent de fam. Hettinga terug naar Schiedam en ik ga mee en daarna naar Leiderdorp. Voorbij Scherpenzeel eten we in de auto. Een poosje later wordt Wisse ondanks een pil wagenziek en geeft over. Hij wisselt van plaats en gaat voorin zitten. 
We komen voor het eerst over het nieuwe klaverblad "Oude Rijn". 
Het begint te onweren, maar in Rotterdam is het weer niet slecht. We eten even twee geroosterde boterhammen met tomatensoep (heerlijk!). Dan brengt Heit me naar Leiderdorp. Aankomst, groeten, spelen met Henk en naar bed. 

29 mrt. De eerste dag. Woensdag. Spelen (monopoly). Wim Poelgeest, Henk's vriend belt op en komt ook spelen. Een poosje later komt er nog een jongen, we gaan buiten spelen, een balspel. Na het middageten moeten wij afwassen, daarna gaan we weer spelen. Na het avondeten wassen we weer af. We spelen nog wat en drinken iets. Dan gaan we op bed. 
30 mrt. Bertje preekt me wakker. De dagindeling is ongeveer hetzelfde als gisteren. We spelen detective. 
31 mrt. Vrijdag. We spelen weer detective vandaag. 's Middags heeft Henk een nieuw spel bedacht. Je zou het "kasteeltje veroveren" kunnen noemen. Van lego en een elastiekje maken we een "schieter", waarmee we grenspaaltjes van lego en houtjes beschieten. Ik ben de vijand en moet Henks kasteel (ook van lego) veroveren door grenspaaltjes weg te schieten met kogels (blokjes lego). Waar het grenspaaltje terecht kwam, is de nieuwe grens. Zo moet ik het kasteel in een hoekje drukken, maar het lukt me niet, want Henk drukt mij steeds in het nauw. Een leuk spelletje, waar natuurlijk ook een eind aan komt. 

1 apr. 's Morgens vroeg verrast door: "oh, er zit een scheur in je broek". Ik geloofde het niet en keek ook niet eventjes. Maar ik had pas onder het eten door dat het een 1-aprilmop was. Nog niet aan gedacht dat het 1 april was. We spelen vandaag zowel met onze "schieter" als met de bal en ook spelen we weer detective. 
2 apr. Zondag, dus naar de kerk. Als we thuiskomen, leer ik kaarten: éénendertigen. Heel leuk, we doen het dan ook bijna de hele dag. We kijken tussendoor natuurlijk wel even naar "flipper", want ik was vergeten dat ze 28 mrt. vlak nadat ik kwam een T.V. hadden gekregen. 
3 apr. De laatste dag. Om 5 uur brengt mnr. Van Osnabrugge, samen met Henk en Jikke, me naar Barneveld. Als ik thuiskom, merk ik dat ik én pyjama en tandenborstel ben vergeten. Oom Adriaan vergeet bij ons zijn hoed. 

7 apr. Ik maak weer een Hoivak. Vakantieblad van Henk en mij. Hoivak = Hoi vakantie. 

18 apr. Ben Hortensius 12 jaar. Ik mag ook komen. Eigenlijk heb ik Franse les, maar voor de gelegenheid krijg ik vrij. We gaan voetballen, daarna eten we brood, gebak en drinken we prik, we voetballen nog even, dan houden we een "Tour de France"en tot slot voeren we toneelstukjes op. 
Vandaag wordt Marti Hazeleger 1 jaar. 
19 apr. Vandaag geen feest en geen prik, maar een prik. Ik moet ingeënt worden. 

[Willem-Alexander geboren]
22, 23 (zondag), 24 en 25 april. Grote spanning met betrekking op de blijde verwachting. Een zoon of dochter voor pr. Beatrix en Claus. (…)
27 april. Donderdag. Meester Velsink is jarig, dus: FEEST, met snoep en spel. De baby van prinses Beatrix en prins Claus schijnt een langzaamaanactie te houden. Hij is er nog steeds niet. Eergisteren (25 april) is Beatrix naar het Academisch Ziekenhuis te Utrecht gebracht. Vanmiddag geeft de meester wel bijles, maar het duurt maar kort. s Avonds ga ik naar club. Als ik thuis kom, kijk ik naar de TV. Er is geen beter leven dan het buitenleven  is er voor. Plotseling wordt het onderbroken; de omroepster zegt: Dames en heren, kijkers, wij schakelen nu over voor een NTS reportage naar Utrecht .  Utrecht? Beatrix. Is het zover? We zien een rumoerige menigte voor het Academisch Ziekenhuis. Na 5 minuten verschijnt een man van de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij zegt: Heden, 27 april 1967, heeft H.K.H. prinses Beatrix in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht het leven geschonken … aan een … flinke … welgeschapen … ZOON … … de toestand van moeder en kind is bevredigend . 
Heel Nederland is één juichkreet: EEN PRINSJE. Het mopje in Trouw van de volgende dag was 101: 101 saluutschoten voor pasgeboren prinsje, een tien met een griffel.
s Avonds na dit bericht, dat om drie minuten voor acht een prinsje geboren was, luidt de klok van de gereformeerde kerk.
28 april. De volgende dag die van de hervormde kerk. Vandaag is het feest, dus hebben we vrij. s Avonds is er en lampion- en fakkeloptocht.
30 april. Zondag. Kon. Juliana 58 jaar. Ook mr. P. van Vollenhoven is jarig.
1 mei. Koninginnefeest (op de dag van de arbeid). Ik rij met een versierde fiets in de optocht. We krijgen op school een zak vol snoep.
2 mei. Weer school en beschuit met muisjes! Het prinsje krijgt zijn naam: Willem-Alexander Claus George Ferdinant. We noemen hem Alexander , zei pr. Claus. Het volk, dat het prinsje eerst al met Willem de Trage had betiteld, wou natuurlijk Willem erbij hebben en noemde hem Willem-Alexander en heel soms alleen Willem. (…)
5 mei. Bevrijdingsdag. Bevrijding 22 jaar geleden. 
11 mei. Donderdag. Afsluiting van het clubseizoen, evenals vorig jaar met een oriëntatierit. 
12 mei. Dirk 14 jaar. Dirk krijgt cadeaus en ik een nieuwe fiets!
13 mei. Zaterdag. Naar het Pinksterkamp!! 's Morgens vroeg regent het, maar evne later is het droog. Ik ga met de fiets. 's Middags spelen we spel. 
14 mei. Pinksteren. We gaan naar de kerk. Het is erg mooi weer, maar 's middags regent het. 
15 mei. Maandagmorgen sportwedstrijden. 's Middags een spel. Vanavond "Bonte avond". Toneel, zang, kampvuur en veel plezier. 
17 mei. Heit en Mem zijn 18 jaar getrouwd. 's Avonds geeft de Immnuëlkerk een voorstelling in het concertgebouw: "Voorjaar suggesties". Ik zing solo, terwijl het koor neuried. 
18 mei. Weer naar school. De pinkstervakantie is voorbij. 
22 mei. Op school krijgen we lepeltjes, met daarop Willem-Alexander.
25 mei. Donderdag. Vanavond wordt Er is geen beter leven dan het buitenleven  uitgezonden, dat op de geboortedag van prins Willem-Alexander plotseling ophield. 
27 meil Pr. W.-Alexander vermaand. Hij is dus maandig, d.w.z. hij wordt één maand. Hij viert vandaag zijn vermaandag. Muoike Durkje komt bij ons. 
29 mei. Vandaag doe ik toelatingsexamen voor het Christelijk Streeklyceum Ede. 

3 jun. Ik geef me op voor de jeugdtoer, Barneveld. 
10 jun. Ik haal het shirt voor de jeugdtoer (puzzelrit). 
11, 12, 13 Eerste twee dagen van de jeugdtoer. 
14 juni. Woensdag. Geen jeugdtoer. Pake Dirk en Beppe Feikje 50 jaar getrouwd. Grandioos feest!
15 juni. We komen thuis uit Friesland (+ 2 uur 's nachts). Ik mag uitslapen. 
15 en 16 juni. jeugdtoer. 
17 juni. Zaterdag. Laatste jeugdtoerdag. Ik word 32e en win een "trofee". 

16 juni. Dit dagboek bestaat 1 jaar en 1 mnd. 
Het doet ons geen verdriet / en jammer vinden we 't niet. / We vinden het juist fijn, / het doet ons vrolijk zijn. Hoera! 
Wat ons wel verdriet doet, / is het feit dat, laat ik 't maar zeggen, 't moet, / dat het vakantieschrift is kwijtgeraakt. / Na lang, eindeloos lang zoeken is dit zoeken maar gestaakt. 

Gelukkig is het een hele poos later weer teruggevonden. Hoera!

[Naar het Streeklyceum, typles en judo]
6 dec. Woensdag. t Is nu al weer een hele tijd later, in de tijd van de Sint. Ja, t is zelfs al zes december. Het is al een kleine zeven maanden geleden dat ik in dit dagboek schreef.
Laat ik eerst maar eens vertellen wat ik gekregen heb van St. Nicolaas: een nietmachine, met nietjes, paperclips, een kam, een broodtrommel, een kilometerteller en een standaard voor op de fiets en een doosje dropjes. Het was een leuk feest, zowel thuis als op school.
Ik zit op het Christelijk Streeklyceum Ede (C.S.L.E.), natuurlijk te Ede. Ik ga gewoonlijk op de fiets, maar vandaag was het zo'n wisselend weer met regen, sneeuw en hagel en het waaide hard, dat waarschijnlijk ga ik morgen met de trein.
Ik zit op typles en straks moet ik nog even oefenen. Ik moet straks ook naar judo. Vanmiddag om 5 uur is het donker geworden, nu is het al stikdonker (5.30). Nu stop ik maar. 
7 dec. Donderdag. Ja, ik ben vandaag met de trein naar school gegaan. Iedereen deed dat, al was het niet afgesproken. Jildert deed het omdat hij gisteren laat naar bed was gegaan (hij heeft de voetbalwedstrijd Engeland - Rusland uitgekeken), Bert van de Burgt ging denk ik om het weer en Rini ook, maar bovendien omdat hij verkouden was. Ik ging met de trein omdat Rini het deed.

[Nuttige handwerken]
10 dec. schrijf ik weer in dit dagboek. Het is in de nacht van donderdag 7 dec. op vrijdag 8 gaan sneeuwen en waarlijk het blijft liggen. Natuurlijk sneeuwbalgevechten in de pauzes. Het gaat er heet en koud aan toe. De Barneveldse C.S.L.E.-ers zijn weer allemaal met de trein. Een paar stoppen uit o de tussenstations om wat sneeuw bijeen te schrapen. Als de trein gaat rijden worden ze uit de raampjes weggemikt. In ieder geval bij Lunteren succes. Een sneeuwbal komt precies in de hals van een scholier, die wacht voor de overweg. We komen te laat op school, want de trein had bijna een kwartier vertraging (het kon niet beter!). Vrijdags hebben de jongens altijd het eerste uur vrij en de meisjes handwerken. Het tweede (voor de jongens dus het eerste) uur hebben we aardrijkskunde. Maar vandaag niet, want Frans is met aardrijkskunde verwisseld. We hebben dus Frans nu. We mogen, zoals gewoonlijk, 's middags eerder weg, omdat we anders de trein niet kunnen halen. Dit mag alleen als de trein vertrekt vlak nadat de school uit is (zoals nu, de trein vertrekt om 15.04 u). Tegen de avond en in de nacht sneeuwt het flink en dus ligt er 9 december een flink pak sneeuw: ja, 20 cm. Soms zelfs hoger, maar dat is opgewaaid. Dus zaterdag weer met de trein. Op school de vele vriendschappelijke oorlogen. Als we met de trein weer in Barneveld komen, vragen Jildert en ik even hoe duur een weekabonnement voor de trein kost. Dat is ƒ 7,- voor 7 dagen. Na het huiswerk haal ik er één. En nu zondag zit ik in  het dagboek te schrijven. 
Het heeft vannacht en vanmorgen weer gesneeuwd, maar nu is het opgehouden. Er dwarrelt nog wel eens een verdwaald vlokje naar beneden, maar dat is alles. De familie Bouw, onze overburen, zijn bij ons op visite en buiten spelen kinderen met de slee. Ik zie twee sneeuwpoppen, of eigenlijk anderhalf, want één is nog niet klaar. Er is geen sneeuwbalgevecht te bekennen. Een vredige zondagmorgen dus. Het is overigens net weer wat gaan sneeuwen, maar tot dusver beslist niet van veel betekenis. 

18 dec. Ik ben van de week natuurlijk iedere dag met de trein naar school gegaan, ik heb een weekkaart. Gisteravond kwamen meneer en mevrouw Petersen op nog wat late verjaarsvisitie (Mem vierde 3 dec. haar 42e verjaardag). Het is vandaag maandag en ik ben weer met de trein naar school geweest. In Ede heb ik nog een kleine botsing tussen twee auto's gezien. Vandaag is de Streekbuis (schoolkrant) uitgekomen. Vanavond is er volkskerstzangdienst geweest. Ik ben er ook geweest. Nu moet ik op bed. (Dat "moet" is een hulpwerkwoord zonder meer, heb ik vandaag geleerd). 
20 dec. Woensdag. Vandaag: kerstsluiting. 
21 dec. Hoera, vakantie! Woensdag 20 dec. hebben we helemaal geen les gehad. De dag begon weliswaar met een repetitie. Dat was dus een slecht begin. Een spreekwoord zegt een goed begin is het halve werk. En dat klopt: dit was een slecht begin en dus het hele werk, kijk maar: 
1e uur: Repetitie, Nederlands spelling. Daarna: een spelletje (plaatsnamen opschrijven). 
2e uur: (Frans) Kriptogram maken. 
3e uur: (Aardrijkskunde) Film! 1. over Afrika, 2 over India. 
4e uur: Een uitbeeldingsspel. 
Iemand beelde iets uit voor een ander, die niet wist wat het was. De klas wist het wel. Degene die het uitgebeeld had, mocht gaan zitten, de andere moest het weer uitbeelden voor iemand die het niet wist. Zo een paar keer en de laatste moest het raden. Een lachwekkend spelletje. Ook hadden we dit uur klasseoudste-verkiezingen. Max van Maanen werd met 27 stemmen 1e klasseoudste, Ytzen Lont (ik!) werd met 26 stemmen 2e en Engelien Hengeveld met 21 stemmen 3e klasseoudste. Dit was de stand na twee rondes, de punten daarvan werden opgeteld. 
Na het vierde uur: kerstsluiting. 

[Op de fiets langs alle klasgenoten]
23 dec. Vrijdag. Tweede dag. Ik maak vandaag een fietstocht met Jildert om klasgenoten en enkele leraren te bezoeken. We gooien in de haast gemaakte briefjes door de deur met: Prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar. We hadden de route niet precies besproken, omdat we verwacht hadden dat het in verband met het weer niet door zou gaan. Het weer was echter goed en het blijft goed vandaag. 
We vertrokken hierdoor ook al wat later, nl. tien over negen i.p.v. half negen. Eerst gaan we naar Erna Bannink, van de Amsterdamsestraatweg 57. We hebben alle adressen en een kaart van Ede. Nummero twee is rektor Michon. Deze vindt het briefje direkt en wenkt ons binnen. We drinken er Seven up en de rektor vertelt ons over de oorlog. Dan gaan we naar de Detmarlaan 4, Adrian Dercksen. Ook hier gooien we een briefje door de deur, want we zien haar niet. Dan gaan we naar de Stationsweg 59 en 58, waar respektievelijk Janet Kuipers en Peter van Manen wonen. Onderweg komen we door de Acasialaan, waar Nico Scholten woont. Mejuffrouw Schuit wordt ook niet vergeten (zij geeft handenarbeid). We zijn net bezig met het schrijven van een briefje of ze komt naar buiten. Wij schrikken ons, gelukkig bij wijze van spreken, een hoedje. Juffrouw Schuit staart ons aan en (natuurlijk) herkent ze ons niet. Ook bij PH (Posthouwer, Frans) gooien we een brievie door de deur. Hij is net bezig om de auto te repareren of zo, achter het huis. Louise van Waard komt ook al naar buiten, natuurlijk een appel etende. Van meneer De Gier (Nederlands) wisten we het nummer niet meer, die slaan we dus over. Judit Gijsbers zien we ook nog. De tafel is daar gedekt, het zal dus wel etenstijd zijn. Ook bij meneer Dijkstra gooien we een briefje in de bus. Om die bus te vinden, gaf even moeilijkheden, omdat meneer Dijkstra in een flat woont. Marijke van Gerwen zien we vanaf een afstand net weggaan van huis. Meneer Van Beveren (Frans), bij wie we ook een briefje in de bus doen, zwaait naar ons. Vóór het eten zijn we ook nog naar Rineke Hoogendoorn geweest, ze was waarschijnlijk niet thuis. We konden wel zien dat ze daar aan de grote (of kleinere) schoonmaak waren. 
We eten boterhammen tegenover het station en daarna nemen we nog een portie patat. Na het eten gaan we verder. Eerst Siska de Harder, die naar ons zwaait (ja, ja). Dan Bert van Engelenhoven, waar we thee drinken. Ons tweede kopje krijgen we bij Hans Wilholt. Onderweg zien we Engelin Hengeveld, die boodschappen doet. Bij Hans bekijken we het tot dusver half verbouwde huis. Daarna rijden we nog even langs Evelien en gooien er ook een briefje door de eur. Marten van Harten zien we voor zijn huis met een zakje pinda's. Wij krijgen ook een handje vol. We zijn ondertussen al halverwegen Ede - Bennekom en we rijden er even naar toe. In Bennekom zien we een paar jongens uit de andere eerste klassen. Op de terugweg nog even langs Sofie Faber, die in het "Toppunt" woont en dan naar huis, waar ik om vijf uur aankom. 

25 dec. 1e kerstdag. Maandag. 
26 dec. 2e kerstdag. Vandaag gaan we naar Leiderdorp! Naar oom Adriaan en tante Piet. 's Avonds komen we laat thuis, dus laat op bed. 
27 dec. Wo. Het is vandaag Jaap Hazeleger die me wekt om 11 uur! Ik hoor Jaap en vlieg het bed uit. Ik kleed me gauw aan en eet wat. Dan ga ik weer naar boven, waar Jaap op me is blijven wchten. Ik ga tegenwoordig (dat is in de vakantie) iedere dag naar Jaap toe of Jaap komt bij mij, 
28 dec. dus zo ook vandaag. 


[Terugblik op het jaar 1967]
28 dec. Het knalt ondertussen al aardig, het is dan ook gauw oud en nieuw. Op het moment dat ik dit schrijf helemaal geknal. Ik hoor achter elkaar rotjes knallen als een machinegeweer. Ik ga de laatste dagen van het jaar niet precies beschrijven. Ik kan je wel vertellen, dat er veel teruggeblikt wordt.
31 december 1967. Er wordt dus veel teruggeblikt. Een jaar vol rumoer… Voor het eerst in de wereldgeschiedenis houdt men iemand (18 dagen) in leven met het hart van een ander. Louis Waskansky werd in Zuid-Afrika in het Grote Schuurziekenhuis door dr. Barnard geopereerd…
Een hoogtepunt op de TV was een vijfjarig Rotterdams meisje, dat poesje mauw zingt in het programma Bij Dorus op schoot. Ze zingt achter elkaar en eindeloos lang door: Poessie mauw, poessie, poessie mauw  en soms Lief poessiee… Nederland heeft een (kroon)prinsje… De tanker Torrey Canyon veroorzaakt een geweldige ramp als hij boordevol olie op de klippen vaart. Veel persoonlijke ongelukken en bovendien geweldige olievelden op het water. Kusten, vissen en vogels worden bedreigd… Tankautos kregen dit jaar de bijnaam Rijdende napalmbommen. Vele veroorzaken ook een ramp als zij kantelen en/of ontploffen. Enz. enz. enz. …
Gisteren is oom Kees even overgekomen uit Zuid-Afrika. Hij kwam drie uur gisterennacht aan en kwam ook bij ons. Vandaag vertrekt hij weer.


1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

1969

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1969: 

Pake overleden - Bezoek aan vliegbasis Soesterberg - Geen tijd voor judo - Carnavalshit Hallo meneer Den Uil Opgravingskamp Blitterswijck Koninginnedagrellen in Amsterdam, NRU-studio bedreigd

1 jan. Ontzettend geknal, klokgelui, feest, oliebollen, nieuw jaar. Veel heil en zegen!

[Pake Ytzen overleden]
9 jan. Veel heil en zegen toegewenst... maar 28 december hoorde ik dat Pake ziek was en niet  meer beter zou worden. Ongeveer een week later ging hij naar het ziekenhuis. Heit en Mem zijn nog verscheidene keren geweest. Gisteren is Heit er naar toegegaan. Vannacht om + kwart over twaalf stierf Pake. Heit vertelde het ons vanmorgen door de telefoon. Hij heeft vannacht in het ziekenhuis geslapen. 

13 jan. Vandaag is de begrafenis. Na een korte dienst in de Fenix ging het lopend naar het kerkhof. De kleinkinderen liepen achter de baar lopen, een eindje verder gevolgd door Beppe, de kinderen en daarna de andere familie en belangstellenden. Na de begrafenis was er een kort samenzijn van de familie. 

[Klasseavond - Kibboets - Creatief] 
25 jan. Zaterdag. Klasseavond. Een leuk spelletje vanavond was "fotoraden". Adrian en Tineke hadden de week tevoren schriftelijk of telefonisch aan onze ouders en aan de vrouw van de klasseleraar foto's gevraagd waaro we 3 jaar waren. Deze werden allemaal opgehangen en wij moesten raden wie het allemaal waren. Nou, dat valt niet mee. Andere spelletjes: twee quissen en twee toneelstukjes e.a. We konden gratis in "Ons Houten Huis" (Parkweg 131). 

2 febr. Ik heb vanadaag naar Israël geschreven. Naar de kibboets Hakafar Hayarak. In school hingen 3 adressen van hoofdonderwijzers uit Israël. Eén uit Tel Aviv, één van bovenstaande kibboets en één it een andere. Hier kan je naar schrijven voor een correspondentievriend(in). 

4 febr. Dinsdag. Eerste bericht over de Creatieve Week (C.W. in de laatste week van maart). Ook dit jaar is er weer een C.W. Ik zit nu in de 2e klas, dus dit jaar ook voor mij en klasgenoten creativiteit. Ik koos de "blokken": werken met gasbeton, experimenteren met elektronische muziek en reportage. Dat laatste ga ik samen met Leo Melse en Ger Geertsma doen. We gaan een reportage maken over vliegbasis Soesterberg. Deze week sturen we een brief of we mogen komen op 26 febr. 1969, dan hebben we nl. vrij. Dit jaar wordt door een filmploeg van de C.W. met een videorekorder een reportage gemaakt, die op de tentoonstelling wordt afgedraaid compleet met STER-reklame en journaal. En... De N.C.R.V.-t.v. komt opnemen voor het programma "Twien". Ons Groene Streekje komt voor de T.V.!    
6 febr. Feikje wordt 7 jaar. Ik ben vandaag met de fiets naar school gegaan. Met gym hadden we een beurt voor schouderstand en "keren" op de brug. Cijfers: 5 en 5. Tijdens Engels kwam de rector, A.G. Michon, een praatje houden over de vervuiling rond de school. Met name door de bekertjes uit de Onesiforus koffie- en chocolade-automaat. Mevr. Ubels hield een "nabetrachting". Voor morgen heb ik maar drie vakken huiswerk: Geschiedenis, Meetkunde en Latijn (repetitie). We hebben dan maar tot 12 uur (4 uren) les, omdat Onesiforus een reis naar de kunstijsbaan te Deventer organiseert. Het vertrek is om 12.15 u. Ik ga niet mee. 
7 febr. Het eerste uur een Latijnse repetitie. Doodeenvoudig (in tegenstelling tot andes). na het vierde uur lekker vrij i.v.m. het schaatsen in Deventer. Uit onze klas gaan acht van de acht meisjes en acht van de dertien jongens schaatsen. Het weer is wisselvallig. Het grootste deel van de tijd sneeuwt het. Naar school is het droog, maar koud, op de terugweg is het droog en zonnig. Thuis. Gek! Heb je één middagje vrij en meteen verveel je je dood. Je verleert het gewoon om gezellig je vrije tijd door te brengen. 
8 febr. Zaterdag. Op school wordt nagepraat over het schaatsen van gisteren. Dat was een succes! Ook in de busveel schik gehad, zo hoorde ik. Tineke Kuizenga had... laten we zeggen wat nauw gezeten in de bus (vraag maar aan Hans de Nooy of zo hoe dat kwam). Het vierde uur (Duits) kregen we de Streekbuis. Dit keer niet geel of oranje, maar mooi blauw. Hij htelde 52 pagina's, een nieuw rekord. Omdat we niet snappen waarom twee daarvan helemaal blank zijn, praten we daar maar niet over. We (= klas IIa) stuurden zielige zieke meneer Van Beveren (Frans) een "Van harte beterschap"-kaart. Hij is nu al een week ziek (niks voor hem). Het sneeuwt telkens weer. Ondanks veel sneeuw deze dag onderweg weer droog. Vanmiddag heb ik, na het lezen van de nieuwe Streekbuis (schoolkrant) mijn fiets schoongemaakt. 

Algemeen. 
Ik dacht dat ik ook wel even de namen kan vertellen van de leraren waarvan ik les heb. Dit zijn ze: dhr. V/d Steeg, gymnastiek; mevr. Ubels, Engels; ds. Monster, godsdienst; juffr. (sinds Kerst mevr. Soeurt-) Klijnsmit, Nederlands; dhr. Van Beveren, Frans; dhr Vos (jr.), biologie; dhr. Postma, Latijn; dhr. Van Rossem, muziek; dhr. Heus, wiskunde; dhr. Lambooy, Duits; dhr. Punt, geschiedenis; dhr. Ligtenberg, aardrijkskunde; dhr. Felder, tekenen. 

Brief. 
Zowel van Soesterberg als van Hakafar Hayarok geen brief. 

Mopje. 
Klaas, Henk en Piet zijn aan het opscheppen wie de kleinste vader heeft. Klaas, klein van stuk: "M'n vader is nog kleiner dan ik". Henk: "Mijn vader fietst onder de tafel door", waarop Piet zegt: "Mijn vader is pas van de ladder gevallen bij het aardbeien plukken". 

9 febr. Zondag. Het weer... baggerend door de sneeuw... de kerk was stampol (vieze sneeuw). Er ligt een flink pak en het sneeuwt nog steeds (= al weer). Thuis. Ik heb mijn zelfbestuurbare auto (= afstandsbestuurbare auto, zie 19-08-1966) gemold, d.w.z. van toeter, licht en motor ontdaan. Dit omdat de stuurinrichting totalement kapoerewiets is, zodat hij nog geen centimeter vooruit wil. Nu wel, maar je moet duwen. Van de toeter probeer ik, technisch dat ik ben, een bel voor m'n kamertje te fabriceren. 
12 febr. Woensdag. Ik schrijf over de twee voorafgaande dagen plus vandaag. Het weer. Maandag heeft het weer flink gesneeuwd. Logisch gevolg: ik ga met de trein naar school. Dinsdag: idem, nou ja, morgen maar weer met de fiets, denken we steevast. O ja? O nee! Dinsdagnacht weer een flink pak, dus weer met de trein. School. Sneeuw, dus: hete ijskoude sneeuwbalgevechten. Jarige. 11 februari: Leo Melse 15 jaar. Brief. Niks brief! Cijfers. Latijnse rep.: 7, godsdienst rep.: 10 en bio S.O. 9 1/2. 

16 februari. Maandag. Het weer. Sneeuw. Het vriezen van de afgelopen dagen is opgehouden. Vanmorgen met gym konden we nog schaatsen. Nou ja, konden we… Ik mag me niet zo gelukkig prijzen de schaatskunst onder de knie te hebben, want een Fries op de Veluwe is een vis op het droge, za'k maar zeggen. Schoolvakantie: hoera!! Ik mag tóch met het zeilkamp mee van de zomer. Ik kan i.p.v. een ander meisje. Vakantie. We gaan van de zomer een week met een 10 of 6 persoons plezierjachtje over de Friese wateren. Ik ga dus twee weken het water op!
24 februari. Maandag. Brief. Nieuws over de Creatieve Week. Hè, hè, de brief uit Soesterberg is gekomen. We mogen naar Soesterberg, maar (natuurlijk): fototoestel thuislaten. Zaterdag, ik zeg tegen Leo: "Nog steeds niet, hoor". (De brief zou nl. bij mij komen.) Dan komt meneer Felder (tekenen, dat hadden we het 1e uur), houdt Ger Geertsema een brief voor de neus, waarop staat: "DIENST / DEPARTEMENT VAN DEFENSIE" met het adres: aan G. Geertsema, p/a het Christelijke Streeklyceum Ede. We moesten ons op woensdag 26 febr. maar komen melden bij meneer Bosboom of zoiets, 2e luitenant en bij die-en-die port. Geweldig, natuurlijk! Ondertussen is me ook duidelijk waarom ze de brief naar school stuurden: we hadden het adres alleen op de envelop gezet en die gooien ze natuurlijk meteen weg (zover dachten wij niet). 
Cijfers. Zaterdag jl. moesten de cijfers voor het rapport binnen zijn. Ik zal hier even een lijst zetten van de cijfers van het kerstrapport + de cijfers die ik voor het paasrapport verwacht: 
go.: 10→10; la. 4→6- (min); ned.: 7→7; fr. 6-(min)→5; du. 6→5; eng. 6→7; gesch.: 8→7; ak.: 6-(min)→7; wisk.: 5→4; bio.:7→9. 
Tweeling. Dhr. J.J. Vos, biologie, is nu verrijkt met een tweeling. Twee mannetjes.

Luchtvaartarchief. Ger stelde zaterdag voor om al het fotomateriaal en gegevens e.d. van Ger zelf (is héél veel), Leo Melse (is vrij veel) en mij (is zegge en schrijve niets) samen te doen en dan een soortement luchtvaart (bedoeld is luchtmacht!) archief te maken. Idee!

[Bezoek aan vliegbasis Soesterberg] 
28 februari. Vrijdag. Hoe het woensdag ging (26-2). Woensdag zijn Ger, Leo en ik naar Soesterberg geweest. Om ongeveer 10.00 uur vertrok ik van huis om veel te vroeg in Scherpenzeel aan te komen. Om tien over elf kwamen Ger en Leo en gingen we samen verder naar Soesterberg (mooie route overigens), waar we om één uur aankwamen. Vlak voor de ingang van het vliegveld gingen we zitten te nuttigen, en wel ons brood en zo al nuttigend konden we de boel eens mooi bekijken.
Daarna meldden we ons (veel te vroeg, want in de brief stond 14.00 uur, maar dat gaf niet). De wacht wist overal van. We konden onze fietsen in de (mini-)stalling zetten en werden door een korporaal met een zeer goed geheugen naar het kantoor van public relations gebracht. Dat goede geheugen: vlak voordat we bij het kantoor aankwamen met dat blauwe VW-busje zei de korporaal tegen Ger: "Jij bent een jaar geleden naar de Open Dagen geweest, hierzo, hè?" "Ja, hoe weet U dat?", zei Ger natuurlijk verbaasd. "Nou, ik heb je hier gezien. Net toen je het museum binnenkwam, heb je me niet gezien?" "O, dat kan best!", zei Ger. Hoe bestaat het, hè?
In het kantoor werden we heel vriendelijk ontvangen door 2e luit. Bosboom, waar we ons volgens de brief moesten melden. We begonnen eerst een vraaggesprek, wat we op onze cassetterecorder opnamen. Om half twee moest de 2e luitenant al weg, om een excursie te leiden. Gelukkig maar dat we te vroeg waren gekomen.
Een soldaat leidde ons rond. Jammer dat we buiten zelfs niet met de cassetterecorder op mochten nemen. We gingen eerst naar een hangar, waar twee Friendships gecontroleerd werden. Een technicus maakte ons even onduidelijk hoe de motoren (turbo-props) werkten. Ook over de vleugels, landingsgestel en wielen hoorden we het één en ander. Erg interessant! Vooral dat wat ik wél snapte. Ook voor de hangar stonden (mooie) Friendships (F-27). In een andere hangar zagen we drie kleine vliegtuigen en een leger van Alouets (helikopters van de LANDmacht). Ook hierover werd ons uitgebreid verteld. En om de beurt penden we ons lam aan aantekeningen. Als derde en laatste punt gingen we terug naar de hangar waar het vliegtuigmuseum en ook het kantoor van public relations is. 
We bekeken alles in het museum (leuk!) en handelden vervolgens nog wat vragen af in het kantoor. We gingen, ieder met twee vliegtuigfotos, voldaan naar huis. Toch nog jammer, dat we buiten niet opnemen mochten en dat we niet op de Amerikaanse afdeling van de basis mochten komen. 
We fietsten door de sneeuw terug. In Scherpenzeel aten we patat en gingen toen uit elkaar. Zeven uur was ik thuis.

28 febr. Rapport. Vandaag kregen we het rapport. Dit voldeed aan mijn verwachtingen [zie 24 febr.]. Latijn werd wel een 6-. De niet-genoemde vakken: muz.: 6→7; gym: 6→5; tek.: 8→8. 

[Geen tijd voor judo - Carnavalshit Hallo meneer Den Uil]
6 maart. (...) Het weer. het is geweldig weer vandaag. De zond schijnt lekker. Maar vanmorgen was het toch wel erg koud. Judo. Over vier weken ga ik van judo af. Geen tijd meer. Ik heb ondertussen de groene band met blauwe slip. Tweeling. Nogmaals de felicitaties voor dhr. J.J. Vos en zijn vrouw (zie 24 februari). Nog een tweeling soms? Nee hoor, we zingen alleen maar luidkeels mee met het nieuwe plaatje (14 dagen geleden uitgekomen; wijs: Hallo, meneer De Uil; Fabeltjeskrant). Hallo, meneer Den Uil… En die tweeling met die Beverkop heeft er al een dubbele jenever op! Promotie. Felicitaties voor dhr. Lambooy (Duits), die vorige week drs. (= doctorandus) is geworden. Nou, nou...

29 mrt. Zaterdag. Ik heb het erg druk en daarom heb ik een hele tijd niets geschreven. Woensdag 12 maart was het wasdag voor het gebit (sorry, biddag voor het gewas). We zitten al weer midden in de repetities en S.O.'s. 

Ook op za. 29 maart geschreven: CREATIEVE WEEK! 24 t/m 28 maart. 

A. 24 mrt. ma. 
1. 8.30 u Opening, laatste mededelingen. 1e "blok": orgels (i.p.v. exp. met elektr. muz., gaat niet door). Bezoek aan orgelbouwer Koppejan (te Ederveen). Met men. Michon (rector) en ds. V/d Bank (godsd.). 
2. 10.30 u 2e blok: reportage. Uitwerking gegevens van wo. 26-2 (Soesterberg) en andere (in de villa "Berg en Dal"). De jongens uit IIb, bijna allemaal, maakten een reportage over "Uitbreidingsplan Ede, Kernplan Veldhuizen". Compleet met foto's, interviews, kaarten en een hele grote zelfgemaakte maquette. Twee jongens en twee meisjes (uit 2a en 2d) maakten één over de Kon. Landmacht en een ander (2a) maakte één over: "Benfica, de trots van Lissabon". 
3. 11:30 u 3e blok: glasbeton. Ook in de villa. Blokken van 24x25x50 bewerken. Ik maak een bloembak. 
4. 15.00 u, voor iedereen: klokkespel beluisteren op de Edese markt. De Utrechter Bos bespeelt het rijdend carillon uit Aarle-Rixtel. Eerder stond het gevaarte bij onze school. 
5. 20.00 u Grote Onesiforus toneelavond. Leraren en leerlingen voeren op: Romulus de Grote (de laatste West-Romeinse keizer). Titelrol: dhr. Ligtenberg (aardrijkskunde). Inhoud: de ondergang van het West-Romeinse imperium en het met pensioen gaan van zijn keizer. Geweldig succes!! Ik slaap bij Marco Glas. 

B. 25 mrt. di. 
1. 8.30 u: reportage. 
2. 10.30 u: orgels. Bezoek aan: Oude (N.H.) Kerk en de Chr. Geref. Kerk te Ede. Ik neem de orgelmuziek op. Leiding: dhr. De Vries (geschiedenis). 
3. 12.30 u: gasbeton. Marco en ik horen dat we op de foto staan bij het klokkespel (Edese Courant). Ik krijg de foto van Rijk van Lent. 

C. 26 mrt. wo. 
Vandaag blijf ik thuis i.v.m. erge rugpijn, door het "gasbeton". 
1. 8.30 u: in "Ons Huis": toneel, kwis, foto herkennen en muziek. Iedere klas doet al van deze vier dingen zo'n 5 minuten. Het is een wedstrijd. Onze klas (IIa) wint. Ik denk, omdat ik er niet was. 
2. 11.00 u: op de stormbaan van de Maurits-kazerne. D'r helemaal over! Onze klas: 3e prijs. Omdat iker niet was, weet ik haast zeker. 
3. 12.30 u: schoolconcert. Fragmenten uit de "Mattheus Passion". 

D. 27 mrt. do. (ik ga weer naar school). 
1. 8.30 u.: gasbeton (nog wel rugpijn). 
2. 10.30 u: reportage
3. 12.30 u: orgels. Bezoek aan de kerk/rekreatiezaal van de psychiatrische inrichting "de Hartenberg" te Otterlo. 

E. 28 mrt. vr. Afwerking. 
1. 8.30 u: reportage, muurkrant maken. 
2. 10.30 u: idem. 
3. 12.30 u: orgels. Inrichting van lokaal 11 voor de tentoonstelling: orgelpijpen, windlades, modelorgetlej, foto's, schema's, bandrekorder (met mijn opnames) en pick up. 

4. TENTOONSTELLING!
van 19.00-23.00 u in school voor ƒ 1,-. Ik ga met de trein van 19.10 u. 
De indeling. Lokaal 1: houtsnijwerk, klei; 2. lampen; 3. glas en graveerwerk; 4. gasbeton; 5. totems; 7. spinnen en weven; 8. reklame; 10. architektuur; 11. orgels; 13. bamboe(fluiten); 14. laswerk; 18. reportage: kernplan "Veldhuizen"; 19. zwakstroom en computer; 20. natuur (bodemonderzoek); 21. cabaret en kreatief spel; aan de buitenkant van het lokaal hing (en lag op een tafel) onze reportage over Soesterberg; 24, 25 en 26 video, doorlopend programma over de afgelopen dagen, door een filmploeg opgenomen, 27. V.I.P.'s (Very Important Persons, ofwel de conciërge e.a.); 28. film (door + 6 jongelui, niet over maar wel in en om de Creatieve Week); 30. cabaret; 34. sieraden en foto's; grote hal: muurkrant; gymzaal: modeshow en volks-(nou ja...)dansen. 
Deze week werd er een dagblad uitgegeven genaamt KREAtief BULLetin (spreek uit: Kriebel). De redaktie zetelde in het "Kriebelhok". Woensdag kwam er een (groene!) Streekbuis uit. Onze "reportage" werd geleid door Lukas Briever, leerling van de journalistenacademie te Utrecht. Onze groep "orgels" werd geleid door De Vries (gesch.); maandag vielen dhr. Michon en ds. V/d Bank in. Van d eleiding bij "gasbeton" merkten we hoegenaamd niets. Het waren overigens ook deskundigen. Voor de examinandi en brugklassertjes ging het festijn aan hun neus voorbij (pech!). Vanmorgen (za. 29 mrt.) ben ik nog even naar de villa ("Berg en Dal" aan de Stationsweg) geweest waar wij (4 klasgenoten, waarvan één vrouwelijke en ik) opgeruimd hebben. Dank aan o.a. dhr. J. van Rossum (muziek) voor de "akelig goeie organisatie". Donderdagavond (avond!) kwam de N.C.R.V.-T.V. opnemen voor Twien. Vrijdag werd de hele dag opgenomen door Polygoon voor het bioscoopjournaal. P.S. Onze school had deze week een aantal gasten uit het Duitse Prüm. Ze waren erg enthousiast. 
 
[Opgravingskamp Blitterswijck]
8 april (t/m 12 apr.) OPGRAVINGSKAMP BLITTERSWIJCK, georganiseerd door de Ned. Jeugdbond ter Bestudering van de Geschiedenis (N.J.B.G.), waar ik lid van ben. 
8 apr. Reis per trein naar Venray. Vertrek: 8.55 u uit Barneveld. De fiets is vrijdag al vertrokken.  Aankomst: 11.03 u te Venray. Overgestapt in Ede-Wageningen, Arnhem en Nijmegen. Fiets afgehaald op het Venraydse station. Om + 12.30 u vertrek vanuit Venray naar MEERLO met de fiets. Aankomst aldaar: + 13.00 u. Slaapplaats meisjes: koetshuis, slaapplaats jongens: zolder van de schuur van het huis van burgemeester Dietrich te Meerlo. Aantal deelnemers: 23. We kregen een stencil met de namen + adres en geboortedatum. Volgens dit papiertje waren er 19 deelnemers (i.p.v. 23), dus ze stonden er niet allemaal op. [Volgt de lijst met namen, adressen, telefoonnummers en geboortedatums.] 

Dinsdag 8 april was het zonnig en warm (24 graden!). Deze eerste dag kregen we instrukties over het kasteel Blitterswijck. Dit 13e eeuwse kasteel, met 19e eeuws nieuwer gedeelte is in 1944 verwoest. Tot die tijd is het bewoond geweest. Uit een boekje hadden we een kaart van architekt Mirelieu, die vele kastelen (toen ze nog bestonden en bewoond waren) in kaart heeft gebracht. Volgens deze kaart waren de buitenmuren 1,40 m dik en liep dwars door het kasteel (oude gedeelte) een dikke muur van 3,00 m (!). Het ging bij deze opgraving vooral om die dikke muur en uitsluitend om het oude gedeelte van het kasteel. Dwars over de dikke muur werd een gleuf gegraven, waaraan deze dag begonnen werd. 
Verder werd er deze dag gemeten, evenals andere dagen. De noordelijke hoofdsleuf (d.w.z. ten noorden van de dikke muur) bleek alleen puin te bevatten (oef, hoe bleek dat!) en werd donderdag al dichtgegooid.
9 april. Woensdag 9 april begonnen de hoogtemetingen en werd alles in kaart gebracht. Dit gebeurde o.a. met de vloer die vandaag gevonden werd ten zuiden van de dikke muur en waarvoor het zuidelijke gedeelte van de sleuf eerst iets verbreed werd. De bakstenen werden op de tekening gearceerd, maar de tegels stuk voor stuk op schaal uitgetekend. 
De R.O.B. (= het Rijksinstituut voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, Kerkstraat 1 te Amersfoort, onder auspiciën waarvan de N.J.B.G. opereert, anders zou het nl. verboden zijn), deze R.O.B. dus had gezorgd voor al het materiaals (zoals schoppen, houwelen, meetinstrumenten e.d.). In iedere plaats heeft de (of moet ik zeggen: het) R.O.B. enkele jaren geleden een vast punt uit een plaatselijke kerk gemeten ten opzichte van N.A.P. De hoogte uit de Blitterswijckse kerk werd door de meetgroep overgebracht op een vast punt op de ruïne. Hoe dat gaat weet ik niet precies, wel weet ik dat het stukje voor stukje moest gebeuren, iedere keer dat vaste punt overbrengend met de hoogtemeter. Op deze manier konden we ieder punt in kaart brengen t.o.v. N.A.P.
10 april. Donderdag. Deze dag was weer ongeveer gelijk aan de vorige. Die morgen had ik (samen met Edo Nieweg) korvee, dus ben ik niet naar de opgraving geweest ('s morgens). Onder het afwassen nog een zeer theologisch gesprek gehad! Gelukkig hoefde ik sinds die middag niet meer (hoofdzakelijk) te graven, maar moest ik de lengtes van het gebouw-zoals-het-was opmeten en tekenen met enkele anderen. Leuk werk! Natuurlijk hielden we ons daar niet alleen bezig met opgraving en korvee, er werd ook veel gein gemaakt. Daar getuigt donderdagavond van! Om + 11.30 u (= half twaalf) die avond, de leiding had bij ons (jongens) al lang het licht uitgedaan en het was, jawel, vrijwel stil, hoorden we ineens het vrouwvolk naar boven komen, nota bene met de kleren nog aan! (nou ja, ze kunnen toch niet naakt naar boven komen stormen). Om 11.45 u (= kwart voor twaalf, kijkers en luisteraars) dronken we gezellig een beker chocolademelk (ik niet, hoor, lust ik niet). We waren wel kwaad toen we de volgende avond niet eens een wederbezoek mochten brengen. Maar om tien uur die avond hebben we een massal gevecht gehouden, jongens op de meiden. Arme luchtbedden! De leiding (bestaande uit 3 jongelui, waarvan een net 20 was) zat altijd bij de meisjes. En hoe laat dacht je dat ze vrijdagavond daar weg waren gegaan. Helemaal niet! Half vijf de volgende morgen, de dag van het vertrek!
11 april. Vrijdag. Deze dag werd het grootste gedeelte dichtgegooid, omdat het begon te regenen. Alleen de vloer en een gedeelte van de dikke muur werden verder uitgegraven en alles werd in kaart gebracht. 
12 april. Zaterdags werd alles dichtgegooid. Al gauw begon het te regenen en mochten de meisjes en een paar jongens naar huis gaan. De anderen gooiden de gaten verder dicht en maakten schoppen, troffel e.d. schoon. Na het middageten gingen we naar huis. Jammergenoeg!

[Gekostumeerde klasseavond]
26 apr. Zaterdag. Vanavond hebben we (IIa) een gekostumeerde klasseavond gehouden. Met dansen. Ik had een zigeunerpak aan en was daarmee de enige gekostumeerde jongen. Jammer. De meisjes waren allemaal even leuk gekleed. 

[Eigen zeilboot]
28 apr. Dinsdag. Maandag. Repetitiedag (d.w.z. ten hoogste twee proefwerken en verder vrij, dag dag daarvoor meestal vrij). Gelukkig hadden we alleen maar een repetitie Frans, die een half uur duurde (9.00-9.30 u). Zodoende had ik toen tijd om met Heit en Jikke naar "Overtoom" in Den Dolder te gaan om ONZE EIGEN ZEILBOOT te gaan haln. Ja, ja, we krijgen een boot. Een 3-persoons Piaf, klein, maar fijn. 
29 apr. Woensdag. Dinsdag. De boot wordt naar Nijkerk (Eemmeer) gebracht en door Heit en Dirk ingezeild. 


[Koninginnedagrellen in Amsterdam, NRU-studio bedreigd]
30 april. Donderdag. Woensdag. Koninginnedag. Vandaag wordt Koningin Juliana 60 jaar. Groot feest, natuurlijk. En vanmiddag hebben Heit, Jikke en ik gezeild bij Nijkerk. In Amsterdam was het erg onrustig vandaag. Uit een tijdelijke N.R.U. (Ned. Radio Unie) studio, die daar was i.v.m. de feestelijkheden, hoorden we het rechtstreekse verslag van de relletjes en van de charches (goed geschreven?), die de politie uitvoerde. Bij de studio zelf werden ook vernielingen aangericht. 
1 mei. Donderdag. Vandaag, dag van de arbeid, ook onrust in Amsterdam natuurlijk, maar niet zo erg als gisteren. Feikje heeft f 1,75 gewonnen met haar versierde fiets in de optocht en Johan f 1,- met zijn rattenpak (met de klas deed hij Rattenvanger van Hameln). 
4 mei. Zondag. Dodenherdenking. We zijn vanmorgen laat opgestaan en daarom bleven Johan, Feikje en Jikke thuis. Heit verving de organist van de Immanuëlkerk (afgescheiden hervormd), dus alleen Mem, Dirk en ik gingen naar de kerk. Vanavond gaan we daarom met z'n allen. Het weer was vanmorgen erg broeierig, even later onweere het. Nu regent het daarbij ook. 
5 mei. Bevrijdingsdag. 

Dit is de laatste dag dat ik in het Dagboek schrijf. Voor altijd? 


1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970