vrijdag 31 december 1999

1967

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1967:
Margriet trouwt Pieter - Eerste klaverblad Oude Rijn - Willem-Alexander geboren Naar het streeklyceum, typles en judo

Terugblik op het jaar 1967:
* Eerste harttransplantatie: Dr. Barnard opereert Louis Waskansky in Zuid-Afrika
* Meisje zingt eindeloos Poessie Mauw Bij Dorus op schoot
* Ramp met olietanker Torrey Canyon * Tankauto's rijdende napalmbommen


31 dec. Oud jaar... kerkdienst... feest... herinnering... oliebollen... en een beetje geknal....
dat 1 januari 1967, zondag, een geweldig geknal wordt. Gelukkig nieuwjaar!

2 jan. Voor de eerste keer Ster reklame op T.V.


[Margriet trouwt Pieter]
9 januari. Maandag. Ik schrijf in mijn dagboek, in afwachting van morgen.
10 januari. En vandaag is het morgen. Ik bedoel… vandaag. Dinsdag 10 jan. prinses Margriet treedt in het huwelijk (zo heet dat) met mr. Pieter van Vollenhove. Gevolgd via TV. Geweldig feest! Wisselend mooi en regenachtig, winderig weer. 


15 febr. Verhuizing. 's Morgens om 8 uur komt de verhuiswagen. Om 12 uur zitten we (half om half) in ons nieuwe huis. Ik richt mijn kamertje vast in. Ons adres is nu: Vliegersvelderlaan 10, Barneveld. Ons telefoonnummer blijft 03420-2572. 
16 febr. Rommelig en donker in huis. 
17 febr. Minder rommelig en lichter in huis. 
18 febr. Geen rommel en (wel) licht in huis. 
19 febr. Zondag. De eerste in ons nieuwe huis (dat Heit ontworpen en gebouwd heeft). We wonen nu dicht bij de kerk.
25 febr. Herdenking van de februaristaking (2e wereldoorlog) 25 jaar geleden. Er wordt een krans gelegd bij "de dokwerker". 

[Klaverblad Oude Rijn, het eerste klaverblad van Nederland]
28 mrt. 's Morgens voor het eten komt het bericht: ik mag en ga vanavond naar Henk van Osnabrugge [neef in Leiderdorp]. 's Middags ga ik onder de douche en doe de nieuwe zondagse broek aan. Heit brent de fam. Hettinga terug naar Schiedam en ik ga mee en daarna naar Leiderdorp. Voorbij Scherpenzeel eten we in de auto. Een poosje later wordt Wisse ondanks een pil wagenziek en geeft over. Hij wisselt van plaats en gaat voorin zitten. 
We komen voor het eerst over het nieuwe klaverblad "Oude Rijn". 
Het begint te onweren, maar in Rotterdam is het weer niet slecht. We eten even twee geroosterde boterhammen met tomatensoep (heerlijk!). Dan brengt Heit me naar Leiderdorp. Aankomst, groeten, spelen met Henk en naar bed. 

29 mrt. De eerste dag. Woensdag. Spelen (monopoly). Wim Poelgeest, Henk's vriend belt op en komt ook spelen. Een poosje later komt er nog een jongen, we gaan buiten spelen, een balspel. Na het middageten moeten wij afwassen, daarna gaan we weer spelen. Na het avondeten wassen we weer af. We spelen nog wat en drinken iets. Dan gaan we op bed. 
30 mrt. Bertje preekt me wakker. De dagindeling is ongeveer hetzelfde als gisteren. We spelen detective. 
31 mrt. Vrijdag. We spelen weer detective vandaag. 's Middags heeft Henk een nieuw spel bedacht. Je zou het "kasteeltje veroveren" kunnen noemen. Van lego en een elastiekje maken we een "schieter", waarmee we grenspaaltjes van lego en houtjes beschieten. Ik ben de vijand en moet Henks kasteel (ook van lego) veroveren door grenspaaltjes weg te schieten met kogels (blokjes lego). Waar het grenspaaltje terecht kwam, is de nieuwe grens. Zo moet ik het kasteel in een hoekje drukken, maar het lukt me niet, want Henk drukt mij steeds in het nauw. Een leuk spelletje, waar natuurlijk ook een eind aan komt. 

1 apr. 's Morgens vroeg verrast door: "oh, er zit een scheur in je broek". Ik geloofde het niet en keek ook niet eventjes. Maar ik had pas onder het eten door dat het een 1-aprilmop was. Nog niet aan gedacht dat het 1 april was. We spelen vandaag zowel met onze "schieter" als met de bal en ook spelen we weer detective. 
2 apr. Zondag, dus naar de kerk. Als we thuiskomen, leer ik kaarten: éénendertigen. Heel leuk, we doen het dan ook bijna de hele dag. We kijken tussendoor natuurlijk wel even naar "flipper", want ik was vergeten dat ze 28 mrt. vlak nadat ik kwam een T.V. hadden gekregen. 
3 apr. De laatste dag. Om 5 uur brengt mnr. Van Osnabrugge, samen met Henk en Jikke, me naar Barneveld. Als ik thuiskom, merk ik dat ik én pyjama en tandenborstel ben vergeten. Oom Adriaan vergeet bij ons zijn hoed. 

7 apr. Ik maak weer een Hoivak. Vakantieblad van Henk en mij. Hoivak = Hoi vakantie. 

18 apr. Ben Hortensius 12 jaar. Ik mag ook komen. Eigenlijk heb ik Franse les, maar voor de gelegenheid krijg ik vrij. We gaan voetballen, daarna eten we brood, gebak en drinken we prik, we voetballen nog even, dan houden we een "Tour de France"en tot slot voeren we toneelstukjes op. 
Vandaag wordt Marti Hazeleger 1 jaar. 
19 apr. Vandaag geen feest en geen prik, maar een prik. Ik moet ingeënt worden. 

[Willem-Alexander geboren]
22, 23 (zondag), 24 en 25 april. Grote spanning met betrekking op de blijde verwachting. Een zoon of dochter voor pr. Beatrix en Claus. (…)
27 april. Donderdag. Meester Velsink is jarig, dus: FEEST, met snoep en spel. De baby van prinses Beatrix en prins Claus schijnt een langzaamaanactie te houden. Hij is er nog steeds niet. Eergisteren (25 april) is Beatrix naar het Academisch Ziekenhuis te Utrecht gebracht. Vanmiddag geeft de meester wel bijles, maar het duurt maar kort. s Avonds ga ik naar club. Als ik thuis kom, kijk ik naar de TV. Er is geen beter leven dan het buitenleven  is er voor. Plotseling wordt het onderbroken; de omroepster zegt: Dames en heren, kijkers, wij schakelen nu over voor een NTS reportage naar Utrecht .  Utrecht? Beatrix. Is het zover? We zien een rumoerige menigte voor het Academisch Ziekenhuis. Na 5 minuten verschijnt een man van de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij zegt: Heden, 27 april 1967, heeft H.K.H. prinses Beatrix in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht het leven geschonken … aan een … flinke … welgeschapen … ZOON … … de toestand van moeder en kind is bevredigend . 
Heel Nederland is één juichkreet: EEN PRINSJE. Het mopje in Trouw van de volgende dag was 101: 101 saluutschoten voor pasgeboren prinsje, een tien met een griffel.
s Avonds na dit bericht, dat om drie minuten voor acht een prinsje geboren was, luidt de klok van de gereformeerde kerk.
28 april. De volgende dag die van de hervormde kerk. Vandaag is het feest, dus hebben we vrij. s Avonds is er en lampion- en fakkeloptocht.
30 april. Zondag. Kon. Juliana 58 jaar. Ook mr. P. van Vollenhoven is jarig.
1 mei. Koninginnefeest (op de dag van de arbeid). Ik rij met een versierde fiets in de optocht. We krijgen op school een zak vol snoep.
2 mei. Weer school en beschuit met muisjes! Het prinsje krijgt zijn naam: Willem-Alexander Claus George Ferdinant. We noemen hem Alexander , zei pr. Claus. Het volk, dat het prinsje eerst al met Willem de Trage had betiteld, wou natuurlijk Willem erbij hebben en noemde hem Willem-Alexander en heel soms alleen Willem. (…)
5 mei. Bevrijdingsdag. Bevrijding 22 jaar geleden. 
11 mei. Donderdag. Afsluiting van het clubseizoen, evenals vorig jaar met een oriëntatierit. 
12 mei. Dirk 14 jaar. Dirk krijgt cadeaus en ik een nieuwe fiets!
13 mei. Zaterdag. Naar het Pinksterkamp!! 's Morgens vroeg regent het, maar evne later is het droog. Ik ga met de fiets. 's Middags spelen we spel. 
14 mei. Pinksteren. We gaan naar de kerk. Het is erg mooi weer, maar 's middags regent het. 
15 mei. Maandagmorgen sportwedstrijden. 's Middags een spel. Vanavond "Bonte avond". Toneel, zang, kampvuur en veel plezier. 
17 mei. Heit en Mem zijn 18 jaar getrouwd. 's Avonds geeft de Immnuëlkerk een voorstelling in het concertgebouw: "Voorjaar suggesties". Ik zing solo, terwijl het koor neuried. 
18 mei. Weer naar school. De pinkstervakantie is voorbij. 
22 mei. Op school krijgen we lepeltjes, met daarop Willem-Alexander.
25 mei. Donderdag. Vanavond wordt Er is geen beter leven dan het buitenleven  uitgezonden, dat op de geboortedag van prins Willem-Alexander plotseling ophield. 
27 meil Pr. W.-Alexander vermaand. Hij is dus maandig, d.w.z. hij wordt één maand. Hij viert vandaag zijn vermaandag. Muoike Durkje komt bij ons. 
29 mei. Vandaag doe ik toelatingsexamen voor het Christelijk Streeklyceum Ede. 

3 jun. Ik geef me op voor de jeugdtoer, Barneveld. 
10 jun. Ik haal het shirt voor de jeugdtoer (puzzelrit). 
11, 12, 13 Eerste twee dagen van de jeugdtoer. 
14 juni. Woensdag. Geen jeugdtoer. Pake Dirk en Beppe Feikje 50 jaar getrouwd. Grandioos feest!
15 juni. We komen thuis uit Friesland (+ 2 uur 's nachts). Ik mag uitslapen. 
15 en 16 juni. jeugdtoer. 
17 juni. Zaterdag. Laatste jeugdtoerdag. Ik word 32e en win een "trofee". 

16 juni. Dit dagboek bestaat 1 jaar en 1 mnd. 
Het doet ons geen verdriet / en jammer vinden we 't niet. / We vinden het juist fijn, / het doet ons vrolijk zijn. Hoera! 
Wat ons wel verdriet doet, / is het feit dat, laat ik 't maar zeggen, 't moet, / dat het vakantieschrift is kwijtgeraakt. / Na lang, eindeloos lang zoeken is dit zoeken maar gestaakt. 

Gelukkig is het een hele poos later weer teruggevonden. Hoera!

[Naar het Streeklyceum, typles en judo]
6 dec. Woensdag. t Is nu al weer een hele tijd later, in de tijd van de Sint. Ja, t is zelfs al zes december. Het is al een kleine zeven maanden geleden dat ik in dit dagboek schreef.
Laat ik eerst maar eens vertellen wat ik gekregen heb van St. Nicolaas: een nietmachine, met nietjes, paperclips, een kam, een broodtrommel, een kilometerteller en een standaard voor op de fiets en een doosje dropjes. Het was een leuk feest, zowel thuis als op school.
Ik zit op het Christelijk Streeklyceum Ede (C.S.L.E.), natuurlijk te Ede. Ik ga gewoonlijk op de fiets, maar vandaag was het zo'n wisselend weer met regen, sneeuw en hagel en het waaide hard, dat waarschijnlijk ga ik morgen met de trein.
Ik zit op typles en straks moet ik nog even oefenen. Ik moet straks ook naar judo. Vanmiddag om 5 uur is het donker geworden, nu is het al stikdonker (5.30). Nu stop ik maar. 
7 dec. Donderdag. Ja, ik ben vandaag met de trein naar school gegaan. Iedereen deed dat, al was het niet afgesproken. Jildert deed het omdat hij gisteren laat naar bed was gegaan (hij heeft de voetbalwedstrijd Engeland - Rusland uitgekeken), Bert van de Burgt ging denk ik om het weer en Rini ook, maar bovendien omdat hij verkouden was. Ik ging met de trein omdat Rini het deed.

[Nuttige handwerken]
10 dec. schrijf ik weer in dit dagboek. Het is in de nacht van donderdag 7 dec. op vrijdag 8 gaan sneeuwen en waarlijk het blijft liggen. Natuurlijk sneeuwbalgevechten in de pauzes. Het gaat er heet en koud aan toe. De Barneveldse C.S.L.E.-ers zijn weer allemaal met de trein. Een paar stoppen uit o de tussenstations om wat sneeuw bijeen te schrapen. Als de trein gaat rijden worden ze uit de raampjes weggemikt. In ieder geval bij Lunteren succes. Een sneeuwbal komt precies in de hals van een scholier, die wacht voor de overweg. We komen te laat op school, want de trein had bijna een kwartier vertraging (het kon niet beter!). Vrijdags hebben de jongens altijd het eerste uur vrij en de meisjes handwerken. Het tweede (voor de jongens dus het eerste) uur hebben we aardrijkskunde. Maar vandaag niet, want Frans is met aardrijkskunde verwisseld. We hebben dus Frans nu. We mogen, zoals gewoonlijk, 's middags eerder weg, omdat we anders de trein niet kunnen halen. Dit mag alleen als de trein vertrekt vlak nadat de school uit is (zoals nu, de trein vertrekt om 15.04 u). Tegen de avond en in de nacht sneeuwt het flink en dus ligt er 9 december een flink pak sneeuw: ja, 20 cm. Soms zelfs hoger, maar dat is opgewaaid. Dus zaterdag weer met de trein. Op school de vele vriendschappelijke oorlogen. Als we met de trein weer in Barneveld komen, vragen Jildert en ik even hoe duur een weekabonnement voor de trein kost. Dat is ƒ 7,- voor 7 dagen. Na het huiswerk haal ik er één. En nu zondag zit ik in  het dagboek te schrijven. 
Het heeft vannacht en vanmorgen weer gesneeuwd, maar nu is het opgehouden. Er dwarrelt nog wel eens een verdwaald vlokje naar beneden, maar dat is alles. De familie Bouw, onze overburen, zijn bij ons op visite en buiten spelen kinderen met de slee. Ik zie twee sneeuwpoppen, of eigenlijk anderhalf, want één is nog niet klaar. Er is geen sneeuwbalgevecht te bekennen. Een vredige zondagmorgen dus. Het is overigens net weer wat gaan sneeuwen, maar tot dusver beslist niet van veel betekenis. 

18 dec. Ik ben van de week natuurlijk iedere dag met de trein naar school gegaan, ik heb een weekkaart. Gisteravond kwamen meneer en mevrouw Petersen op nog wat late verjaarsvisitie (Mem vierde 3 dec. haar 42e verjaardag). Het is vandaag maandag en ik ben weer met de trein naar school geweest. In Ede heb ik nog een kleine botsing tussen twee auto's gezien. Vandaag is de Streekbuis (schoolkrant) uitgekomen. Vanavond is er volkskerstzangdienst geweest. Ik ben er ook geweest. Nu moet ik op bed. (Dat "moet" is een hulpwerkwoord zonder meer, heb ik vandaag geleerd). 
20 dec. Woensdag. Vandaag: kerstsluiting. 
21 dec. Hoera, vakantie! Woensdag 20 dec. hebben we helemaal geen les gehad. De dag begon weliswaar met een repetitie. Dat was dus een slecht begin. Een spreekwoord zegt een goed begin is het halve werk. En dat klopt: dit was een slecht begin en dus het hele werk, kijk maar: 
1e uur: Repetitie, Nederlands spelling. Daarna: een spelletje (plaatsnamen opschrijven). 
2e uur: (Frans) Kriptogram maken. 
3e uur: (Aardrijkskunde) Film! 1. over Afrika, 2 over India. 
4e uur: Een uitbeeldingsspel. 
Iemand beelde iets uit voor een ander, die niet wist wat het was. De klas wist het wel. Degene die het uitgebeeld had, mocht gaan zitten, de andere moest het weer uitbeelden voor iemand die het niet wist. Zo een paar keer en de laatste moest het raden. Een lachwekkend spelletje. Ook hadden we dit uur klasseoudste-verkiezingen. Max van Maanen werd met 27 stemmen 1e klasseoudste, Ytzen Lont (ik!) werd met 26 stemmen 2e en Engelien Hengeveld met 21 stemmen 3e klasseoudste. Dit was de stand na twee rondes, de punten daarvan werden opgeteld. 
Na het vierde uur: kerstsluiting. 

[Op de fiets langs alle klasgenoten]
23 dec. Vrijdag. Tweede dag. Ik maak vandaag een fietstocht met Jildert om klasgenoten en enkele leraren te bezoeken. We gooien in de haast gemaakte briefjes door de deur met: Prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar. We hadden de route niet precies besproken, omdat we verwacht hadden dat het in verband met het weer niet door zou gaan. Het weer was echter goed en het blijft goed vandaag. 
We vertrokken hierdoor ook al wat later, nl. tien over negen i.p.v. half negen. Eerst gaan we naar Erna Bannink, van de Amsterdamsestraatweg 57. We hebben alle adressen en een kaart van Ede. Nummero twee is rektor Michon. Deze vindt het briefje direkt en wenkt ons binnen. We drinken er Seven up en de rektor vertelt ons over de oorlog. Dan gaan we naar de Detmarlaan 4, Adrian Dercksen. Ook hier gooien we een briefje door de deur, want we zien haar niet. Dan gaan we naar de Stationsweg 59 en 58, waar respektievelijk Janet Kuipers en Peter van Manen wonen. Onderweg komen we door de Acasialaan, waar Nico Scholten woont. Mejuffrouw Schuit wordt ook niet vergeten (zij geeft handenarbeid). We zijn net bezig met het schrijven van een briefje of ze komt naar buiten. Wij schrikken ons, gelukkig bij wijze van spreken, een hoedje. Juffrouw Schuit staart ons aan en (natuurlijk) herkent ze ons niet. Ook bij PH (Posthouwer, Frans) gooien we een brievie door de deur. Hij is net bezig om de auto te repareren of zo, achter het huis. Louise van Waard komt ook al naar buiten, natuurlijk een appel etende. Van meneer De Gier (Nederlands) wisten we het nummer niet meer, die slaan we dus over. Judit Gijsbers zien we ook nog. De tafel is daar gedekt, het zal dus wel etenstijd zijn. Ook bij meneer Dijkstra gooien we een briefje in de bus. Om die bus te vinden, gaf even moeilijkheden, omdat meneer Dijkstra in een flat woont. Marijke van Gerwen zien we vanaf een afstand net weggaan van huis. Meneer Van Beveren (Frans), bij wie we ook een briefje in de bus doen, zwaait naar ons. Vóór het eten zijn we ook nog naar Rineke Hoogendoorn geweest, ze was waarschijnlijk niet thuis. We konden wel zien dat ze daar aan de grote (of kleinere) schoonmaak waren. 
We eten boterhammen tegenover het station en daarna nemen we nog een portie patat. Na het eten gaan we verder. Eerst Siska de Harder, die naar ons zwaait (ja, ja). Dan Bert van Engelenhoven, waar we thee drinken. Ons tweede kopje krijgen we bij Hans Wilholt. Onderweg zien we Engelin Hengeveld, die boodschappen doet. Bij Hans bekijken we het tot dusver half verbouwde huis. Daarna rijden we nog even langs Evelien en gooien er ook een briefje door de eur. Marten van Harten zien we voor zijn huis met een zakje pinda's. Wij krijgen ook een handje vol. We zijn ondertussen al halverwegen Ede - Bennekom en we rijden er even naar toe. In Bennekom zien we een paar jongens uit de andere eerste klassen. Op de terugweg nog even langs Sofie Faber, die in het "Toppunt" woont en dan naar huis, waar ik om vijf uur aankom. 

25 dec. 1e kerstdag. Maandag. 
26 dec. 2e kerstdag. Vandaag gaan we naar Leiderdorp! Naar oom Adriaan en tante Piet. 's Avonds komen we laat thuis, dus laat op bed. 
27 dec. Wo. Het is vandaag Jaap Hazeleger die me wekt om 11 uur! Ik hoor Jaap en vlieg het bed uit. Ik kleed me gauw aan en eet wat. Dan ga ik weer naar boven, waar Jaap op me is blijven wchten. Ik ga tegenwoordig (dat is in de vakantie) iedere dag naar Jaap toe of Jaap komt bij mij, 
28 dec. dus zo ook vandaag. 


[Terugblik op het jaar 1967]
28 dec. Het knalt ondertussen al aardig, het is dan ook gauw oud en nieuw. Op het moment dat ik dit schrijf helemaal geknal. Ik hoor achter elkaar rotjes knallen als een machinegeweer. Ik ga de laatste dagen van het jaar niet precies beschrijven. Ik kan je wel vertellen, dat er veel teruggeblikt wordt.
31 december 1967. Er wordt dus veel teruggeblikt. Een jaar vol rumoer… Voor het eerst in de wereldgeschiedenis houdt men iemand (18 dagen) in leven met het hart van een ander. Louis Waskansky werd in Zuid-Afrika in het Grote Schuurziekenhuis door dr. Barnard geopereerd…
Een hoogtepunt op de TV was een vijfjarig Rotterdams meisje, dat poesje mauw zingt in het programma Bij Dorus op schoot. Ze zingt achter elkaar en eindeloos lang door: Poessie mauw, poessie, poessie mauw  en soms Lief poessiee… Nederland heeft een (kroon)prinsje… De tanker Torrey Canyon veroorzaakt een geweldige ramp als hij boordevol olie op de klippen vaart. Veel persoonlijke ongelukken en bovendien geweldige olievelden op het water. Kusten, vissen en vogels worden bedreigd… Tankautos kregen dit jaar de bijnaam Rijdende napalmbommen. Vele veroorzaken ook een ramp als zij kantelen en/of ontploffen. Enz. enz. enz. …
Gisteren is oom Kees even overgekomen uit Zuid-Afrika. Hij kwam drie uur gisterennacht aan en kwam ook bij ons. Vandaag vertrekt hij weer.


1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Geen opmerkingen:

Een reactie posten