vrijdag 31 december 1999

1968

1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Uit mijn jeugddagboek 1968: 
Martin Luther King vermoord - Extreme weersschommelingen in april - 
Margriet eerste kind - zomers weer


[Martin Luther King vermoord - Extreme weersschommelingen in april]
28 maart. Het weer slaat vandaag wel alles: 24 graden! Het is te heet voor de tijd van het jaar. Zo warm is het nog nooit geweest in maart, zolang de weersvoorspelling bestaat en dat is 120 jaar geleden. (…)
3 april. Laatste schooldag voor de paasvakantie. We zijn met z'n allen met de trein, geen wonder; het sneeuwt ontzettend. Op school natuurlijk geen les, maar spelletjes en muziek. Om half twaalf de paaswijding en dan paasvakantie!
5 april. Ik hoor het verschrikkelijke nieuws: vannacht is de bekende Amerikaanse negerpredikant ds. Martin Luther King vermoord bij zijn hotel te Memphis.
President Johnson stelt zijn bezoek aan Honoloeloe uit, want een (jammergenoeg) logisch gevolg is: rassenonlusten in heel de VS, de grote steden lijken wel slagvelden. Juist na de grote toespraak van president Johnson, waarin hij de bombardementsstop op Vietnam afkondigt en vredesbesprekingen wil.
6 april. Zaterdag. Harry van der Ploeg 13 jaar. Ik heb oude kranten weggebracht samen met Jaap. Niet dat ik Jaap heb weggebracht, hoor. Opbrengst f 5,10. Om 7 uur ga ik naar het feest van Harry. We doen onder andere belletje lellen. Eenmaal worden we gesnapt. Een man komt ons achterop. Hij grijpt mij in de kraag en sleurt me over de grond, waarbij mijn broek scheurt. Dan grijpt hij Tom Bijkerk en vraagt: Wie was daar zo lollig om aan te bellen? . Hij geeft Tom een fikse klap in het gezicht en zegt: Tot de volgende keer . Nou, dat zeg ik dan ook maar…
7 april. Zondag. In de kerken wordt gebeden voor ds. King, familie en voor de negers.
9 april. Vandaag wordt King begraven. Hij wordt op een boerenkar naar het graf gereden. (…)[Margriet eerste kind - Zomers weer]
17 
april. Prinses Margriet, die kort tevoren naar het ziekenhuis was gegaan, heeft haar eerste kind.
18 april. De vakantie is voorbij, dus weer naar school… nee nee, wacht eens even: een prinsje, dus vrij! ...
19 april. Vrijdag. Nu toch wel naar school. Fantastisch weer!
20 april. Weer weer wat fantastisch is! Het KNMI zegt: morgen warmer: 30 graden. 


1966 - 1967 - 1968 - 1969 - 1970

Geen opmerkingen:

Een reactie posten