vrijdag 18 januari 2019

Fedde Schurer president

In oktober schreef ik over de rechtszaak tegen de 'blokkeerfriezen', die in november 2017 de snelweg richting Dokkum blokkeerden om de antipietdemonstranten weg te houden van Sinterklaas. Naar aanleiding van de onrust rond het gerechtsgebouw in Leeuwarden herinnerde ik aan Kneppelfreed van 16 november 1951, toen de Friese journalist en dichter Fedde Schurer terecht stond wegens belediging van een rechter die het Fries niet had toegestaan in de rechtszaal. Deze gebeurtenissen leidden tot een doorbraak van de erkenning van het Fries.

Vandaag stootte ik bij toeval op een 1-aprilgrap in dagblad De Stem van 1 april 1952, dus een paar maanden na Kneppelfreed, die toen voor iedereen nog vers in het geheugen zal hebben gelegen. Mijn zoektocht ging eigenlijk uit naar de vele advertenties voor Akkertjes, een soort aspirine, naar aanleiding van een afbeelding die ik zag uit 1940. De Joodse producent Leon Akker van de indertijd alom bekende pilletjes kwam verdrietig genoeg om in concentratiekamp Sobibor. Maar ineens viel mijn oog op de kop "Fedde Schurer president". Ik begreep direct dat het een aprilgrap was, nog voordat ik de datum van het blad had gezien. De koppen spreken boekdelen: "Friesland schudt Hollands juk af", "Fedde Schurer president", "Middernachtelijke putsch brengt Den Haag in rep en roer", "Wapenspreuk: Fryslân boppe", "Radio-boodschap President Schurer". De Brabanders zetten de Friezen hier prachtig op hun nummer.

Blog Blokkeerfriezen (11.10.18)
Geschiedenis Leon Akker (Akkertjes)Geen opmerkingen:

Een reactie posten