vrijdag 31 december 1999

1970

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1970:

Mammoetwet - vrije zaterdag - Terugblik 60-er jaren: Apollo 11 zet eerste mens op de maan - Prinselijke huwelijken Irene, Beatrix, Margriet - Prinsjes geboren - Wilhelmina overleden ('62) - Kennedy's vermoord (1963, 1968) - King vermoord (1968) - Vietnam - Biafra - Rhodesia - Coup in Griekenland, koning vlucht - Russen vallen Tsjechoslowakije binnen - Minimode
1970: Hobby's: krantenkiosk - Scheepvaartberichten - Arsenal verslaat Ajax met 3-0 - Apollo 13 vertrekt na wisseling bemanning vanwege Rode Hond - Dominee neemt afscheid Apollo 13 in moeilijkheden - Feyenoord verslaat Legia -  Apollo 13 landt in Stille Oceaan - Bevrijdingsdag na 25 jaar in teken van actualiteit - Feyenoord wint de Europacup


5 mei 1969. Dit is de laatste dag dat ik in het Dagboek schrijf. Voor altijd? Ik hoop het niet. Dit stukje schrijf ik een jaar later, te weten op 5 april 1970. In al die tijd heb ik nog wel eens aan het Dagboek gedacht. Maar ik dacht, als ik er weer aan begin houd ik er na een poosje toch weer mee op, zois het immers altijd gegaan. Zo zal het me weer gaan... Toch begin ik er weer aan, in deel 4, gewoon, omdat ik het leuk vind. Dus na een jaar zetten we dit dagboek weer voort...

[Mamoetwet - vrije zaterdag]
Geschreven op 6 april 1970. Het is maandag. Het regent. Het is een jaar geleden… Ik ben blijven zitten. Na de zomervakantie kwam ik in 2d, een overgangsklas met alleen maar zittenblijvers. Eén van het gymnasium (ik) en 25 van de HBS! Deze overgangsklas was er in verband met de Mammoetwet, waar wij door ons zittenblijven nu ook onder vallen. Bij de derde klas en hoger is het nog: (M.)U.L.O., H.B.S., Gymnasium. De eerste en tweede klas, en vanaf volgend jaar de derde klas erbij etc., is nu:  L.A.V.O. (vroeger V.G.L.O.), M.A.V.O. (U.L.O.), H.A.V.O., V.W.O. (verdeeld in Atheneum (H.B.S.) en Gymnasium. 

Veel problemen voor de leraren en voor ons, vandaar die overgangsklas. Na de kerstvakantie wordt deze klas een H.A.V.O.-klas en gaan de acht V.W.O.-ers naar 2c en 2b. Ik kom in 2b. Klas 2a is de gymnasiumklas, daar had ik eigenlijk naar toe gewild, maar dat kan nu niet meer. Jammer. Nog een nadeel van de Mammoetwet voor mij is dat als één van mijn oud-klasgenoten nu blijft zitten, dan komt hij nog niet bij mij in de klas, want dan is het verschil al zo groot, dat zij waarschijnlijk ook in een speciale klas komen en daar blijven. (…)

Nog even iets over het zittenblijven. Een voordeel: ik heb nu zaterdags vrij.

[Terugblik op 1969 en de jaren '60]

Zomer 1969, op 21 juli landt de Apollo 11 op de maan. De eerste mens zet zijn voeten op een ander hemellichaam. In een plakboek heb ik kranteknipsels over deze gebeurtenis geplakt.

Zomer 1969 (en niet alleen de zomer), de geweldigste die ik tot dusver ooit heb meegemaakt. Ja, zo één heeft het KNMI zelfs nog nooit meegemaakt. Zoveel warme dagen achtereen. En toch ook weer niet snikheet. Geweldig!

Nog even over de stand van de prinsjes. Meldden we in voorgaande delen van dit dagboek al prinselijke geboortes, de stand is nu al 6, allemaal jongens natuurlijk. En ik kan werkelijk niet meer bijhouden wanneer zij geboren zjin. Ook Irene heeft (eindelijk) een zoon. Zal ik ze eens proberen op te noemen? Van Beatrix: pr. Willem Alexander Claus George Ferdinand, pr. Constantijn Christof Frederik Aschwin, pr. Johan Friso enz. Prinses Irene: pr. Carlos Xavier Bernardo Maria. Van prinses Margriet: pr. Maurits enz., pr. Bernhard Lukas Immanuël (geboren op eerste kerstdag).

In januari 1970 is er een eind gekomen aan de vreselijke Biafraanse oorlog. Nigeria heeft Biafra verslagen. Biafra is niet meer. De wereld was bang dat Nigeria de Biafranen alsnog uit zou roeien, maar daar is niets van bekend.

Het einde van de zestiger jaren. Ze brachten ons:
- een zusje (Feikje, 1962)
- drie prinselijke huwelijken, resp.: Irene-Don Carlos (1964), Beatrix-Claus (1966), Margriet-Pieter (1968)
- vijf prinselijke zoons: Willem-Alexander, Johan Friso, Maurits, Constantijn en Bernard Lukas Immanuël.
- In februari 1970 nog één: Carlos.
Maar ook:
- de dood van koningin Wilhelmina (1962)
- de dood van een grote president van de U.S.A. (J.F. Kennedy 1963)
- de dood van een strijder voor de armen in de U.S.A. (ds. M.L. King 1968)
- twee maanden later nog één: (R. Kennedy 1968)
- Amerikaanse bemoeienissen in Vietnam onder pres. Johnson. De toestand is en blijft hopeloos.
- Biafra scheidt zich af van Nigeria, een bloedige oorlog ontstaat. De 60-er jaren brengen geen einde.
- De 70-er jaren wel. In januari 1970 al. De toestand blijft echter slecht.
- De (blanke) regering van Rhodesia verklaart zich zelfstandig.
- Bijna heel Afrika wordt zelfstandig.
- In Griekenland komt een militair regime. Koning Constantijn vlucht.
- Rusland valt op 21 augustus 1968 Tsjechoslowakije binnen. Passief verzet. Rusland blijft.
- In 1967 verklaren o.a. Egypte, Syrië en Jordanië (weer) de oorlog aan Israël. Na zes dagen zijn ze verslagen. Israël overwon glorieus. Israël bezet o.a. de Sinaï-woestijn en een gedeelte van Jordanië. Het komt tot aan het Suez-kanaal en aan de Jordaan. Israël blijft.
- En: de Mini-mode wordt uigevonden. Wordt (eerst) niet geaccepteerd. Nu wel.
- Op 21 juli 1969 zet Neil Armstrong zijn voet op de maan (03.57 u.), gevolgd door Aldrin. Eenzame Collins blijft rondcirkelen om de maan.

Tot zover dit overzicht. Dan gaan we nu verder met… de-dingen-van-de-dag


[Slaapkamer wordt krantenkiosk - Scheepvaartberichten - Arsenal verslaat Ajax met 3-0 -
Apollo 13 vertrekt na wisseling bemanning vanwege Rode Hond - Dominee neemt afscheid
Apollo 13 in moeilijkheden - Feyenoord verslaat Legia -  Apollo 13 landt in Stille Oceaan]


6 april 1970. Het is maandag. Het regent. Het is een jaar geleden… Toen was het te heet voor het jaar, en nu? Te koud! Regen, bah! Na een goede zomer komt meestal een slechte… Maar ja, laten we niet te pessimistisch wezen, op de vorige baldzijden leken we dat ook al zo... Nou, en wat moet ik nu schrijven? Johan is ziek. Een week voor de paasvakantie was hij ziek en vandaag begint de school weer en ja hoor: weer ziek, buikgriep. Hij ligt op mijn kamertje, want de zolder, waar hij gewoonlijk slaapt, is te koud. Hij slaapt nu weer op zijn oude bed (onder op het stapelbed), voor het eerst sinds 9 februari. Toen verhuisde hij naar de zolder en Feikje van daar naar Jikkes kamer en Jikke per 16 februari naar Culemborg, waar zij intern als leerling-laborante in het Beatrixziekenhuis is gaan werken. Vrijdag 's avonds tot zondag 's avonds is ze thuis. 
Zaterdag heb ik naamkoppen (zoals: Trouw, Friesch Dagblad, Pep, Margriet, Bouwwereld enz. enz.) van kranten en tijdschriften uitgeknipt. Een stuk of 35. En ik heb ze op pieppapier (Tempex) geniet. Twee tempexplaten heb ik aan een draad aan het plafond gehangen als een mobile. Alleen één hangt altijd stil en de andere draait zo nu en dan. Een derde plaat is nog niet helemaal vol. Ik wil van mijn kamertje een soortement kiosk maken. Het kamertje heet: de Blokhut  (een blokhut is een hut waar geblokt wordt).
Ik houd nu maar gauw op, want ik moet verder met mijn krant. Deze heet Stupeys News. Ik ben zgn. directeur/hoofdredacteur Stupey. Bert van Engelenhoven (klasgenoot) is correspondent. No. 1 verscheen op 8 februari 1970. Het blad verschijnt twee-wekelijks. Ik ben nu bezig aan SN 6. Ik maak altijd twee exemplaren, één voor Bert en één voor mij. Ik sluit nu.

7 apr. Dinsdag. Deze dag heb ik hoofdzakelijk doorgebracht met het maken van mijn krant. De inhoud van SN 6 is: pag. 3 "het jaar tweeduizend" van Feikje, pag. 4 "Vogelpraat", pag. 5 het verhaal van de de "Malle Graaf", pag. 6 "Reiswijs", pag. 7 Veronica's Top 10, pag. 8 sport (de wedstrijd Feijenoord tegen Legia Warschau in Warschau; halve finale Europe Cup, eerste wedstrijd, stand 0-0), pag. 9 idem en verder: bericht over uitvoering "Valerius" en "Groot nieuws in 't klein", pag. 10 "boekbespreking". Ik ben de dag begonnen met douchen. Daarna heb ik een uurtje gefietst in de frisse lucht. Mijn route was: Graaf van Lyndenlaan, Vliegersvelderlaan, Berkenlaan, Boslaan, Stationsweg, Baron van Nagelstraat, Harselaarseweg (industrieterrein), Nijkerkerweg, Troelstralaan, Savornin Lohmanlaan, Johan de Witlaan en weer Graaf van Lyndenlaan. Dat is alles. 

8 april. Woensdag. (…)
Ik heb een nieuwe "hobby" uitgevonden. Ik zat vanmorgen in de krant te lezen en wel waar de schepen op de wereldzeeën nu zijn. Het idee kwam in mij op om zo'n schip eens te volgen. Ik koos de Castilla, die in New Orleans ligt. Meteen koos mijn broertje Johan er ook twee. Toen heb ik er ook nog één genomen: de Jason, zoveel mijl ten noordoosten van Paramaribo. Ook mijn zusje Feikje koos er twee.
Het weer is vandaag zogezegd plenserig, hagelijk en sneeuwig.


9 april. Donderdag. Het weer is vandaag erg mooi. Dat wil zeggen in vergelijking tot gisteren. Onvoorstelbaar dat er een jaar geleden temperaturen tot 26 °C gemeten werden! Ook weer even in de krant gekeken waar onze schepen zijn. Verder heb ik huiswerk gemaakt. Ik ben nu (d.w.z. totdat ik hier aan begon - en straks weer) druk aan het typen. Ik typ namelijk al mijn huiswerk over. Op 't moment heb ik niet zó veel zin, maar ja, da's meestal zo en ik moet weer aan de slag. Ik houtur maar weer mejóp!
14.45 Nou ben ik toch nog wat vergeten te vertellen: Gisterenavond is Ajax ingemaakt met 3-0 door Arsenal Londen. Zó erg had niemand het verwacht. Ajax heeft wat goed te maken volgende week in Amsterdam! Het is de halve finalewedstrijd van de Runners Up Cup. Feijenoord moet volgende week de tweede wedstrijd tegen Legia spelen. 


11 april. Zaterdag. Apollo 13. 
Vanavond is de Apollo 13 vertrokken naar de maan. Met enige spanning werd de dag tegemoet gezien. Eén van de astronauten was namelijk in aanraking geweest met Rode Hond en hij kon er mee besmet zijn en onderweg ziek worden. Gisteren werd hij vervangen door John Swigert. Dit is voor het eerst in de Amerikaanse ruimtegeschiedenis dat het doorgaan van de vlucht niet afhangt van technische moeilijkheden, maar van de bemanning en ook voor het eerst dat een bemanningslid zo vlak voor de vlucht vervangen werd. Niet de technici, maar de medici beslisten. Er was zeer weinig belangstelling (in verhouding tot vorige vluchten), na twee maanlandingen is het al heel gewoon.


12 april. Zondag. Kerk. Afscheid.
Vanmorgen is er avondmaal. In plaats van één ochtenddienst om half tien waren er twee. Eén om kwart voor negen en één om kwart voor elf. Wij zijn met z'n allen naar de tweede dienst geweest. s Avonds was er geen avondmaal.
Des avonds nam onze ds. H.R. Groeneveld afscheid van zijn gemeente om na 3 ½ jaar weer terug te gaan naar Urk. Iets ongewoons natuurlijk om terug te gaan naar je oude gemeente waar je veertien jaar hebt gestaan. En dan binnen de normale vier jaar periode. We hebben 2 ½ uur in de kerk gezeten. Een lange dienst met o.a. koorzang en een preek over Zondag 17 tot ongeveer 8 uur en daarna toespraken van praeses K. Bijkerk, ds. Westerneng, burgemeester Van Diepeningen en ds. Steginga (Immanuëlkerk der N.H. kerk) en pastoor Hoogeboom. Toch leuk allemaal. Alleen jammer dat ie weggaat. Erg jammer zelfs!


13 april Maandag. School.
Eindelijk weer naar school. Het was niet om uit te houden zo'n lange vakantie (hm, hm…). Nu heerlijk zwoegen. Een korte, maar belangrijke periode nog voor de boeg. Kort ja: nog 33 dagen normaal school (hoehoujetuit!), dás zo'n 200 uren. Hoe komt dat zo? Even opsommen: 27 april tot 2 mei lustrumweek, 10-jarig bestaan van de school; 4 mei: lerarenconferentie; 5 mei: 25-jarige bevrijdingsfeest; 7 mei: hemelvaartsdag; 18 en 19 mei: (korte) pinkstervakantie; 9 juni: vrij; 10 juni: repetitiedag (ten hoogste twee repetitites, verder vrij); 11 juni: vrij; 12 juni: rep.dag; 15 juni: vrij; 16 juni: rep.dag; 19 t/m 25 juni: vrij (= vakantie); 26 juni: sluiting, rapporten, promotie en doublatie en officieel vakantie. 


14 april. Dinsdag. Apollo 13.
Vanmorgen om acht uur hoor ik onderweg van Jaap van Heerd, dat het mis gaat met de Apollo 13. Een lek (door ontploffing?) in brandstoftank zorgt voor moeilijkheden. Op een gegeven moment (bij het naderen van de maan) hebben de astronauten nog maar voor één kwartier stroom. Twee astronauten gaan in de LM (maanlander), die de zaak redt. De maanlanding gaat niet door. Ze komen zo gauw mogelijk (om de maan heen) terug. Vrijdag moeten ze op aarde zijn. Als ze de hoofdmotor zouden gebruiken zouden ze nog maar voor twee uur stroom hebben. Nu wordt de LM als hoofdmotor gebruikt. Wat een geluk dat het niet op de terugweg is! Op het moment is er geen direkt gevaar meer. Het ruimteschip zal normaal landen in de Stille Oceaan.  


15 april. Woensdag. Voetbal.
Vanavond zijn er twee voetbalwedstrijden voor de televisie. Feyenoord tegen Legia Warschau en Ajax tegen Arsenal Londen. Feyenoord-Legia is 2-0 geworden (eerste wedstrijd 0-0), de Polen hadden geen schijn van kans. Feyenoord heeft zich hiermee in de finale geplaatst voor de Europa Cup (vorig jaar verloor Ajax in de finale tegen Milaan). Voor Ajax was het minder gelukkig: 1-0 (eerste wedstrijd 3-0). Arsenal komt dus in de finale van de Runners Up Cup (Jaarbeursbeker).


Apollo.
Vanmorgen stond het er slecht voor voor de Apollo. De toestand was erg verslechterd. Nu is alles weer redelijk goed. Vloten uit vele landen, o.a. van de Sovjet-Unie, zijn paraat in de Stille Oceaan om zo snel mogelijk hulp te bieden.


17 april. Vrijdag Apollo.
Een prachtige landing van Apollo XIII, slechts 6 km (of mijl?) van het bergingsschip de Iwo Jima in de Stille Oceaan. Fantastisch! Wat een staaltje van perfektionisme. En wat een opluchting. Gewoonlijk zien we alles van het bergingsschip, maar nu zagen we het vanuit de reddingshelikopter. Al heel vroeg konden we de capsule, hangend aan drie parachutes, onderscheiden. Beter dan ooit! Maar vooral óp het water konden we het goed zien. Geweldig!


School. Het derde uur hadden we een proefwerk Duits. Het zesde uur hadden we Wiskunde, maar (zoals gewoonlijk) meneer Te Winkel kwam niet opdagen. Zijn we naar het studielokaal gegaan. Moeten we voor straf donderdag een uurtje over komen doen!

18 april. Zaterdag. Stupeys News nummer 7.
Vandaag heb ik mij hoofdzakelijk bezig gehouden met het maken van m'n krant. Inhoud: Boereproat, voorwoord, Spuigat (waarin lezers kunnen spuien, wat ze overigens nooit doen), Kolder, Malle Graaf, mini-interview met Geurt en Agnes van Engelenhoven, Reportages over TV (voetbal, Apollo en kinderprogramma Oebele) en Veronicas Top 10 (uittreksel van de Top 40) met Lexy's hitparadepaardje. 

Het weer... begint eindelijk wat zonniger (ik zei niet: warmer!) te worden. 

20 april. Maandag. School. Film. Een meneer uit Amsterdam gaat een documentaire film maken over onze school. Om een goed beeld te krijgen, wil hij ook het vertrek van de Barnevelders en Lunteranen filmen. Daarom moeten alle betrokken personen, dus de noordelingen die met de fiets of bromfiets naar school komen, om kwart over twaalf in lokaal 30 (studielokaal) komen. Daar deelde ons een oudere leerling het één en 't ander mede. We moeten om vijf over half acht bij het vertrekpunt (BP station Barneveld) zijn, de Lunteranen bij de N. Hervormde Kerk aldaar. Fietsers én bromfietsers! We zullen daar gefilmd worden. En gewoon doen natuurlijk!
25 april. Zaterdag. In Arnhem een nieuw pak gekocht!

27 april t/m 1 mei lustrum: CSLE 10 jaar. 
27 april Maandag. Sportdag. Vandaag staat er een interscholaire sportdag tussen Lyceum Veenendaal, Marnix College (Ede) en het CSLE op het programma. Georganiseerd door CSLE. Zich afspelend op het Reehorst complex (bioscoop, sporthal plus sportvelden). Winnaar: Marnix College (CSLE 2e). Weer: bar slecht. Veel regen, afgewisseld met zon. Sporten: bijna alles! Schaken, dammen, tafeltennis (Reehorst), basketbal, volleybal, badminton e.a. (sporthal), voetbal, atletiek, hockey, kogelstoten e.a. (velden). Sfeer: leuk en sportief. Spel: middelmatig. Resultaat: geslaagd en voor herhaling vatbaar. 's Avonds: herdenkingsdienst. 
28 april. Dinsdag. Puzzelrit. Voor de 1e en 2e klassen: puzzelrit met verrassingen. Route: 34 km door de gemeente Ede. Na zo'n 17 km, vlak na de eerste controlepost, schiet de ketting van m'n fiets. Wat een pech! Ik ga terug naar de post. De andere vijf van mijn groep (26) rijden door. Bij de controlepost leg ik de ketting erop en dan fiets ik met een andere ketting-eraf-gehad-jongen naar school. Daar krijgen we bij inlevering van de routebeschrijving een fles Cola of Sindas. M'n brood is nog onderweg, Bert v. Engelenhoven heeft het nl. in zijn fietstas, daarom koop ik patat. Uitslag: wij zijn 9e (?) van de tweedeklassers. Voor de 3e en hogere klassers is er film, muziek en discussie. 's Avonds: Onesiforus Muziekconcours-finale [OM'70]. Winnaar: Gosse Couperus. 
29 april. Woensdag. Creatieve dag. In de Cenikohal te Ede is er vandaag de eerste Creatieve Dag. Dertig "aktiegroepen" gaan aan een bepaald begrip (het onderwerp van de door hun gekozen groep) gestalte geven. Enkele van die onderwerpen: stripverhalen, reklame, beat en afgoderij, boerenbruiloft, speeltuin, indoktrinatie en magie. Ze worden hierbij gesteund door licht-, geluid-, reklame en affiesje-, materiaal-, attributen- en andere groepen. Ik heb me opgegeven voor de geluidsgroep. Dit is de enige groep die een eigen kamer tot beschikking krijgt, de kantine. Onze taak begint met het aanbrengen van geluidsboxen op de grote brug (boven-midden in de hal). Daarna sjouwen we walkie-talkies uit de auto en brengen die eerst naar de script- en tekstgroephoek, waar ook de Lustbuis-pers (lustrumdagblad) zetelt. Daar vandaan moesten we ze brengen naar de kantine, het "café" (in een hoek ergens tussen de aktiegroepen en de steungroepen, in een hoek daarvan, de geluidscabine op de brug en nog naar enkele andere plaatsen). Zes walkie-talkies waren er, ze moesten allemaal constant bemand zijn. Er was één "mobiele post". De meeste gesprekken gingen via de geluidscabine als er iets omgeroepen moest worden. Ik heb een tijd in de kantine gezeten met de walkie-talkie. We hebben verder de eerste dag vrijwel niets gedaan. 's Morgens kregen we geen opdrachten. 's Middags wilden we opnemen, maar dat mocht niet, want er was een vergadering boven. Mooie boel! Om half drie hield de boel op. Wij moesten even nablijven om de geluidsboxen weg te halen e.a. 

30 april. Koninginnedag. Donderdag. Het weer: redelijk goed. Koningin Juliana viert vandaag haar 61ste verjaardag (Pieter zijn 31e). In Barneveld is er om 9 uur optocht. Ik neem langs de straat op met de cassetterekorder. Dit voor de aktiegroep Speeltuin van de Creatieve Dag. Vlak na de optocht begint het te regenen. Op Soestdijk is er weer het traditionele défilé. Zesduizend mensen komen er. Op het bordes staat de hele koninklijke familie. Op het gazon geeft zoals gewoonlijk een jubilerende vereniging demonstraties. Ditmaal is dat de 60-jarige Nederlandse Padvindersbeweging (sinds 1910). Vandaag geen lustrumaktiviteiten. 

1 mei. Vrijdag. Vervolg Creatieve Dag. Ook vandaag heb ik niet bar veel gedaan. O.a. één uur en tien minuten bij de telefoon gezeten, zonder dat er ook maar iemand belde. Het "speeltuin"-geluid bleek niet nodig te zijn en een kwartier reklame, vanmiddag opgenomen, evenmin. Toch niet verveeld, hoor! Oom zes uur een gratis warme maaltijd, eigenlijk voor begeleiders (leerlingen van de kunstakademie) bestemd, maar ik heb ook een hap meegegeten. Om half acht begon het festijn, "Totaal-Theater". Iedere groep moest nu zijn begrip uitbeelden, in praktijk brengen of hoe je het maar noemen wilt. Dit door middel van toneel, geluid en licht, op papier of wat dan ook. Iedereen was jaloers op de lichtgroepen, die op de rijdende lichttoren voor lichteffecten zorgden. Ik had deze avond niets te doen, was over, zogezegd. Het succes van de avond was, dacht ik, "beat en afgoderij". Het was erg leuk, donker, lawaaierig, rommelig, sfeervol en nog wat van die kreten. Bovendien liep het helemaal in de soep, waardoor het nog leuker werd. Om tien was "T.T." voorbij, maar tot 12 uur kon men nog genieten van "Groep 1850", die de muren deed trillen met keiharde popmuziek. Vreemd dat dat mocht! Het is immers verboden bij ons op school. Hm... Om twaalf uur dan trapte ik naar huis, waar ik tegen enen aankwam. 'k Mot nog even vertellen dat mijn (onze) begeleider Cor Lagerwey heet. 
2 mei. Zaterdag. Het weer: lekker. Thuiskomst. Vanmorgen tegen één uur kwam ik thuis en kroop ik in bed. Tegen twaalf uur kwam ik er weer uit. 
3 mei. Zondag. Vanmiddag zijn we (= fam. R.B. Lont min Jikke Lont) naar Lunteren geweest. Even op het terrein van de padvinderij en op de Lunterseberg gekeken. Even maar, hoor. 
4 mei. Maandag. Dodenherdenking. Het weer: Fantastisch! Lekker warm! 't Is mei!

[Bevrijdingsdag na 25 jaar in teken van actualiteit - Feyenoord wint de Europacup]

5 mei. Dinsdag. Nationale feestdag. 25 jaar vrij! Deze 25e bevrijdingsdag werd (voor het eerst) in het teken van de actualiteit geplaatst. Vrijheid, ook voor de ander! In Amsterdam kwam het natuurlijk weer tot ongeregeldheden.

Het weer. Geweldig! Na regen komt zonneschijn. Temperaturen boven normaal. We wisten niet meer dat het ook nog zo kon! En dan te bedenken dat ons (nieuwe) zwembad nog steeds niet geopend is en dat onze boot noggelakt moet worden. Het ziet er naar uit dat het weer zo blijft. Zaterdag wordt officieel het zwembad geopend. Volgende week kunnen we zwemmen. 

6 mei. Woensdag. Vandaag weer een Nationale Feesdag. FEYENOORD WINT DE CUP!! EN HOE!
6 mei woensdagavond negen uur. Celtic (Glasgow, Schotland) trapt af. Europacupfinale 1970 in het San Sirostadion te Milaan. Het stond er zo voor: er was een kansje dat Feyenoord zou winnen van deze internationaal befaamde op tempo spelende ploeg. Tijdens de wedstrijd bleek: Celtic had nog een kans tegen dit Feyenoord, dat het spel totaal in de hand had. Taktiek deed hen zegevieren. Door ballen lang bij zich te houden zonder veel te lopen, lieten ze Celtic hard lopen zonder een bal te krijgen. Precies tegen Celtics taktiek in. En toen was Celtic er uit. Helemaal er uit! En zo rustig als Feyenoord speelde. Die vele kansen (jammergenoeg niet benut)! Dat publiek. Het eerste doelpunt was toch van Celtic, maar vlak daarop scoorde Feyenoord. Van kop tot kop tot kop kansloos tussen de palen. Israël (de verdediger, die ook maar mee naar voren gekomen was) maakt het doelpunt. Wat was iedereen blij. En toen was er geen houden meer aan. Toch kwam het tweede en beslissende doelpunt pas vijf minuten voor het eind van de verlenging. Plusminus 11.25 u. Van Kindvall! En dan met z'n elven voor je doel, hè. Maar nog had Feyenoord het spel volledig in handen. Telkens die bal weer naar voren! Bijna scoorde Kindvall nogmaals. Tegen de lat, op de doellijn. En toen het eindsignaal. Eddy Pieters Graafland (36), de keeper die een geweldige afsluiting van zijn carrière maakte, greep de bal en liet hem niet meer los. Feyenoord had de cup! Feyenoord had de cup!

7 mei. Donderdag. Hemelvaartsdag. Des morgens naar de kerk, des middags naar Omke en Muoike Adriaan en Piet in Leiderdorp. Gezwommen met Jikke (van Osnabrugge), twee vriendinnen en Dirk. Henk en Riekje waren er niet. 's Avonds om een uur of negen thuis. 
8 mei. Vrijdag. Weer naar school. Na schooltijd: gratis zwemmen in het "Oosterbosbad" voor iedereen! (Ik ook dus.) Prachtig weer. 
9 mei. Officiële opening van het zwembad door de burgemeester. 
10 mei. Zondag. Moederdag. Een beetje extra lief zijn en geschenken geven. Ik geef een "Blitzhakker" (groentehakker). Niet zelf betaald, hoor. Veel te duur!
12 mei. Dinsdag. Dirk 17 jaar! Eén aardig cadeau: bromfiets. Een Tomos, tweeversnellings. 

14 mei. Donderdag. We krijgen misschien een nieuwe boot! Ja, hoor. Heit en Mem zijn even naar Nijkerk en hebben 'em gekocht! Een Fox-Trot kajuitzeilbootje. Gegevens: 505 cm, slaapplaatsen: 2, zitplaatsen: 5 à 6, zeiloppervlak: 12,8 m2. Vanavond nog komt ie in het water. En wordt de oude boot opgehaald. 
15 mei. Vrijdag. Na schooltijd: zeilen! Pas om acht uur komen we aan zeilen toe, want eerst komt er een nieuwe grootschoot en ook een nieuwe fokkeschoot aan. De boel was lekker vastgelopen, boven in de mast. 

16 mei. Zaterdag. Dit dagboek bestaat nu 4 jaar! Vlag uit, jongens.
's Middags natuurlijk zeilen. Opvarenden: Heit, mevr. (wed.) Aandewiel-Evers en juffrouw Evers en ik. Spakenburg vice versa. Allemaal erg mooi natuurlijk. Het weer: meevallertje, prachtig weer. 
17 mei. Zondag. Heit en Mem zijn 21 jaar getrouwd. Weer de vlag uit! Eerste Pinksterdag. Gisteren is Johan naar het Pinksterkamp van de G.J.O. gegaan (Beekbergen, Wildwal). 

[Op dezelfde dag eindigt dit dagboek, even onverwachts als het vier jaar eerder begonnen is...]


1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Geen opmerkingen:

Een reactie posten