woensdag 8 maart 2006

Verantwoordelijkheid genomen

Fractievoorzitter Jozias van Aartsen van de VVD treedt af als fractievoorzitter. "Hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen", hoor ik bekende politici op de televisie verklaren. Ik ben het daar hartgrondig mee oneens. Hoezo verantwoordelijkheid? Gaat meneer Van Aartsen over de plaatselijke politiek? Dit betekent dat op het meest cruciale moment in de democratie, namelijk de verkiezingen, degenen om wie het gaat er niet meer toe doen. De plaatselijke partijen, kandidaten en standpunten worden als aanhangsel naar de achtergrond geschoven. Ik voel mij als plaatselijke kiezer door deze zogenaamde verantwoordelijkheid "genomen".

Waarom nam niemand verantwoordelijkheid bij het drama van het referendum over de Europese grondwet. De mening van de regering en een overgrote meerderheid van het parlement werd door de kiezers weggevaagd. Dààr gingen de landelijke politici wèl over: de ratificatie van het grondwettelijke verdrag en het uitschrijven van het referendum daarover. De verantwoordelijken stemden daarna gewoon diametraal tegengesteld aan hun eigen partijstandpunt en praatten nergens meer over.

Gisteren heb ik bij de verkiezingen in Houten blanco gestemd. Als door mijn oordeel over de plaatselijke politiek ineens allerlei mensen in Den Haag gaan op- of aftreden, dan wordt mij mijn stem bij de gemeenteraadsverkiezingen feitelijk ontnomen.

Ondanks praktische bezwaren, ben ik nu meer dan ooit voorstander van het afstappen van gemeenteraadsverkiezingen op dezelfde datum in het hele land. Dat geeft de plaatselijke politiek de ruimte te ontkomen aan het Haags kabaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten