vrijdag 31 december 1999

1970

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1970:

Mammoetwet - vrije zaterdag - Terugblik 60-er jaren: Apollo 11 zet eerste mens op de maan - Prinselijke huwelijken Irene, Beatrix, Margriet - Prinsjes geboren - Wilhelmina overleden ('62) - Kennedy's vermoord (1963, 1968) - King vermoord (1968) - Vietnam - Biafra - Rhodesia - Coup in Griekenland, koning vlucht - Russen vallen Tsjechoslowakije binnen - Minimode
1970: Hobby's: krantenkiosk - Scheepvaartberichten - Arsenal verslaat Ajax met 3-0 - Apollo 13 vertrekt na wisseling bemanning vanwege Rode Hond - Dominee neemt afscheid Apollo 13 in moeilijkheden - Feyenoord verslaat Legia -  Apollo 13 landt in Stille Oceaan - Bevrijdingsdag na 25 jaar in teken van actualiteit - Feyenoord wint de Europacup


[Mamoetwet - vrije zaterdag]
Geschreven op 6 april 1970. Het is maandag. Het regent. Het is een jaar geleden… Ik ben blijven zitten. Na de zomervakantie kwam ik in 2d, een overgangsklas met alleen maar zittenblijvers. Eén van het gymnasium (ik) en 25 van de HBS! Deze overgangsklas was er in verband met de Mammoetwet, waar wij door ons zittenblijven nu ook onder vallen. Bij de derde klas en hoger is het nog: (M.)U.L.O., H.B.S., Gymnasium. De eerste en tweede klas, en vanaf volgend jaar de derde klas erbij etc., is nu:  L.A.V.O. (vroeger V.G.L.O.), M.A.V.O. (U.L.O.), H.A.V.O., V.W.O. (verdeeld in Atheneum (H.B.S.) en Gynasium. 
Veel problemen voor de leraren en voor ons, vandaar die overgangsklas. Na de kerstvakantie wordt deze klas een H.A.V.O.-klas en gaan de acht V.W.O.-ers naar 2c en 2b. Ik kwam in 2b. Klas 2a is de gymnasiumklas, daar had ik eigenlijk naar toe gewild, maar dat kan nu niet meer. Jammer. Nog een nadeel van de Mammoetwet voor mij is dat als één van mijn oud-klasgenoten nu blijft zitten, dan komt hij nog niet bij mij in de klas, want dan is het verschil al zo groot, dat zij waarschijnlijk ook in een speciale klas komen en daar blijven. (…)
Nog even iets over het zittenblijven. Een voordeel: ik heb nu zaterdags vrij.


[Terugblik op 1969 en de jaren '60]

Zomer 1969, op 21 juli landt de Apollo 11 op de maan. De eerste mens zet zijn voeten op een ander hemellichaam. In een plakboek heb ik kranteknipsels over deze gebeurtenis geplakt.
Zomer 1969 (en niet alleen de zomer), de geweldigste die ik tot dusver ooit heb meegemaakt. Ja, zo één heeft het KNMI zelfs nog nooit meegemaakt. Zoveel warme dagen achtereen. En toch ook weer niet snikheet. Geweldig!
Nog even over de stand van de prinsjes. Meldden we in voorgaande delen van dit dagboek al prinselijke geboortes, de stand is nu al 6, allemaal jongens natuurlijk. En ik kan werkelijk niet meer bijhouden wanneer zij geboren zjin. Ook Irene heeft (eindelijk) een zoon. Zal ik ze eens proberen op te noemen? Van Beatrix: pr. Willem Alexander Claus George Ferdinand, pr. Constantijn Christof Frederik Aschwin, pr. Johan Friso enz. Prinses Irene: pr. Carlos Xavier Bernardo Maria. Van prinses Margriet: pr. Maurits enz., pr. Bernhard Lukas Immanuël (geboren op eerste kerstdag).


In januari 1970 is er een eind gekomen aan de vreselijke Biafraanse oorlog. Nigeria heeft Biafra verslagen. Biafra is niet meer. De wereld was bang dat Nigeria de Biafranen alsnog uit zou roeien, maar daar is niets van bekend.

Het einde van de zestiger jaren. Ze brachten ons:
- een zusje (Feikje, 1962)
- drie prinselijke huwelijken, resp.: Irene-Don Carlos (1964), Beatrix-Claus (1966), Margriet-Pieter (1968)
- vijf prinselijke zoons: Willem-Alexander, Johan Friso, Maurits, Constantijn en Bernard Lukas Immanuël.
- In februari 1970 nog één: Carlos.
Maar ook:
- de dood van koningin Wilhelmina (62)
- de dood van een grote president van de U.S.A. (J.F. Kennedy 63)
- de dood van een strijder voor de armen in de U.S.A. (ds. M.L. King 68)
- twee maanden later nog één: (R. Kennedy 68)
- Amerikaanse bemoeienissen in Vietnam onder pres. Johnson. De toestand is en blijft hopeloos.
- Biafra scheidt zich af van Nigeria, een bloedige oorlog ontstaat. De 60-er jaren brengen geen einde.
- De 70-er jaren wel. In januari 1970 al. De toestand blijft echter slecht.
- De (blanke) regering van Rhodesia verklaart zich zelfstandig
- Bijna heel Afrika wordt zelfstandig
- In Griekenland komt een militair regime. Koning Constantijn vlucht.
- Rusland valt op 21 aug. 1968 Tsjechoslowakije binnen. Passief verzet. Rusland blijft.
- In 1967 verklaren o.a. Egypte, Syrië en Jordanië (weer) de oorlog aan Israël. Na zes dagen zijn ze verslagen. Israël overwon glorieus. Israël bezet o.a. de Sinaï woestijn en een gedeelte van Jordanië. Het komt tot aan het Suez-kanaal en aan de Jordaan. Israël blijft.
- En: de Mini-mode wordt uigevonden. Wordt (eerst) niet geaccepteerd. Nu wel.
- Op 21 juli 1969 zet Neil Armstrong zijn voet op de maan (03.57 u.), gevolgd door Aldrin. Eenzame Collins blijft rondcirkelen om de maan.
Tot zover dit overzicht. Dan gaan we nu verder met… de-dingen-van-de-dag


[Slaapkamer wordt krantenkiosk - Scheepvaartberichten - Arsenal verslaat Ajax met 3-0 -
Apollo 13 vertrekt na wisseling bemanning vanwege Rode Hond - Dominee neemt afscheid
Apollo 13 in moeilijkheden - Feyenoord verslaat Legia -  Apollo 13 landt in Stille Oceaan]


6 april 1970. Het is maandag. Het regent. Het is een jaar geleden… Toen was het te heet voor het jaar, en nu? Te koud! Regen, bah! Na een goede zomer komt meestal een slechte… (…)
Zaterdag heb ik naamkoppen (zoals: Trouw, Friesch Dagblad, Pep, Margriet, Bouwwereld enz. enz.) van kranten en tijdschriften uitgeknipt. Een stuk of 35. En ik heb ze op pieppapier (Tempex) geniet. Twee tempexplaten heb ik aan een draad aan het plafond gehangen als een mobile. Alleen één hangt altijd stil en de andere draait zo nu en dan. Een derde plaat is nog niet helemaal vol. Ik wil van mijn kamertje een soortement kiosk maken. Het kamertje heet: de Blokhut  (een blokhut is een hut waar geblokt wordt).
Ik houd nu maar gauw op, want ik moet verder met mijn krant. Deze heet Stupeys News. Ik ben zgn. directeur/hoofdredacteur Stupey. Bert van Engelenhoven (klasgenoot) is correspondent. No. 1 verscheen op 8 februari 1970. Het blad verschijnt twee-wekelijks. Ik ben nu bezig aan SN 6. Ik maak altijd twee exemplaren, één voor Bert en één voor mij. Ik sluit nu.


8 april. Woensdag. (…)
Ik heb een nieuwe hobby uitgevonden. Ik zat vanmorgen in de krant te lezen en wel waar de schepen op de wereldzeeën nu zijn. Het idee kwam in mij op om zo'n schip eens te volgen. Ik koos de Castilla, die in New Orleans ligt. Meteen koos mijn broertje Johan er ook twee. Toen heb ik er ook nog één genomen: de Jason, zoveel mijl ten noordoosten van Paramaribo. Ook mijn zusje Feikje koos er twee.
Het weer is vandaag zogezegd plenserig, hagelijk en sneeuwig.


9 april. Donderdag. (…)
Nou ben ik toch nog wat vergeten te vertellen: Gisterenavond is Ajax ingemaakt met 3-0 door Arsenal Londen. Zó erg had niemand het verwacht. Ajax heeft wat goed te maken volgende week in Amsterdam! Het is de halve finalewedstrijd van de Runners Up Cup. Feijenoord moet volgende week de tweede wedstrijd tegen Legia spelen. 


11 april. Zaterdag. Apollo 13. 
Vanavond is de Apollo 13 vertrokken naar de maan. Met enige spanning werd de dag tegemoet gezien. Eén van de astronauten was namelijk in aanraking geweest met Rode Hond en hij kon er mee besmet zijn en onderweg ziek worden. Gisteren werd hij vervangen door John Swigert. Dit is voor het eerst in de Amerikaanse ruimtegeschiedenis dat het doorgaan van de vlucht niet afhangt van technische moeilijkheden, maar van de bemanning en ook voor het eerst dat een bemanningslid zo vlak voor de vlucht vervangen werd. Niet de technici, maar de medici beslisten. Er was zeer weinig belangstelling (in verhouding tot vorige vluchten), na twee maanlandingen is het al heel gewoon.


12 april. Zondag. Kerk. Afscheid.
Vanmorgen is er avondmaal. In plaats van één ochtenddienst om half tien waren er twee. Eén om kwart voor negen en één om kwart voor elf. Wij zijn met z'n allen naar de tweede dienst geweest. s Avonds was er geen avondmaal.
Des avonds nam onze ds. H.R. Groeneveld afscheid van zijn gemeente om na 3 ½ jaar weer terug te gaan naar Urk. Iets ongewoons natuurlijk om terug te gaan naar je oude gemeente waar je veertien jaar hebt gestaan. En dan binnen de normale vier jaar periode. We hebben 2 ½ uur in de kerk gezeten. Een lange dienst met o.a. koorzang en een preek over Zondag 17 tot ongeveer 8 uur en daarna toespraken van praeses K. Bijkerk, ds. Westerneng, burgemeester Van Diepeningen en ds. Steginga (Immanuëlkerk der N.H. kerk) en pastoor Hoogeboom. Toch leuk allemaal. Alleen jammer dat ie weggaat. Erg jammer zelfs!


13 april Maandag. School.
Eindelijk weer naar school. Het was niet om uit te houden zo'n lange vakantie (hm, hm…). Nu heerlijk zwoegen. (…)


14 april. Dinsdag. Apollo 13.
Vanmorgen om acht uur hoor ik onderweg van Jaap van Heerd, dat het mis gaat met de Apollo 13. Een lek (door ontploffing?) in brandstoftank zorgt voor moeilijkheden. Op een gegeven moment (bij het naderen van de maan) hebben de astronauten nog maar voor één kwartier stroom. Twee astronauten gaan in de LM (maanlander), die de zaak redt. De maanlanding gaat niet door. Ze komen zo gauw mogelijk (om de maan heen) terug. Vrijdag moeten ze op aarde zijn. Als ze de hoofdmotor zouden gebruiken zouden ze nog maar voor twee uur stroom hebben. Nu wordt de LM als hoofdmotor gebruikt. Wat een geluk dat het niet op de terugweg is! Op het moment is er geen direkt gevaar meer. Het ruimteschip zal normaal landen in de Stille Oceaan.  


15 april. Woensdag. Voetbal.
Vanavond zijn er twee voetbalwedstrijden voor de televisie. Feyenoord tegen Legia Warschau en Ajax tegen Arsenal Londen. Feyenoord-Legia is 2-0 geworden (eerste wedstrijd 0-0), de Polen hadden geen schijn van kans. Feyenoord heeft zich hiermee in de finale geplaatst voor de Europa Cup (vorig jaar verloor Ajax in de finale tegen Milaan). Voor Ajax was het minder gelukkig: 1-0 (eerste wedstrijd 3-0). Arsenal komt dus in de finale van de Runners Up Cup (Jaarbeursbeker).


Apollo.
Vanmorgen stond het er slecht voor voor de Apollo. De toestand was erg verslechterd. Nu is alles weer redelijk goed. Vloten uit vele landen, o.a. van de Sovjet-Unie, zijn paraat in de Stille Oceaan om zo snel mogelijk hulp te bieden.


17 april. Vrijdag Apollo.
Een prachtige landing van Apollo XIII, slechts 6 km (of mijl?) van het bergingsschip de Iwo Jima in de Stille Oceaan. Fantastisch! Wat een staaltje van perfektionisme. En wat een opluchting. Gewoonlijk zien we alles van het bergingsschip, maar nu zagen we het vanuit de reddingshelikopter. Al heel vroeg konden we de capsule, hangend aan drie parachutes, onderscheiden. Beter dan ooit! Maar vooral óp het water konden we het goed zien. Geweldig!


18 april. Zaterdag. Stupeys News nummer 7.
Vandaag heb ik mij hoofdzakelijk bezig gehouden met het maken van m'n krant. Inhoud: Boereproat, voorwoord, Spuigat (waarin lezers kunnen spuien, wat ze overigens nooit doen), Kolder, Malle Graaf, mini-interview met Geurt en Agnes van Engelenhoven, Reportages over TV (voetbal, Apollo en kinderprogramma Oebele) en Veronicas Top 10 (uittreksel van de Top 40) met Lexy's hitparadepaardje.


30 april. Koninginnedag. Donderdag. (…) Koningin Juliana viert vandaag haar 61ste verjaardag (Pieter zijn 31e). (…) Op Soestdijk is er weer het traditionele défilé. Zesduizend mensen komen er. Op het bordes staat de hele koninklijke familie. Op het gazon geeft zoals gewoonlijk een jubilerende vereniging demonstraties. Ditmaal is dat de 60-jarige Nederlandse Padvindersbeweging (sinds 1910).

[Bevrijdingsdag na 25 jaar in teken van actualiteit - Feyenoord wint de Europacup]

5 mei. Dinsdag. Nationale feestdag. 25 jaar vrij! Deze 25e bevrijdingsdag werd (voor het eerst) in het teken van de actualiteit geplaatst. Vrijheid, ook voor de ander! In Amsterdam kwam het natuurlijk weer tot ongeregeldheden.

6 mei. Woensdag. Vandaag weer een Nationale Feesdag. FEYENOORD WINT DE CUP!! EN HOE!
6 mei woensdagavond negen uur. Celtic (Glasgow, Schotland) trapt af. Europacupfinale 1970 in het San Sirostadion te Milaan. Het stond er zo voor: er was een kansje dat Feyenoord zou winnen van deze internationaal befaamde op tempo spelende ploeg. Tijdens de wedstrijd bleek: Celtic had nog een kans tegen dit Feyenoord, dat het spel totaal in de hand had. Taktiek deed hen zegevieren. Door ballen lang bij zich te houden zonder veel te lopen, lieten ze Celtic hard lopen zonder een bal te krijgen. Precies tegen Celtics taktiek in. En toen was Celtic er uit. Helemaal er uit! En zo rustig als Feyenoord speelde. Die vele kansen (jammergenoeg niet benut)! Dat publiek. Het eerste doelpunt was toch van Celtic, maar vlak daarop scoorde Feyenoord. Van kop tot kop tot kop kansloos tussen de palen. Israël (de verdediger, die ook maar mee naar voren gekomen was) maakt het doelpunt. Wat was iedereen blij.
En toen was er geen houden meer aan. Toch kwam het tweede en beslissende doelpunt pas vijf minuten voor het eind van de verlenging. Plusminus 11.25 u. Van Kindvall! En dan met z'n elven voor je doel, hè. Maar nog had Feyenoord het spel volledig in handen. Telkens die bal weer naar voren! Bijna scoorde Kindvall nogmaals. Tegen de lat, op de doellijn. En toen het eindsignaal. Eddy Pieters Graafland (36), de keeper die een geweldige afsluiting van zijn carrière maakte, greep de bal en liet hem niet meer los. Feyenoord had de cup! Feyenoord had de cup!


16 mei. Zaterdag. Dit dagboek bestaat nu 4 jaar! Vlag uit, jongens.[Op dezelfde dag eindigt dit dagboek, even onverwachts als het vier jaar eerder begonnen is...]


1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Geen opmerkingen:

Een reactie posten