vrijdag 31 december 1999

1967

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1967:
Margriet trouwt Pieter - Eerste klaverblad Oude Rijn - Willem-Alexander geboren Naar het streeklyceum, typles en judo
Terugblik op het jaar 1967:
* Eerste harttransplantatie: Dr. Barnard opereert Louis Waskansky in Zuid-Afrika
* Meisje zingt eindeloos Poessie Mauw Bij Dorus op schoot
* Ramp met olietanker Torrey Canyon * Tankauto's rijdende napalmbommen[Margriet trouwt Pieter]
9 januari. Maandag. Ik schrijf in mijn dagboek, in afwachting van morgen.
10 januari. En vandaag is het morgen. Ik bedoel… vandaag. Dinsdag 10 jan. prinses Margriet treedt in het huwelijk (zo heet dat) met mr. Pieter van Vollenhove. Gevolgd via TV. Geweldig feest! Wisselend mooi en regenachtig, winderig weer. 


[Klaverblad Oude Rijn, het eerste klaverblad van Nederland]
28 maart. (…) We komen voor het eerst over het nieuwe klaverblad Oude Rijn. [Willem-Alexander geboren]
22, 23 (zondag), 24 en 25 april. Grote spanning met betrekking op de blijde verwachting. Een zoon of dochter voor pr. Beatrix en Claus. (…)
27 april. Donderdag. Meester Velsink is jarig, dus: FEEST, met snoep en spel. De baby van prinses Beatrix en prins Claus schijnt een langzaamaanactie te houden. Hij is er nog steeds niet. Eergisteren (25 april) is Beatrix naar het Academisch Ziekenhuis te Utrecht gebracht. Vanmiddag geeft de meester wel bijles, maar het duurt maar kort. s Avonds ga ik naar club. Als ik thuis kom, kijk ik naar de TV. Er is geen beter leven dan het buitenleven  is er voor. Plotseling wordt het onderbroken; de omroepster zegt: Dames en heren, kijkers, wij schakelen nu over voor een NTS reportage naar Utrecht .  Utrecht? Beatrix. Is het zover? We zien een rumoerige menigte voor het Academisch Ziekenhuis. Na 5 minuten verschijnt een man van de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij zegt: Heden, 27 april 1967, heeft H.K.H. prinses Beatrix in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht het leven geschonken … aan een … flinke … welgeschapen … ZOON … … de toestand van moeder en kind is bevredigend . 
Heel Nederland is één juichkreet: EEN PRINSJE. Het mopje in Trouw van de volgende dag was 101: 101 saluutschoten voor pasgeboren prinsje, een tien met een griffel.
s Avonds na dit bericht, dat om drie minuten voor acht een prinsje geboren was, luidt de klok van de gereformeerde kerk.
28 april. De volgende dag die van de hervormde kerk. Vandaag is het feest, dus hebben we vrij. s Avonds is er en lampion- en fakkeloptocht.
30 april. Zondag. Kon. Juliana 58 jaar. Ook mr. P. van Vollenhoven is jarig.
1 mei. Koninginnefeest (op de dag van de arbeid). Ik rij met een versierde fiets in de optocht. We krijgen op school een zak vol snoep.
2 mei. Weer school en beschuit met muisjes! Het prinsje krijgt zijn naam: Willem-Alexander Claus George Ferdinant. We noemen hem Alexander , zei pr. Claus. Het volk, dat het prinsje eerst al met Willem de Trage had betiteld, wou natuurlijk Willem erbij hebben en noemde hem Willem-Alexander en heel soms alleen Willem. (…)
22 mei. Op school krijgen we lepeltjes, met daarop Willem-Alexander.
25 mei. Donderdag. Vanavond wordt Er is geen beter leven dan het buitenleven  uitgezonden, dat op de geboortedag van prins Willem-Alexander plotseling ophield. [Naar het Streeklyceum, typles en judo]
6 dec. Woensdag. t Is nu al weer een hele tijd later, in de tijd van de Sint. Ja, t is zelfs al zes december. Het is al een kleine zeven maanden geleden dat ik in dit dagboek schreef.
Laat ik eerst maar eens vertellen wat ik gekregen heb van St. Nicolaas: een nietmachine, met nietjes, paperclips, een kam, een broodtrommel, een kilometerteller en een standaard voor op de fiets en een doosje dropjes. Het was een leuk feest, zowel thuis als op school.
Ik zit op het Christelijk Streeklyceum Ede (C.S.L.E.), natuurlijk te Ede. Ik ga gewoonlijk op de fiets, maar vandaag was het zo'n wisselend weer met regen, sneeuw en hagel en het waaide hard, dat waarschijnlijk ga ik morgen met de trein.
Ik zit op typles en straks moet ik nog even oefenen. Ik moet straks ook naar judo. Vanmiddag om 5 uur is het donker geworden, nu is het al stikdonker (5.30). Nu stop ik maar. [Terugblik op het jaar 1967]
28 dec. Het knalt ondertussen al aardig, het is dan ook gauw oud en nieuw. Op het moment dat ik dit schrijf helemaal geknal. Ik hoor achter elkaar rotjes knallen als een machinegeweer. Ik ga de laatste dagen van het jaar niet precies beschrijven. Ik kan je wel vertellen, dat er veel teruggeblikt wordt.
31 december 1967. Er wordt dus veel teruggeblikt. Een jaar vol rumoer… Voor het eerst in de wereldgeschiedenis houdt men iemand (18 dagen) in leven met het hart van een ander. Louis Waskansky werd in Zuid-Afrika in het Grote Schuurziekenhuis door dr. Barnard geopereerd…
Een hoogtepunt op de TV was een vijfjarig Rotterdams meisje, dat poesje mauw zingt in het programma Bij Dorus op schoot. Ze zingt achter elkaar en eindeloos lang door: Poessie mauw, poessie, poessie mauw  en soms Lief poessiee… Nederland heeft een (kroon)prinsje… De tanker Torrey Canyon veroorzaakt een geweldige ramp als hij boordevol olie op de klippen vaart. Veel persoonlijke ongelukken en bovendien geweldige olievelden op het water. Kusten, vissen en vogels worden bedreigd… Tankautos kregen dit jaar de bijnaam Rijdende napalmbommen. Vele veroorzaken ook een ramp als zij kantelen en/of ontploffen. Enz. enz. enz. …
Gisteren is oom Kees even overgekomen uit Zuid-Afrika. Hij kwam drie uur gisterennacht aan en kwam ook bij ons. Vandaag vertrekt hij weer.


1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Geen opmerkingen:

Een reactie posten