donderdag 17 januari 2019

Israël in regionaal gasforum

Na een vergadering deze week in Caïro kondigde de Eastern Mediterranean Gas Forum aan een regionale gasmarkt te willen creëren. Het forum bestaat uit Egypte, Cyprus, Griekenland, Italië, Jordanië, de Palestijnse Autoriteit en... Israël. Het is de eerste keer dat Israël is toegelaten tot een regionale groep en dit geeft het land een officiële status in de Arabische wereld. Israël nam bij stukjes en beetjes al wel deel aan de regionale gasmarkt, maar deze positie wordt nu erkend en beschermd.

Egypte exporteerde in het verleden al aardgas naar Israël en zelf levert Israël gas aan de Palestijnse Autoriteit en Jordanië. Vorig jaar namen Israël en Egyte een 39%-aandeel in een pijplijn voor aardgas. Het lidmaatschap van het forum geeft Israël meer erkenning en zekerheid, maar beperkt ook wel de onafhankelijke en eigenzinnige rol van het land.

De Palestijnen zouden het lidmaatschap kunnen gebruiken om Israëls veiligheids- en politieke samenwerking met Egype te beïnvloeden. Ook zou het forum Israël onder druk kunnen zetten om het gasveld voor de kust van Gaza te exploiteren. British Gas heeft daar 30 miljard m3 aan gasreserves ontdekt, maar Israël heeft de ontwikkeling daarvan tot nu toe geblokkeerd uit angst dat opbrengsten daarvan naar terroristische organisties gaan. Egypte wil de centrale hub worden in de groeiende regionale gasmarkt, wat Israëls eigen ambities als gasexporteur in de weg zou staan. Via het forum zou Caïro invloed kunnen krijgen op de plannen om een 2000 km lange pijplijn aan te leggen van Israël via Cyprus naar Griekenland en Italië om Europa van Israëlisch en Cypriotisch gas te voorzien. Hoewel de uitvoering van dit project financieel nog onzeker is, verwacht Israël binnen enkele weken een contract te kunnen tekenen. Egypte zou in het forum kunnen eisen dat al het Israëlisch gas voor Europa via Egyptische havens gaat in plaats van via een rechtstreekse pijplijn.

Bron: Haaretz, 17.1.19 In first, Arab countries admit Israel into a regional alliance, but there is a price

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.