vrijdag 17 maart 2006

Bot

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft de Italiaanse ambassadeur ontboden om opheldering te krijgen over een uitspraak van de Italiaanse minister Giovanardi. Deze zei vandaag in een radioprogramma van de RAI: “De nazi-wetgeving en de ideeën van Hitler komen terug in Europa via de Nederlandse euthanasiewetgeving en het debat over hoe zieke kinderen kunnen worden gedood”. Minister-president Balkenende sloot zich bij Bot aan: “Dit is schande en onacceptabel. Dit geeft absoluut geen pas. Zo gaan we niet met elkaar om in Europa”.

De uitspraken van de Italiaanse minister zijn inderdaad bot en kort door de bocht, maar het valt moeilijk een oordeel te vellen zonder de rest van het radiodebat te kennen. Er heerst in Nederland een merkwaardig taboe over het betrekken van de ervaring van nazi-Duitsland bij het euthanasiedebat. Dit taboe moet kennelijk met zware diplomatieke middelen worden verdedigd. Ik denk dat minister Bot dan nog wel wat meer ambassadeurs op de thee kan nodigen. Kennelijk denken Nederlanders bij het woord “nazi” alleen aan een vreemde bezetter, kampbeulen en massamoordenaars. Als iemand het woord “nazi” in de mond neemt, mòet dat wel beledigend zijn, “zo gaan wij niet met elkaar om”. Men vergeet de bedaarde Duitse dorpsarts en gewone geleerden in de tijd van opkomend nationaal-socialisme en eugenetica. Het klimaat waarin Hitler en zijn wetten konden opkomen. In Duitsland kan niemand om deze ervaring heen en de Nederlandse discussie wordt er angstvallig gadegeslagen. De Duitse ambassadeur kan misschien maar beter meteen bij minister Bot intrekken.

Ikzelf heb grote moeite met de Nederlandse euthansasiewet en de verder gaande discussie, omdat ik mij afvraag of artsen wel mògen doden en over "kwaliteit van leven" mogen beslissen. Tegelijkertijd dwingt het Nederlandse debat respect af door openheid, integriteit en mededogen. Maar dit wordt niet afgedwongen door met diplomatieke middelen een taboe te exporteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten