zaterdag 25 april 2020

RMS 70

Vandaag herdenken de Molukkers - en anderen met hen - dat zeventig jaar geleden, op 25 april 1950, de vrije republiek Zuid-Molukken (RMS) werd uitgeroepen. Deze republiek heeft nooit internationale erkenning gekregen en Indonesië heeft de macht over de Molukse eilanden stevig in handen. 

In 2017 schreef ik een commentaar naar aanleiding van een voorgenomen ontmoeting van de inspecteur-generaal der krijgsmacht met de laatste nog levende Ambonese KNIL-militairen. De Molukse actiegroep Maluku4Maluku noemde deze ontmoeting een historische doorbraak en een vorm van erkenning.

Ik schreef: "Bij alle vragen om erkenning mag niet vergeten worden, dat Nederland deze oorlog moreel en militair verloren heeft. Dat is een pijnlijke ervaring, voor alle veteranen die daar gevochten hebben en hun familie en nabestaanden. Nederland heeft niet zoveel uit te delen. Erkenning zou denk ik vooral in kunnen houden, dat de regering de teruggetrokken militairen niet in de steek mag - en had mogen - laten, dat er een lotsverbondenheid en ereschuld is, dat de Molukkers een bijzondere positie in ons land innemen en dat zij waar nodig concrete ondersteuning verdienen."

maandag 20 april 2020

Langstewoordenkampioenschappen

Sinds Mark Rutte de #anderhalvemetersamenleving introduceerde, een perfect scrabblewoord met weliswaar niet alle letters van het alfabet maar wel net zo veel (26) - heeft Duitsland grote moeite om zijn positie als #langstewoordenkampioen (22) vast te houden. 

Vorige week opende Duitsland de aanval op de eerste plaats met #Lockerungsvoraussetzungen (25) en kwam daarmee net te kort om het buurland bij te houden, maar vandaag doet runner-up Angela Merkel een nieuwe en heel originele poging om haar Nederlandse conculega te evenaren met #Öffnungsdiskussionsorgien (25) en zowaar, met een klein typisch Duitse trucje kan Duitsland op de valreep nog ex aequo gelijk komen door de 'umlaut' voluit te schrijven: #Oeffnungsdiskussionsorgien (26).

vrijdag 17 april 2020

Mobiolab voor virustesten

Vanmorgen ontving ik een persbericht van het Berlijnse 'startup'-bedrijf Mobiolab GmbH. Dit bedrijf heeft een mobiel laboratorium ontwikkeld voor "moleculair biologische infectiediagnose", ook te gebruiken voor het testen op 'corona' (SARS-CoV-2 ofwel Covid19). Het belang of de kwaliteit van het verhaal - een niet alledaagse maar wel actuele reclameboodschap - kan ik niet beoordelen, maar ik neem hier wat punten over uit het persbericht, misschien horen we er later meer van.

Het mobiele lab is gebaseerd op zeecontainers en direct klaar voor gebruik. Het lab kan per schip, vliegtuig of vrachtwagen vervoerd worden. Door gebruik op locatie is het niet nodig om monsters naar een ver laboratorium te vervoeren, wat van belang is voor de kwaliteit van het testmateriaal. Het mobiolab krijgt stroom via een gewone 230-volt-aansluiting, heeft twee accu's voor noodstroom en kan ook met zonnecellen worden uitgerust.


Het mobiolab is niet afhankelijk van specifieke bedrijven, reagentia of apparatuur. Het is uitgerust voor allerlei soorten ziekeverwekkers. In het mobiolab kunnen ter plekke honderden analyses per uur worden uitgevoerd en de resultaten zijn binnen anderhalf uur bekend.

Corona-virussen kunnen worden gedetecteerd op basis van hun genetisch materiaal. Kleine hoeveelheden genetisch materiaal op besmette oppervlakken of een keeluitstrijkje zijn al voldoende voor een test met een polymerasekettingreactie (PCR, polymerase chain reaction). Dit is een manier om kleine hoeveelheden DNA te vermenigvuldigen en te versterken totdat er genoeg van is om het te analyseren. Anders dan immunologische tests, die gericht zijn op het aantonen van antilichamen in het bloed (wat betekent dat men de ziekte heeft gehad), kunnen tests met PCR het virus zelf aantonen.

Bron en perscontact: Mobiolab GmbH, directeur dr. Rouven Soudry, buero@mobio-lab.com, tel. +49 30 921038650 - contact in Nederland: René van de Ven, 06-14435657, benelux@mobio-lab.com. Website: https://nl.mobio-lab.com


Apollo 13: prachtige landing

17 april. Vrijdag Apollo.
Een prachtige landing van Apollo XIII, slechts 6 km (of mijl?) van het bergingsschip de Iwo Jima in de Stille Oceaan. Fantastisch! Wat een staaltje van perfektionisme. En wat een opluchting. Gewoonlijk zien we alles van het bergingsschip, maar nu zagen we het vanuit de reddingshelikopter. Al heel vroeg konden we de capsule, hangend aan drie parachutes, onderscheiden. Beter dan ooit! Maar vooral óp het water konden we het goed zien. Geweldig!


woensdag 15 april 2020

Apollo 13: het stond er slecht voor

15 april. Woensdag. Voetbal.
Vanavond zijn er twee voetbalwedstrijden voor de televisie. Feyenoord tegen Legia Warschau en Ajax tegen Arsenal Londen. Feyenoord-Legia is 2-0 geworden (eerste wedstrijd 0-0), de Polen hadden geen schijn van kans. Feyenoord heeft zich hiermee in de finale geplaatst voor de Europa Cup (vorig jaar verloor Ajax in de finale tegen Milaan). Voor Ajax was het minder gelukkig: 1-0 (eerste wedstrijd 3-0). Arsenal komt dus in de finale van de Runners Up Cup (Jaarbeursbeker).

Apollo.
Vanmorgen stond het er slecht voor voor de Apollo. De toestand was erg verslechterd. Nu is alles weer redelijk goed. Vloten uit vele landen, o.a. van de Sovjet-Unie, zijn paraat in de Stille Oceaan om zo snel mogelijk hulp te bieden.

maandag 13 april 2020

Apollo13: het gaat mis

14 april. Dinsdag. Apollo 13.
Vanmorgen om acht uur hoor ik onderweg van Jaap van Heerd, dat het mis gaat met de Apollo 13. Een lek (door ontploffing?) in brandstoftank zorgt voor moeilijkheden. Op een gegeven moment (bij het naderen van de maan) hebben de astronauten nog maar voor één kwartier stroom. Twee astronauten gaan in de LM (maanlander), die de zaak redt. De maanlanding gaat niet door. Ze komen zo gauw mogelijk (om de maan heen) terug. Vrijdag moeten ze op aarde zijn. Als ze de hoofdmotor zouden gebruiken zouden ze nog maar voor twee uur stroom hebben. Nu wordt de LM als hoofdmotor gebruikt. Wat een geluk dat het niet op de terugweg is! Op het moment is er geen direkt gevaar meer. Het ruimteschip zal normaal landen in de Stille Oceaan.

zondag 12 april 2020

Apollo 13 vertrekt

Paasmaandag 13 april 2020 is het vijftig jaar geleden dat het mis ging met de Apollo 13. "Houston, we have a problem". Ik herinner mij deze gebeurtenis nog goed. Eerst de acute spanning, dan weer de geruststelling dat de bemanning door over te stappen op de maanlander heelhuids thuis zou kunnen komen, na een paar dagen toch nog onverwachts oplopende spanning - gaat het fout? - dan de glorieuze terugkeer op aarde - zoals altijd in de oceaan - van nabij rechtstreeks te volgen op televisie. Met fragmenten uit mijn dagboek wil ik de komende dagen dit nieuws hier doen herbeleven. 

11 april. Zaterdag. Apollo 13.
Vanavond is de Apollo 13 vertrokken naar de maan. Met enige spanning werd de dag tegemoet gezien. Eén van de astronauten was namelijk in aanraking geweest met Rode Hond en hij kon er mee besmet zijn en onderweg ziek worden. Gisteren werd hij vervangen door John Swigert. Dit is voor het eerst in de Amerikaanse ruimtegeschiedenis dat het doorgaan van de vlucht niet afhangt van technische moeilijkheden, maar van de bemanning en ook voor het eerst dat een bemanningslid zo vlak voor de vlucht vervangen werd. Niet de technici, maar de medici beslisten. Er was zeer weinig belangstelling (in verhouding tot vorige vluchten), na twee maanlandingen is het al heel gewoon.



Naar de dokter

Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het werk van psychiaters is. Om dat duidelijk te maken heb ik dit verhaaltje bedacht. (English * Deutsch)

Vrouw: Schat, je bent de laatste tijd zo stil. Wat is er toch aan de hand met je?
Man: Ik weet het niet, schat, ik ken mezelf niet meer en de werkelijkheid lijkt zo ver weg.
Vrouw: Wat erg, ik zou er toch maar eens mee naar de dokter gaan.

De man gaat naar de huisarts en die stuurt hem meteen door naar een psychiater. 

Psychiater: Vertelt u eens, wat is er aan de hand met u?
Man: Ik weet het niet, dokter, ik ken mezelf niet meer en de werkelijkheid lijkt zo ver weg. 

De psychiater luistert zorgvuldig en stuurt na afloop van het gesprek zijn verslag naar de huisarts.

Man: Vertel het maar, dokter, wat is er aan de hand met me.
Dokter: De psychiater laat weten dat u last heeft van depersonalisatie en derealisatie.
Man: O, werkelijk? Wat betekent dat dokter?

De huisarts legt het hem uit en de man gaat naar huis.

Vrouw: Vertel me schat, wat zei de dokter?
Man: Nou, ik blijk last te hebben van depersonalisatie en derealisatie.
Vrouw: Oh vreselijk, wat betekent dat?
Man: Dat wist ik ook niet, maar volgens de dokter betekent het dat ik mezelf niet meer ken en de werkelijkheid lijkt zo ver weg.
Vrouw: Nou, het is maar goed dat je naar de dokter bent gegaan. Nou weet je tenminste wat er aan de hand is.

To the doctor

For a foreign friend I translated a blog of mine in English and German. * Nederlands

TO THE DOCTOR

I know from experience how important the work of psychiatrists is. To make that clear, I came up with this little story.

Woman: Honey, you've been so quiet lately. What's the matter with you?

Man: I don't know, honey, I don't know myself anymore and reality seems so far away.

Woman: That's not good, dear, you'd better see the doctor about it.

The man goes to his doctor, who immediately sends him to a psychiatrist.

Psychiatrist: Tell me, what's the matter with you?

Man: I don't know, doctor, I don't know myself anymore and reality seems so far away.

The psychiatrist listens carefully and after the consultation he sends his report to the GP.

Man: Tell me, doctor, what's wrong with me.

Doctor: The psychiatrist reports that you suffer from depersonalization and derealization.

Man: Oh, really? What does that mean, doctor?

The doctor explains it to him and the man goes home.

Woman: Tell me honey, what did the doctor say?

Man: Well, I seem to suffer from depersonalization and derealization.

Woman: Oh awful, what does that mean?

Man: I didn't know that either, but according to the doctor it means that I don't know myself anymore and reality seems so far away.

Woman: Well, it's a good thing you went to the doctor. At least now you know what it is.

Zum Arzt

Für einen ausländischen Freund habe ich einen alten Blog ins Englische und Deutsche übersetzt.

ZUM ARZT

Ich weiß aus Erfahrung, wie wichtig die Arbeit von Psychiatern ist. Um das klarzustellen, habe ich mir diese Geschichte ausgedacht.

Frau: Liebling, du warst in letzter Zeit so still. Was ist los mit dir?

Mann: Ich weiß nicht, Schatz, ich kenne mich selbst nicht mehr und die Realität scheint so weit weg.

Frau: Schade, ich würde sowieso zum Arzt gehen.

Der Mann geht zum Arzt, der ihn sofort zu einem Psychiater schickt.

Psychiater: Sag mal, was ist los mit dir?

Mann: Ich weiß nicht, Herr Doktor, ich kenne mich selbst nicht mehr und die Realität scheint so weit weg.

Der Psychiater hört aufmerksam zu und schickt am Ende des Gesprächs seinen Bericht an den Hausarzt.

Mann: Sagen Sie mir, Doktor, was ist los mit mir.

Arzt: Der Psychiater berichtet, dass Sie an Depersonalisation und Derealisation leiden.

Mann: Ach, wirklich? Was bedeutet das, Doktor?

Der Arzt erklärt es ihm und der Mann geht nach Hause.

Frau: Sag mir, Schatz, was hat der Arzt gesagt?

Mann: Nun, ich scheine an Depersonalisation und Derealisation zu leiden.

Frau: Oh schrecklich, was soll das heißen?

Mann: Das habe ich auch nicht gewusst, aber laut dem Arzt bedeutet das, dass ich mich selbst nicht mehr kenne und die Realität so weit weg scheint.

Frau: Na, gut dass du zum Arzt gegangen bist. Dann weißt du jetzt, was los ist.

woensdag 8 april 2020

Belang der openbare gezondheid

Altijd nuttig om in tijden van crisis je zolder op te ruimen.
Wéér wat gevonden.

Program van beginselen der Antirevolutionaire Partij
10 januari 1934

Artikel XVI. In het belang der openbare gezondheid acht ze, dat de Overheid te waken heeft tegen 
vervalsching van levensmiddelen; tegen verontreiniging van den publieken weg en tegen vergiftiging van den dampkring of het water; zorg heeft te dragen voor zindelijkeid in haar eigen huishouding; zich houde aan de eerbare begrafenis der lijken; en voorts bij het zich vertoonen van besmettelijke ziekten (behoudens de vrije beschikking van een iegelijk over zijn eigen lichaam en zijn eigen consciëntie) al zulke maatregelen heeft te nemen, als strekken kunnen en onmisbaar zijn om te voorkomen, dat iemand, onwillens of onwetens, met de smetstof dezer ziekten in eene voor hem gevaarlijke aanraking zou treden, of, werd hij zelf besmet, zijn smetstof op anderen zou overbrengen. 

Niet hamsteren

Altijd nuttig om in tijden van crisis je zolder op te ruimen.


Trouw 11 december 1973


Winkelbedrijven vragen om niet te hamsteren.


'Doe gewoon, koop niet meer dan u gewend bent'



maandag 6 april 2020

Lock down in Sierra Leone

Seeing nasty video footage circulating on Facebook of the first of three days lock down in Sierra Leone, showing military and police beating up young men in the streets with sticks. I'm not going to share these videos, since they are unpleasant to watch and I can't check the source. One comment is stating that the ministry of defence confirmed one severe beating of a mentally ill man by police and military officers in Freetown. According to this comment the officers are arrested. 

The goal of the three day lock down is not quite clear, since it's (supposed to be) total but short. Maybe it's meant to be a "stand still" to give the health services some time to prepare, now the first case of corona is confirmed in Sierra Leone. 

During the ebola crisis all schools and universities were closed for a year. There also were a few short lockdowns, during which special teams went door to door to check on people, inform them about the epidemic and give them instructions on hygiene. By the way, ironically, a lady friend told me in those days that they had received a hygiene support package with among other things a block of hand soap, whereas the instructions advised not to use such soap but fluid soap or hand sanitizer. But this was over five years ago and West Africa did overcome the ebola epidemic. Hopefully the new corona virus won't hit the country as hard again, and for sure there's a lot of awareness and experience now. Still, those images of beatings by officials are worrying.

A young friend of mine told me yesterday evening he's locked down in the house without any food or money. Shops, street trade and also money agencies are closed, so he cannot go out to buy some food. Later today he told me, to my relief, that a good friend in the neighborhood helped him to some food. It's hard to see good friends going through a difficult time again, now "we are all in this together".

Nieuws reist snel

Hoe het nieuws rond de wereld reist. Tegen half tien werd ik gebeld door een vriendin uit Londen, die wilde bijpraten over onze gezondheid. Ik vertelde haar dat de Britse premier Boris Johnson is opgenomen op de intensive care. Hij ligt in St Thomas' Hospital, het ziekenhuis waar zij werkt. Ik ken het ziekenhuis omdat ik er toen ik bij haar op bezoek was verschillende keren heb gegeten en rondgekeken. Een vergelijkbare situatie deed zich voor toen een paar jaar geleden een zware aanslag plaatsvond met een bestelbus op de Westminster Bridge vlak voor de deur van St Thomas. Het nieuws ging razendsnel 'live' de wereld rond. Zij was onderweg naar huis en had het nieuws nog niet gehoord. Nieuws is tegenwoordig zo snel dat toeristen in verre oorden vaak pas horen van de ramp waar ze midden in zitten, als ze worden gebeld door de bezorgde familie aan het thuisfront.