woensdag 22 maart 2006

Calvinistisch

Bijna de helft van de Nederlanders (53% van de vrouwen, 41% van de mannen) gelooft in een hiernamaals. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau TestBeeld. In Trouw wordt onderzoekster Floor Hallema van TestBeeld aangehaald. Dat zoveel mensen geloven in een leven na de dood, had zij niet verwacht 'in calvinistisch Nederland'. Ik moet deze zin een aantal keren herlezen. Geloof in 'eeuwig leven' behoort toch tot de kern van het calvinisme. Pas bij de volgende zin begin ik langzaam te begrijpen wat zij bedoelt, als ze zegt: "We zijn kennelijk toch niet zo nuchter". De onderzoekster redeneert kennelijk als volgt: calvinisten zijn nuchter en wie nuchter is, kan niet geloven. Eigenlijk kan een calvinist geen calvinist zijn.

1 opmerking:

 1. Haha, ja, ik moet ook altijd lachen om het gebruik van 'calvinistisch' bijv. in Vrij Nederland. Het woord kan volgens mij met van alles geladen worden in de richting van nuchter of zelfs bekrompen.

  Bas | 2006-03-23 2:09 pm | #

  ------------------------------------------------

  Vrij Nederland van 8 april, interview met Michael Frijda. Daar zegt hij: "ik kwam terecht in de meest calvinistische wereld die er nog bestaat, de wereld van de ouderwetse binnenvaart." Ik dacht: dan zullen ze wel veel naar de kerk gaan, maar nee, de volgende zin: "ik stond om halfzeven aan dek, ook al was het min twintig, en ik stond daar tot negen uur 's avonds" Dus calvinistisch is ook: als het koud is lang aan dek staan.

  Bas | 2006-04-09 5:08 pm | #

  [reacties op weblog herplaatst door webmaster]

  BeantwoordenVerwijderen