dinsdag 25 april 2017

Zen

Robert M. Pirsing, de auteur van 'Zen en de kunst van het motoronderhoud' is op 88-jairge leeftijd overleden, meldt de NOS vandaag. 

Zen en de kunst van het motoronderhoud van Robert M. Pirsig las ik in 1978 op aanraden van de Nederlands-Gereformeerde dominee Wim Rietkerk (L'Abri). Het boek maakte grote indruk op mij. Toch ben ik het meeste van het verhaal ook al weer vergeten. Het staat nog in mijn boekenkast om ooit weer eens te lezen. Vader en zoon maken een motortocht en leren lessen over het leven. Het enige wat ik mij zo nog kan herinneren, is dat als een schroef van je motor moervast zit, je niet verwoed moet blijven wrikken maar 'loslaten' en vertrouwen dat de schroef ook weer los kan komen. Dat was ook het verhaal dat deze gereformeerde dominee mij wilde meegeven. Stop met zoeken. Je zult de waarheid ooit wel tegen komen, misschien over drie jaar, misschien over dertig jaar. Deze orthodoxe predikant leidde mij zo liefdevol de kerk uit. Voor zijn adviezen had ik groot respect. Dertig jaar later heb ik hem daarom nog eens gebeld, een afspraak gemaakt voor een gesprek en hem herinnerd aan zijn uitspraak en leestip van destijds. Na dertig jaar was de schroef nog steeds onwrikbaar. Als je wat vindt, hou het dan vast, raadde hij me aan, maar ga niet opnieuw wroeten. Laat het los. In afwachting blijf ik zo Yt Zen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten