vrijdag 31 december 1999

1968

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1968: 

Eerste radioreclame - Martin Luther King vermoord - Extreme weersschommelingen in april - Margriet eerste kind - zomers weer - Robert Kennedy vermoord - Apollo 8

14 jan. Zondag. De school is vorige week weer begonnen, de oliebollen zijn op, de feestmaand is voorbij. Maar Koning Winter heerst ong. Er is van de week flink geschaatst. Vannacht heeft het geregend en daarna gevroren. De wegen zijn spiegelglad. Maar vandaag dooit het flink. 
Tide en Nynke van der Wey (mijn nicht met haar man) zijn bij ons. We zijn naar de kerk geweest. Hij was ontzettend leeg. Dat kwam natuurlijk door het weer. Tijdens de preek valt ineens de stroom uit, het is erg donker. Direkt na het amen brengen de koster en de organist een traporgeltje, want het orgel doet het natuurlijk ook niet. Thuis is de stroom ook weggevallen, daarom is de kachel uit. Heit doet om de warme de oven aan, waar Teddy direkt behaaglijk bij gaat liggen. Maar het stinkt nogal wat. Voor de koffie moet eerst de oude handmolen van zolder gehaald worden om koffie te malen; de elektrische doet het niet. Gelukkig is er al gauw weer stroom. Om 11.10 u gaat de kachel weer aan, het licht, de T.V. ,de radio, de koffiemolen, ze doen het weer. De stroom is precies één uur weggeweest, zie ik op de torenklok, die net weer is gaan lopen. 

27 jan. Eén dezer dagen, om precies te zijn 23 januari, kregen onze buren, de familie Roos, een zoon, de vierde: Arnold. Op school zijn deze tijd de balspelen geliefd. De laatste dagen: vergooien. (Eh... ik bedoel: men gooit ver). Men doet dit met een klein balletje, dat telkens afgepakt wordt door jongens uit hogere klassen, zodoende zo nu en dan hevige conflicten, wat ook wel weer leuk is (vind ik). Een stuk of honderd jongens (niet overdreven) rennen al vechtend om de bal de school rond. Vorige week vrijdag was de bal nog niet teruggegeven toen de bel al gegaan was. Een jongen wou met de bal zijn lokaal in rennen en een hele groep jongens holde er achteraan, hoewel de les al egon. De jongen holde een lokaal in, wat het verkeerde bleek te zijn. Hij werd flink uitgescholden door de leraar en uitgelachen door zijn achtervolgers, die nu de bal terugkregen. 

[Film "Jongensstad"]
19 januari organiseerde de leerlingenvereniging "Onesiforus"een filmavond voor de eerste drie klassen. De film werd vertoond in "de Open Haard", het verenigingsgebouw van de gereformeerde kerk te Ede. Ik en nog meer jongens hadden de film, die "Jongensstad" heette, al eens gezien voor de T.V. Het was overigens wel de moeite waard om hem twee keer te zien. Meneer De Boer, vader van Jildert, bracht ons. Om ietsjes over half acht begon de film, om half negen was er pauze. Ik kocht een flesje Cola en dat was nodig ook. Om ongeveer negen uur begon de film weer na eest nog even een lachtertje. Er werd gezegd dat er een portemonnee gevonden was met een inhoud van jawel ƒ 300,--. Een "Tsjee" door de zaal en daarna: "Ikke, ikke, ja, geef mij maar", maar hij was natuurlijk niet van iedereen. Toen ging de man verder: "Inderdaad ƒ 300, maar dan geld van het monopolyspel. Een gelach in de zaal en Eduard Zuurdeeg: "Verdraaid, van mij!" De film liep af om kwart voor tien, om tien over tien vertrok de trein en om kwart voor elf was ik thuis. Onesiforus had meer pijlen op zijn boog... de hoogste klassen kregen ook een film te zien, maar op 1 februari was het de beurt aan de toneelgroep...

1 febr. Peter Petersen, ex-buurjongen, Feikjes vriendje, is jarig. Feikje heeft griep. Vanavond "Juniorenavond" met toneel! Andere jaren voerde iedere klas een schetsje van + 10 minuten op en dit zou nu weer gebeuren, maar het ging niet door (waarom niet?). De toneelgroep voerde het stuk "Zwaai maar dag met je handje" op. Een geweldig stuk over een archeoloog, zijn assistent, zijn dienstmeisje, een interpol-agente, met haar verloofde de inspecteur en vele anderen. 
15 febr. We wonen één jaar in ons nieuwe huis. Onesiforus organiseerde alweer een filmavond, nu voor alle klassen. Het moest een lachfilm zijn, maar ik kon het er niet aan merken. We konden hem niet uitzien, want hij duurde te lang. 

29 febr. Schrikkeldag. Ook op de T.V. is dit niet vergeten en er is vanavond een leuk "schrikkelprogramma". Mijn nicht Annie en haar man Evert uit Ede hebben een zoon gekregen. Stel je eens even voor... ik ben nu twaalf jaar ouder dan hem, maar in 2002 ben ik al 40 jaar ouder, hij wordt dan 7 jaar (o ja???). (*) Ik heb vandaag vrij. 
[* Later nog eens nagerekend: in het jaar 2000 ben ik 45 en hij "8", dus een verschil van 37 jaar - YL]

1 mrt. 1e dag van de radioreklame. 
2 mrt. Rapportenuitreiking. Ik ben twee punten vooruitgegaan. 
3 mrt. Bezoek uit Bergum. Oom Kees, tante Jellie en de jongens (Jaap, Fedde en René) komen een dag bij ons. Na kerktijd gaan Dirk, Jaap, Fedde en ik naar het Schaffelaarsebos. 's Middags gaan ze weer, uitgezonderd ikke, omdat Jaap Hazeleger er is. 
6 mrt. Ik voel me 's morgens al niet zo goed en op school helemaal niet, ik ril vreselijk. Na schooltijd even temperaturen (39.7) en dan op bed. 
7 mrt. Donderdag. Ik blijf met 38° op bed liggen, maar 's avonds mag ik even T.V. kijken. Mijn temperatuur is dan 37.5 (voor mij normaal). 
8 mrt. Vrijdags weer eventjes van bed af. Net dan komt Jildert me opzoeken. Ik krijg een blik abrikozen en een appel van hem en bovendien wat boeken om te lezen. Dan gaat hij weg en ik weer op bed. 
9 mrt. Zaterdag mag ik er bijna de hele dag af en moet ik ook huiswerk maken. 
10 mrt. Zondag mag ik nog niet naar buiten en schrijf daarom even in het dagboek. Tussen twee haakjes... prins Claus en Beatrix zijn vandaag twee jaar getrouwd. Ze zijn nu op vakantie met Beatrix' ouders en kind. 
11 mrt. Maandag begeef ik me weer naar school. 
13 mrt. Woensdag begeef ik me naar de tandarts (2 vullingen). 
20 mrt. begeef ik me wederom naar de tandarts (1 vulling, brrr... ontzettend!!!). Vanmiddag om 14.22 u is de lente begonnen. Otto van Veen zei het me op dat moment. Van het idee kregen we het warm, maar het begon prompt iets te regenen. - De sneltrein naar Arnhem had 20 minuten vertraging. Vandaag wordt Teddy 7 jaar. Hiep Hiep...
24 mrt. Omdat we Teddy's verjaardag het eerste moment waren vergeten, krijgt Teddy vandaag van ons allemaal een stukje worst. Johan, die vanmorgen naar de Vivo is geweest, heeft verkeerde hondebrood meegenomen, nl. Bonzo din[er in plaats van gewoon Bonzo. Teddy vindt dit veel lekkerder. Donderdag 21 maart zou ik met de fiets naar school, maar er is weer niets van gekomen. Het woei (waaide) nog veel te hard. Vrijdag 22 maart moest het er toch van komen, maar zaterdag versliep Mem zich en bovendien regende het: dus weer met de trein. 
25 mrt. Vrij! Het is deze week Creatieve Week bij ons op school, maar wij eerste klassers mogen niet meedoen. Vandaag hebben wij vrij, maar we moeten twee repetities leren (Frans en meetkunde), want morgen (dinsdag) hebben we een repetitiedag. 
26 mrt. Het is een mooie boel op school. I.v.m. de Creatieve Week liggen alle lesroosters door elkaar en het klopt niet altijd, zodat je zo nu en dan maar moet zoeken waar je nu weer les hebt, omdat het betreffende lokaal bezet is. Het weer is fantastisch. 
27 mrt. Idem. 

[Extreme weersschommelingen in april]
28 maart. Het weer slaat vandaag wel alles: 24 graden! Het is te heet voor de tijd van het jaar. Zo warm is het nog nooit geweest in maart, zolang de weersvoorspelling bestaat en dat is 120 jaar geleden.
29 mrt. Idem. 
30 mrt. Zaterdag. De lucht koelt af. 's Avonds regent het. 
31 mrt. Zondag. Het weer is niet slecht. We zijn net bij de fam. Bouw op de koffie geweest. Tussen twee haakjes: het is morgen 396 jaar geleden dat de watergeuzen Den Briel innamen (1 april). Dus vast een grapje bedenken. 

[Schoolconcert Harry Sevenstern - hevige sneeuw] 
1 apr. Bij de weekopening wordt gezegd dat er vanmiddag weer een schoolconcert is en dat is (gelukkig) echt waar. Het gaat zo ongeveer over de geschiedenis van de trompet. Harry Sevenstern vertelt over de verzameling trompetten die hij bij zich heeft en hij bespeelt ze natuurlijk ook. Jildert de Boer had onderweg naar school een lekke band, wat eerst natuurlijk niet geloofd werd door de anderen, maar wat waar was. 
2 apr. Het weer is bedenkelijk, het regent ook wat. 
3 april. Laatste schooldag voor de paasvakantie. We zijn met z'n allen met de trein, geen wonder: het sneeuwt ontzettend. Op school natuurlijk geen les, maar spelletjes en muziek. Om half twaalf de paaswijding en dan paasvakantie!

[Martin Luther King vermoord]
5 april. Ik hoor het verschrikkelijke nieuws: vannacht is de bekende Amerikaanse negerpredikant ds. Martin Luther King vermoord bij zijn hotel te Memphis.
President Johnson stelt zijn bezoek aan Honoloeloe uit, want een (jammergenoeg) logisch gevolg is: rassenonlusten in heel de VS, de grote steden lijken wel slagvelden. Juist na de grote toespraak van president Johnson, waarin hij de bombardementsstop op Vietnam afkondigt en vredesbesprekingen wil.
6 april. Zaterdag. Harry van der Ploeg 13 jaar. Ik heb oude kranten weggebracht samen met Jaap. Niet dat ik Jaap heb weggebracht, hoor. Opbrengst f 5,10. Om 7 uur ga ik naar het feest van Harry. We doen onder andere belletje lellen. Eenmaal worden we gesnapt. Een man komt ons achterop. Hij grijpt mij in de kraag en sleurt me over de grond, waarbij mijn broek scheurt. Dan grijpt hij Tom Bijkerk en vraagt: Wie was daar zo lollig om aan te bellen? . Hij geeft Tom een fikse klap in het gezicht en zegt: Tot de volgende keer . Nou, dat zeg ik dan ook maar…
7 april. Zondag. In de kerken wordt gebeden voor ds. King, familie en voor de negers.
9 april. Vandaag wordt King begraven. Hij wordt op een boerenkar naar het graf gereden.
10 apr. Woensdag. Ik heb vandaag gevoetbald. Heit en Mem zijn vanmiddag plotseling naar Friesland gegaan, waar Beppe Afike herstellend van een zware operatie ligt. 
11 apr. Johan krijgt waterpokken. 
12 apr. Goede Vrijdag. 's Avonds vlak voor het eten komen de logés: de familie J.L. Lont uit Bergum. Ik leer al gauw de tweeling Loekie en Feikje uit elkaar te houden en dat blijkt niet zo moeilijk te zijn. 
13 apr. Stille Zaterdag. 
14 apr. Eerste Paasdag - naar de kerk. 
15 apr. Tweede Paasdag - idem. Oom Jo, vrouw en kinderen, Heit, vrouw en kinderen, gaan naar het Kootwijkse zand. Johan gaat niet mee, omdat hij nog de waterpokken heeft. Ik blijf daarom ook thuis. Jildert de Boer komt ook. We schaken (natuurlijk). 
16 apr. De familie J.L. Lont vertrekt. 

[Margriet eerste kind - Zomers weer]
17 
apr. 1968. 's Avonds houdt er weer een mooie film van de N.C.R.V. op en komt er weer een Extra Journaal (dat doet denken aan 27 april 1967)... en ja hoor: ER IS EEN PRINSJE GEBOREN... Hoera! Hoera! Hoera!  
Prinses Margriet, die kort tevoren naar het ziekenhuis was gegaan, heeft haar eerste kind.
18 apr. De vakantie is voorbij, dus weer naar school… nee nee, wacht eens even: een prinsje, dus vrij! Ik ga naar Jaap Hazeleger en feliciteer daar zijn broertje Marti, die 3 jaar is geworden vandaag. Ben Hortensius wordt vandaag 13 jaar. Johan is beter en we gaan daarom nog eens naar het Kootwijkerzand. Johan en ik gaan nu ook mee. 
19 apr. Vrijdag. Nu toch wel naar school. Fantastisch weer!
20 apr. Weer weer wat fantastisch is! Het KNMI zegt: morgen WARMER: 30 graden. De vijver is schoongemaakt en er
21 apr. (zondag) komt weer water in. Ik schrijf nog even in het dagboek, maar Feikje zegt dat de vijver vol is en ze vraagt: "Waarom ga je niet zwemme?". Het blijkt dat alleen nog maar de bodem met water bedekt is. Feikje denkt schijnbaar dat ik zo goed kan zwemmen dat ik het zelfs in een laagje van 10 cm kan. 

23 apr. Onweer. Vreselijk veel bliksem en weinig donderd heeft vannacht (23-24 april) waarschijnljk veel kinderen bang gemaakt. 
24 apr. Op school 1e uur: S.O. Nederlands, 2e uur: Rep. Frans (Van Beveren), 3e uur: Muziek (even rust), 4e uur: S.O. Engels (cijfer 8), 5e uur: Frans (van Posthouwer, dat is nog erger dan S.O. of Rep.), 6e uur: S.O. Menskunde. Zoals je ziet: een makkelijk dagje vandaag. 
27 apr. Zaterdag. Pr. Willem-Alexander 1 jaar. 
28 apr. Zondag. 
29 apr. Maandag. Vrij van school. 
30 apr. KONINGINNEFEEST. Optcht en defilé Soestdijk. Wij rijden dit jaar ook mee met de Oranjerit (puzzelrit per auto). Geen prijs. 

1 mei. Rooie dag. 
4 mei. Dodenherdenking. 
5 mei. Zondag. Bevrijdingsdag (23e). 
10 mei. Vrijdag. Ik moet vandaag naar de dokter. I heb een ietsje bloedarmoede. 
12 mei. Zondag. Moederdag. Dirk jarig... en bovendien dag van de verpleging. Mem krijgt een mixer, Dirk een tent. 
15 mei. Zwembad even open, maar gelijk weer dicht, het is nog te koud. Het weer: regen, bewolking, tamelijk koud, maar tussendoor toch zon. 
16 mei. DAGBOEK TWEE JAAR. Hoera... hoera... hoera!!! Pret op school: Otto van Veen heeft een rookbom meegenmen, die aangestoken wordt bij juffrouw De Groot (geschiedenis). Een pieplein sliertje rook komt tussen de banken vandaan. Als de lerares weg is, wordt het ding nog eens aangestoken, nu doet hij het wel beter. 

[Bommetjes in de klas]
17 mei. Heit en Mem 19 jaar getrouwd. Geen pret op school: Jildert en ik waren toen we klaar waren bij Handenarbeid maar vast begonnen met eten, juffrouw Schuit gaf ons na een mooie preek tot ons en de klas strafwerk op (2 lessen Frans), wat ik morgen in moet leveren bij de rektor.  
Toch pret op school: Dat geval met dat bommetje vonden ze wel leuk en vandaag was er weer één die er één meebracht, maar een traangasbommetje. Weer bij juffr. De Groot proberen, het bommetje wordt in de bak gegooid. Juffr. De Groot heeft het door; de ramen moeten open. Maar het bommetje lag nog in de bak. Bij meneer Van Beveren nog maar eens proberen (met hetzelfde of met een ander bommetje?). De leraar heeft het echter al voor de les door: hij zit Tom er mee lopen. Tom wordt opgesloten in de leraren-W.C. met het bommetje (bommetjes?) erbij. Gelukkig kan hij het nog net doortrekken. 
18 mei. Zaterdag. Het moest en zou een keer lukken met dat bommetje. Vandaag alweer een traangasbommetje. Het ligt vlak achter mijn stoel bij tekenen. Ontzettend wat heb ik gehuild. Tom Bijkerk en Jaap van Heerd werden de klas uitgestuurd voor straf. Ze moeste naar buiten gaan wandelen, want zulke jongens kan meneer Buys niet gebruiken. Niet erg slim natuurlijk, want Tom en Jaap hebben nergens last van en meneer Buys moet zo nu en dan een traan wegpinken en hij, maar hij niet alleen, zit in de kou, want alle ramen moeten open. Twee kleine meisjes beschouwen dit als een uitnodiging en proberen telkens naar binnen te klimmen. Buys heeft flinks last. Dit keer dus: Gelukt!
23 mei. Hemelvaartsdag. Grote Olympiade (Jeugddag) van de G.J.V. op de "Koewei". Barneveld komt als winnaar uit de bus. Ik koop een boekje van een Engelsman, het heet "Een brief voor jou". 
... Ik slag weer een heel stuk over, maar kom terug...

[Logeren bij Pake en Beppe in Leeuwarden]
26 juli. Vrijdag. Vandaag ga ik logeren bij Pake en Beppe. De fam. J.L. Lont is bij ons. Ik neem afscheid en dan brengt Heit, Mem, Jikke, Dirk, Johan en Feikje me naar Oom Job en Tante Sijtje [in Bennekom], waar Pake en Beppe gelogeerd hebben. Onder het eten slikte Pake één van zijn kiezen door. Om één uur komen Oom Nico en Tante Jannie. Zij zullen ons naar Leeuwarden brengen. In Staphorst stappen we even uit, vandaar zeker de naam Staphorst. Om ongeveer 5 uur komen we aan. Ik ga even naar de slager. Daarna installeer ik me. 's Avonds (natuurlijk) SCRABLEN. Ik doe het voor het eerst. 
27 jul. Zaterdag. Om ongeveer half tien kom ik uit bed. Na het eten moet ik even voor Beppe naar de drogisterij. Vlak voor het koffie drinken ga ik me verkleden en erna ga ik naar de pleats van omke Meile. De eerste die ik daar zie is Arnold, die bij de loods speelt. Na Arnold heb ik muoike Baukje begroet. Dan Durkje - en Jikke van Osnabrugge, die er logeert. Ik bekijk de verbouwde boerderij en zie daar René. Dan ga ik naar het land, waar Rienk bezig is. Als ik weer terugkom, zie ik Epi en even later Gabe. Ik speelt nog even met Jikke, Durkje, Gabe en Epi en ga dan naar huis (bij Pake en Beppe). Na het eten ga ik naar het V.V.V.-kantoor om inlichtingen en een kaartje van Leeuwarden. Ik verken de stad. Ik ga ook nog even naar de markt, dan ga ik thuis schrijven. 's Avonds natuurlijk weer SCRABLEN. 
28 jul. Zaterdag. Ik word gewekt door Beppe. We gaan naar de kerk (we = Pake en ik, Beppe blijft thuis). Thuisgekomen drinken we koffie, daarna ga ik lezen in een mooie oorlogspocket. Na het eten lees ik verder. Om ongeveer half vijf komen eindelijk Oom Arie (hij wordt in november mijn oom) en Tante Hiltje. Een poosje later gaan we met de Vauxhal van Oom Arie naar de kerk. (Beppe blijft weer thuis.) Na het eten kijk ik even naar de T.V. en dan ga ik scrablen met mezelf. Om negen uur vertrekken oom en muoike, waarna ik weer even naar de T.V. kijk. Daarna eet ik een sinaasappel, schrijf nog even en ga naar bed. 
29 jul. Maandag. Gewekt door Pake. Na het eten ga ik zwemmen in het overdekte zwembad. Ik loop de verkeerde straat in en moet flink zoeken. Teruggekomen spoel ik mijn zwemspullen uit en centrifugeer het en hang het boven op het balkon te drogen. Als ik de kas bijhoud, kom ik 25 ct te kort. 's Middags ga ik naar Bergum op Pakes fiets. Oom Kees + familie en Oom Jo + familie zijn met vakantie, du ga ik naar Pake en Beppe. Met Pake ben ik naar de aap Appoeti van Oom Kees geweest. Tijdens de vakantie zorgt Pake ervoor. Vlak voor het eten ben ik met Beppe naar het nieuwe huis (ze komen in een bejaardenwoning te wonen) gewandeld. 's Avonds om kwart over acht ben ik weer thuis in Leeuwarden. Daar zitten Jikke van Osnabrugge, Epi en Durkje Tamminga T.V. te kijken. Pake en Beppe scrablen met mevr. Trijntje Stelpstra en Geesje, terwijl ik met Jikke, Eep en Durkje domino. 
30 juli: zie 3 aug. 
31 jul. Woensdag. Vanmiddag en vanavond ben ik naar de verjaardag van Simon Tamminga geweest. 's Middags hebben we gezwommen (in Nylân), 's avonds o.a. gekaart. 
1 aug. Donderdag. 's Morgens gezwommen in Nylân met Marja en Trudy Konijnendijk (van Oom Cor) en Afke Tamminga (van oom Karst [moet zijn: Gabe], zij logeert bij oom Cor). Vanmiddag ben ik met Simon naar het Frysk Museum geweest. 's Avonds was muoike Durkje bij Pake en Beppe. Heit en Mem bellen op. Ze halen me zaterdag op. 
2 aug. Vrijdag. 's Morgens heb ik o.a. afgewassen voor Beppe. Ik schrijf ook weer even. 's Middags heb ik ƒ 1,25 verdiend + een reep, omdat ik voor de buurvrouw het onkruid wied. De volgende dag krijg ik ƒ 2,= als ik voor Beppe hetzelfde doe. 
3 aug. (Zaterdag) 's Middags ga ik naar huis. De hele familie annex Ytzen van Osnabrugge komt me ophalen. Thuis schrijf ik een poos later alles in het dagboek en vergeet daarbij 30 juli, dinsdag. Die dag heb ik voor Beppe het balkon schoongemaakt en aangeharkt en 's middags heb ik dia's (van P. en B.'s bezoek aan Zd.-Afrika) bekeken, gelezen en geschreven. 
19 aug. Ytzen Lont (ik? ja, ik!) 13 jaar. 
21 aug. Eddy Borren (heel oud-klasgenoot) 13 jaar. 
27 aug. Jaap Hazeleger (héél héél erg, om niet te zeggen stokoud-klasgenoot, nl. van de kleuterschool en bovendien een heel oude vriend, nl. sinds m'n 4e jaar) wordt vandaag 13 jaar (is dat zo oud?). 
30 aug. Johan Cornelis Lont 9 jaar. 
6 sept. pr. Claus jarig. Ik zit sinds 31 aug. in klas IIa. [volgt een volledige lijst klasgenoten met adressen en geboortedatums. 
17 sept. Derde Dinsdag van september: Prinsjesdag. 
18 sept. Het is bijna ene jaar geleden dat mijn judoleraar mij een gevonden horloge beloofde als hij het over één jaar nog had. Ik ben echter ziek. 
25 sept. Meneer Helsdingen heeft geen horloge, maar de volgende week heeft hij één bij zich. Het loopt prima. 

28 dec. Pake Ytzen is ziek. Heit en Mem gaan er heen. - 9 jan. Pake sterft. -->
31 dec. Oliebollen, feest, geknal, oudjaar. 

"Hoogtepunten 1968"
(geschreven op 4 februari 1969)

21 december 1968: launch Apollo 8
(Deze lancering geschiedde om 13.51 u.) De bemanning van de Apollo 8, die door een Saturnus 5 raket voortgestuwd werd, was: Borman, Lovell en Anders. het waren de eerste mensen die buiten de direkte invloed van Moeder Aarde kwamen. Na de lancering van Cape Kennedy (genoemd naar wijlen president Kennedy) vlogen ze eerst 2x om de aarde om vervolgens deze baan te verlaten en richting maan te vliegen. Daar aangekomen was de Trans Lunar Injektion, die hen in de baan om de maan bracht. Eerst maakten ze twee elipsvormige, daarna acht ronde banen om de maan. Erg spannend was het voor de terugkeer naar de aarde. De Trans Eartch Injektion moest nl. zonder radiocontact gebeuren. Dit contakt kwam te laat terug, maar alles was O.K.! Op 27 december 1969, om 17.51 u was de perfekte landing in de Stille Oceaan, dichtbij het bergingsschip "Yorktown". De tocht was voor meer dan 100% geslaagd! Hierdoor zullen de Amerikanen eerder op de maan zijn dan verwacht. Dat zal dit jaar (1969) al zijn. 
Iedere dag verzorgden de Apollo-bemanningsleden een T.V.-programma vanuit de ruimte. We zagen de aarde van ver weg en de maan van dichterbij dan ooit. En... alles was in kleur te ontvangen, ook in Nederland, dankzij de satelliet Early Bird en de Nederlandse Televisiestichting (N.T.S.). 
[Zelf hadden wij indertijd nog geen kleurentelevisie - YL]

In januari zonden de Russen twee onbemande ruimteschepen naar Mars. Ze zullen daar in mei aankomen en een zachte landing maken. De Russen stuurden ook twee ruimteschepen om de aarde. Een Rus stapte over van de Soyoez 4 in de Soyoez 5. 

Juni 1968: Robert Kennedy vermoord
Een poos geleden, maar nog in ieders geheugen, is het hoogtepunt - wat zeg ik? - het dieptepunt in de Amerikaanse geschiedenis. Twee maanden na de dood van ds. Martin Luther King (zie 5 april) werd tijdens zijn verkiezingscampagne voor de presidentsverkiezingen Robert F. Kennedy vermoord, door de Jordaniër Sirhan Sirhan. In Sirhan's agenda stond: "voor de 6e (de datum van het uitbreken van de juni-oorlog een jaar geleden in het Midden-Oosten) moet R.F.K. dood". Amerika was wanhopig. De ene moord volgde op de ander. In ieders herinnering was nog de moord op John F. Kennedy (Roberts broer) in 1963 tijdens de verkiezingscampagne voor een 2e presidentstermijn. In 1968 twee moorden vlak achter elkaar. King en Kennedy. 

In november zijn de presidentsverkiezingen geweest in Amerika. Op 20 januari 1969 is Richard Nixon benoemd tot president. 

Verder is het nieuws nog steeds hetzelfde: OORLOG, GEWELD. 

21 augustus 1968: Russen bezetten Tsjechoslowakije. Nu zitten ze er nog steeds. Uit protest verbrandde de Tsjech Jan Palach zichzelf. Anderen volgden zijn voorbeeld. 

In het Midden-Oosten is het nog steeds onrustig. De toestand is spannend. 

Eindelijk zit men aan tafel. In Parijs zijn de vredesbesprekingen tussen de U.S.A. en Zd.-Vietman aan de ene zijde en de Viet Cong en Noord-Vietnam aan de andere zijde. Komt het nu tot vrede? 

In Biafra is de honger ten top gestegen. 

Televisie
Een populair T.V.-programma voor de kinderen is de Fabeltjeskrant, iedere avond van 6.50 tot 6.55 u. Ook de groten kijken graag. Een ieder kent het liedje: "Hallo, meneer de uil, waar breng je ons naar toe, naar Fabeltjesland? Ja, ja, naar Fabeltjesland. En lees je ons dan voor uit de Fabeltjeskrant? Ja, ja, de Fabeltjeskrant" enz. 

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Geen opmerkingen:

Een reactie posten