dinsdag 14 maart 2006

Joodse traditie

Vandaag, 14 Adar 5766, is het joodse Purim (Lotenfeest), een luidruchtig en opwindend feest waarin de redding van het joodse volk in ballingschap wordt gevierd, naar het bijbelboek Esther.

Vanmorgen ontving ik een emailnieuwsbrief van rabbi Lerner van de joodse gemeenschap Beyt Tikkun in California met een overlijdensbericht van één van de leden van de gemeenschap. De rabbi licht in zijn brief de joodse rouwvoorschriften toe. De shiva, een periode van zeven dagen rouw, is er volgens de rabbi op gericht de rouwenden volledig in hun verdriet onder te dompelen en hen niet af te leiden met gemeenplaatsen als “alles komt goed”. Troosten doe je alleen door je aanwezigheid. De rouwenden worden niet gegroet en hen wordt niet gevraagd hoe het met ze gaat, waardoor ze zich verplicht zouden voelen te zeggen dat het goed gaat of de bezoekers te bedanken voor hun troostende woorden. De aanwezigen moeten niet proberen van gespreksonderwerp te veranderen, maar uitsluitend focussen op het leven en dood van de overledene. Bezoekers brengen eten mee, zodat de rouwenden zich hier niet om hoeven te bekommeren. De directe nabestaanden zeggen nog elf maanden lang het Kaddish-gebed en de overledene wordt herdacht op de jaarlijkse sterfdag (Yahrzeit).

Bron: rabbi Lerner, Perry Loel Died at Home this Morning, in: emailnewsletter Beyt Tikkun (A Jewish Renewal Synagogue), 14.03.06.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten