vrijdag 31 december 1999

1966

Uit mijn jeugddagboek 1966: 
(fragmenten)

Zonsverduistering - Beatles tekenfilm - Thunderbirds - Lassie havermoutdoos wordt gerage

Vooraf
(...) Ytzen kreeg met zijn achtste jaar (1963) een bril, hij begon op 16 mei 1966 dit dagboek. Het begint al een week voor de aanschaf van een als dagboek bestemd schrift. 

10 mei. Schoolreisje! We bezoeken ten eerste oorlogsmuseum Overloon. Hier zien we veel tanks, kanonnen enz. en een mijnenveld. Alles is openlucht behalve de documenten, foto's en de kleinere wapens. Er is ook een kapel. Ten tweede bezoeken we de Bedriegertjes te Roosendaal, waar we lekker nat gespoten worden. Ten derde gaan we naar de grote speeltuin Westerbouwing. We vertrokken uit Arnhem met een rondvaartboot over de Rijn. Na een hele klim kwamen we op plaats van bestemming, waar we ons uitbuiten in botsautotjes, op de glijbaan en de schommel enz. Jammergenoeg dacht ik dat de kabelbaan gesloten was, want je moet dan wel een geweldig uitzicht hebben. Natuurlijk en jammergenoeg komt aan alles een eind en gingen we hierna, na deze mooie dag naar huis. 

13 mei. Het zwembad gaat open. 

14 mei. Zaterdag. Meester F. van Oel is jarig. 
16 mei. Maandag. De meester viert zijn verjaardag. Des morgens begonnen we het feest natuurlijk met cadeautjes geven. Om even op te noemen: o.a. 6 pakjes sigaretten, veel chocola, een grammafoonplaat en nog meer. Dan moeten we het psalmversje opzeggen (Gez. 47:3). Zou het toeval zijn dat dat over gaven en zingen gaat? Gelukkig was hiermee het leerwerk afgedaan voor vandaag. Verschillende kinderen voerden toneelstukjes op, ondertussen kregen we snoep. Na het speelkwartier kregen we film. Twee films voor ons in petto: 1. Over de slag bij Arnhem: "Een camera die alles zag"; 2. over Prinsjesdag: "de 3e dinsdag van september". 's Middags gingen we naar het gymlokaal. Hier nog enkele toneelstukjes en spelletjes. Tot slot werd er voor ons voorgelezen. Zoals ik al zei (= schreef) een (geweldig) leuke en ook stralende dag (20°C!). En de weersvoorspelling zegt dat 17 mei de temperatuur 22° tot 26°C ! wordt. Jammer, maar we moeten na het feest toch naar Franse les toe. Maar acht, dat duurt ook maar tot vijf uur. 's Avonds moet ik naar zang. Dit is iedere maandag van 6.30 u - 7.30 u n.m.  Heit is de dirigent, mnr. Van Dusseldorp is de pianist. Als ik thuis kom, kijk ik eerst nog naar Fipper, de held van de zee. En het was DOL FIJN, maar we moeten nu naar bed. 

17 mei. Op de kalender staat: Heit en Mem 17 jaar getrouwd. Vandaag is het schoolreisje voorbij, het feest van meesters verjaardag voorbij, maar nu is het weer feest. Mem zal wel bloemen krijgen van Heit. De weersverwachting zegt dat het i.p.v. 22°-26°C 23°-27°C zal worden. Pff, pff. Ik zweet als ik thuis kom en onder het eten moet ik telkens even ophouden, omdat mijn bril beslaat. 

In het speelkwarteir speelden we (Wim de Boer, ik en anderen) "5,4,6,7,8" (zeg: five, for, six, seven eight). Een geheimagent spelletje. We sluipen hierbij vaak achter de meester aan naar het voorste plein. Ik ben agent 1,2,3,4,5. Het is dinsdag, dus de kwekelingmeester is er. Ook de leraar van de kweekschool is er. 

We zullen vanmiddag wel bananenpudding eten (daar houdt Heit zo van). We hebben vandaag oud papier naar school gebracht voor de Blinde Geleidehond actie. Morgen zal het worden afgehaald. Vandaag heeft Jaap Hazeleger, sinds ik hier woon mijn beste vriend, schoolreisje. Het doet me terugdenken aan vorige week. <<Toen reed onze bus nog een militaire auto in de greppel.>> 's Middags eten we aardappelen, wortelen, vlees en ja: bananenpudding. 

18 mei. Het feest is voorbij. Toch alweer feest: Pake Dirk en Beppe Feikje komen! Als ik tegen 12 uur uit school kom zijn ze, zijn ze... nee zijn ze er nog niet. Ze komen zeker met de trein van 12.10 u. Heit zijn auto is kapot, dus moet ik met de fiets naar het station om de koffer te tillen. Een poosje later kom ik thuis met Pake en Beppe. We krijgen allemaal een dikke reep. Mmm... heelrijk! 
Vanmiddag ga ik zwemmen. Het weer is koeler, maar het water is nog steeds 19°C. Aan de kant was het kouder dan in het water. Daarna moet ik naar Judo (k ben lid van de Amersfoortse Sportschool W. Boersma, afd. Barneveld). Als ik thuis kom en gegeten heb, moet ik naar bed. Dirk is naar een padvinderijkamp, dus die is er niet. Jikke slaapt op Dirk zijn bed met Feikje op de grond ervoor. Johan en ik slapen gewoon op het stapelbed en Pake en Beppe op het bed van Jikke en Feikje. Welterusten!

19 mei. HEMELVAARTSDAG. Ik zal vanmorgen oppassen; Heit, Mem, Pake en Beppe, Jikke en Dirk, die weer terug is, gaan naar de kerk. Het is niet zondag, al gaan we naar de kerk; vanmiddag mag ik zwemmen. Het eten is lekker. Ik ben niet naar de kerk geweest, maar toch ben ik de eerste die weet waar de dominee over gepreekt heeft en dus wat we moeten lezen. Ik zeg: "Handelingen 1:1-11". Klopt! De hemelvaartsgeschiedenis. 
Na het eten moet ik natuurlijk even voor Pake en Beppe zingen (zucht, neem me niet kwalijk). 
Heit wil even met me gaan oefenen in de kerk. Dat doen we dan ook. Daarna ga ik zwemmen. D.w.z. ik ga naar het zwembad, maar er is een waterpolowedstrijd, waarnaar ik een poosje gekeken heb. 
's Avonds geen G.J.O.-club. Dirk is terug, dus gebrek aan bedden. Ik slaap nu op zolder. Heerlijk! (met de pop bij me op bed). 

20 mei. 's Morgens speel ik 'boefje' met Marten Petersen, Kittie Peterkamp en Alie van der Heijden. De meisjes zijn politie.
Maar vooraf gaan we kijken naar de ZONSVERDUISTERING.
Ik ga nu Frans leren. Het weer is nog steeds erg mooi.


21 mei. Vandaag, zaterdag, nog steeds mooi weer. Ik ga op de fiets naar de muziekschool (Amersfoort, ik heb orgelles). 's Middags gaan we "ziekenhuisje" spelen. We zijn nog geen minuut aan de gang of ik moet van Mem een kar met tuinafval wegbrengen, een eindje verder bij de beek kieper ik het neer. Als de kar op z'n kop staat, komt Johan er aan, met de mededeling dat het "ziekenhuisje" voorbij is. Als ik thuiskom, zie ik het. Ik speel nog wat, maar over een poosje zetten we de T.V. aan. Er is: Foto Triptiek, the Beatles (tekenfilm), een griezelfilm 'de starstraler', waarin ik het griezelige niet kan ontdekken. (…) Na het eten komt Thunderbirds op de TV, wat altijd erg mooi is, een spannende poppenfilm en verder: Journaal en Wie van de drie? (kwis). Dan moet ik op bed.

25 mei. De temperatuur blijft dalen. Nog steeds mooi weer. Pake en Beppe zijn na op zondag 22 mei een rit door de omgeving gemaakt te hebben, maandag naar huis gegaan. 

26 mei. Donderdag. Vandaag voor het laatst naar club dit seizoen. We hebben een oriëntatietocht (te voet) ten afscheid. "De uitslag hoor je nog wel", zei mnr. Eimers. 
27 mei "Morgen, hè", zegt iedere G.J.O.-er die morgen met het Pinksterkamp gaat. Meester Van Oel vraagt wie er mee gaan. Vele vingers gaan omhoog. 
28 mei. Za. VANDAAG: OPENBARE G.J.O.-SLUITING d.m.v. het pinksterkamp. Het is zover. We kamperen in Beekbergen, + 42 km van Barneveld. De jongens en meisjes van de jongste clubs moeten met de auto, de ouderen kunnen kiezen tusssen auto of fiets. Ik ga met de fiets. Behalve ik gaan van onze club nog twee op de fiets: nl. Bouke van Ketel en Tom Bijkerk. Vorig jaar moeten wij met de auto. 
Om kwart voor negen vertrekken we, na de eerste lekke band. Groen van Prinstererlaan, Verlooplaan, spoor over daar gaan we. Later vertrekken de auto's. 
Na een poos komen we in Beekbergen op de "Wildwal" aan. Eerst eten we. Dan komt de tentverdeling en het corfee. Ik kom in tent 2 en heb gelukkig geen corfee. 
's Middags krijgen we "SPEL". De chefs fluiten, wij zoeken. Iedere chef heeft een kaartje met een bepaald nummer van 1 t/m 6, ze gaven deze aan ons, wanneer iemand van ons hen gevonden had én als ze eraan toe waren, want het moest op volgorde. Bij de jongeren stond er een rebus en bij de ouderen een geheimschrift op. Bij beide was de oplossing hetzelfde: "Maak een kamplied op een bekende wijs!". Onze groep maakte: "Wij van de club, wij gaan weer eens kamperen. Regen en wind, dat kan ons nu niet deren. Op de Wildwal daar maken wij veel gijn. 't Is fijn, 't is fijn om in ons kamp te zijn. La la la. " Op de wijze van: Hagel en sneeuw. 's Avonds gaan we na een avondwandeling onder 't stro. 

29 mei. Zondag. Pinksteren. 's Morgens kerkgang, 's middags: spel. 
30 mei. Maandag. Laatste dag. Vandaag gaf het de jongens en meisjes per fiets een oriënteringsrit en de jongens en meisjes die met de auto gekomen waren een wandeling met spel. Het eindpunt van beide was tegenover het zwembad. Na een broodmaaltijd gingen we zwemmen. Weer terug in het kamp was er na het avondeten: "Bonte Avond"met toneelspel (door iedere tent) en zang. Daarna: de kampsluiting. 
31 mei. De laatste nacht is voorbij. Inpakken en wegwezen! Gelukkig gaat de bagage weer per auto. Bij het naderen van het eindpunt van de reis (bij de kerk) beginnen we met z'n allen te bellen tot aan de kerk. De bagage pakken en naar huis. Dat is het einde!

Nu sla ik een heel stuk over met schrijven. De vakantie 1966 heb ik beschreven in een speciaal vakantieschrift. Nu met grote passen: 
19 augustus. Vrijdag. Verjaardag van… ja, van Ytzen Lont (wie is dat?). Jarig zijn. Was je dat maar iedere dag. Ik word vandaag 11 jaar. Het grootste cadeau dat ik kreeg was een zelfbestuurbare auto op batterijen. Van een kruideniersdoos maak ik een garage. Het woord LASSIE (havermoutmerk) hindert niet, want dat betekent nu: Lonts Automobielfabriek, Supersonische Smeer Industrie Europa.

30 aug. Johan 7 jaar. 
15 sept. Zwembad gaat dicht. 
18 sept. Derde dinsdag van september: PRINSJESDAG. 
4 okt. Werelddierendag. Marjo Petersen jarig. 
8 okt. Heit 42 jaar. 
Nov. Pluimveetentoonstelling: Gallinova. 
19 nov. Zaterdag. Sint Nicolaas doet intocht in Nederland (dit jaar in Harlingen). Dezelfde dag nog komt hij in Barneveld. 
3 dec. Mem wordt 41 jaar. 
5 dec. St. Nicolaas is jarig. Bescherung!
19 dec. Volkskerstzangdienst. Het zoontje van Lont (ik!) zingt solo. 
26 dec. Tweede Kerstdag (voor de minder snuggeren vermeld ik: gisteren 25 dec. 1e kerstdag). Vandaag een zangdienst voor en door de jeugd. 
28 dec. De oliebollen worden gebakken. 
31 dec. Oud jaar... kerkdienst... feest... herinnering... oliebollen... en een beetje geknal....
dat 1 januari 1967, zondag, een geweldig geknal wordt. Gelukkig nieuwjaar!

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970


Geen opmerkingen:

Een reactie posten