zondag 24 februari 2019

Intertoys failliet

Wat mij wel een kleine beetje verbaast aan de lange rijen bij Intertoys om cadeaubonnen in te wisselen, is dat het kennelijk pas zo laat tot de mensen is doorgedrongen, pas nadat het failliete bedrijf hier zelf op wees. Intertoys vroeg 12 dagen geleden, op 12 februari, surseance van betaling aan en vanaf dat moment kon iedereen weten dat de cadeaubonnen niets meer waard zouden zijn, je staat als schuldeiser vanaf dat moment achteraan in de rij.

Nou ja, iedereen... ik besef ook wel dat de meeste cadeaubonnen in het bezit van kinderen zijn en niet elke kleuter zal alle berichten over surseances lezen... Maar toch, ouders let een beetje op, we zijn inmiddels twee weekends verder. Aan de andere kant was het NOS Journaal ook wel erg enthousiast toen het beweerde dat je cadeaubonnen nog kon "verzilveren". Dat een failliet bedrijf contant geld gaat uitdelen lijkt mij niet erg aannemelijk. Het inwisselen van de cadeaubonnen gaat ten koste van de winkelvoorraad en is in dit geval denk ik een vorm van liquidatie, doordat het geld van de door een extern bedrijf beheerde cadeaubonnen dan naar het winkelbedrijf vloeit.

Bij een faillissement staan zoals altijd de 'gewone' schuldeisers achteraan in de rij (na belastingdienst en banken) om nog wat van hun geld terug te zien. In dit geval is het wel extra pijnlijk dat de eigenaar van het bedrijf, de Londense investeringsmaatschappij Alteri die Intertoys in 2017 van Blokker overnam, als schuldeiser helemaal als eerste vooraan staat in de rij doordat de winkelvoorraad als onderpand is gegeven voor de lening die de investeerder in het bedrijf stak. Alteri kan deze cadeaubon nu inderdaad verzilveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten